Vanja Grbić u Brčkom: Da djeca budu bez predrasuda!

"Osim sportskog dijela, cilj nam je da djeci pomognemo da nemaju mržnju, predrasude, niti da gledaju razlike, već da na zajednički način, upoznajući jedni druge, grade mnogo bolju budućnost", kaže proslavljeni srpski odbojkaš.

Ostali sportovi 28.02.2019 | 11:15
Vanja Grbić u Brčkom: Da djeca budu bez predrasuda!
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH, Siniša Milić, u srijedu je u Gradskoj vijećnici u Brčkom, razgovarao s odbojkašem i članom "Kuće slavnih" Vladimirom Vanjom Grbićem o regionalnom projektu, koji bi od septembra trebao biti realizovan u Brčkom, a koji je jedan od 11 projekata u 10 država kojima će se baviti fondacija proslavljenog odbojkaša.

Gradonačelnik Milić istakao je, da je ovaj susret prilika da se Brčko ponovno promoviše kao grad odbojke i dodao da se kroz razgovor s Vanjom Grbićem upoznao s planovima u vezi sa spomenutim projektom koji promoviše sport, ali i zajedničke vrijednosti.

"Vanja je čovjek, koji želi prenijeti neke jako važne poruke našoj djeci i kroz sport promovisati zajedničke vrijednosti. Pričali smo o mogućnostima saradnje u narednom razdoblju, jer je Grbić na putu da implementira jedan važan regionalni projekat, u koji bi bio uključen i Distrikt, a riječ je o sportskoj edukaciji najmlađih kategorija od 9 do 18 godina. Održavala bi se škola sporta i škola učenja djece osnovnim vrijednostima. Projekat od lokalnih zajednica iziskuje jedino sportsku infrastrukturu, tj. dvorane u kojima bi se održavali treninzi i slično", izjavio je Milić.

Na području BiH, projekat će se sprovoditi, osim u Brčkom, još u Odžaku, Obudovcu, Pelagićevu i Srebreniku, a učešće će za djecu biti potpuno besplatno.

Vanja Grbić je istakao da se nakon odbojkaške karijere, aktivno bavio radom s djecom, te da je nakon završenog fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, upisao doktorske studije i na taj način upotpunio znanje što se tiče metodike rada s djecom.

"Okružio sam se najboljima u regionu i onim ljudima koji mogu odgovoriti vrlo kompleksnim zahtjevima rada s djecom, prije svega u oblasti ortopedije, motorike, kreativnosti i inventivnosti, te psihosocijalnom faktoru koji nam nedostaje, jer su roditelji okrenuti mnogo više problemima koje imaju. S obzirom na to da sam odrastao u sasvim drugačijim uslovima, probudila mi se želja, da kroz sport, koji smatram najvećim ambasadorom i najboljom odskočnom daskom za razmjenu na svim mogućim nivoima, promovišem zdravlje, prevenciju, ali prije svega socijalnu saradnju", pojasnio je Grbić.

Dodao je da će djeca koja budu učesnici projekta biti u potpunosti opremljena, od patika, majica, trenirki, dresova, kapa, kačketa, flašica i autobusa, a njihovo je da rade i uživaju u programu.

"Mi ćemo ih pratiti i na svaka tri mjeseca radićemo motoriku, tako da ćemo kroz akcijsko istraživanje, moći pratiti zdravo odrastanje naše djece. Osim sportskog dijela, cilj nam je da djeci pomognemo da nemaju mržnju, predrasude, niti da gledaju razlike, već da na zajednički i na najbolji mogući način, upoznajući jedne druge, grade jednu mnogo bolju i svjetliju budućnost", utvrdio je Grbić.

Pored stotinu djece, u program će biti uključeno i dvadesetoro djece s intelektualnim smetnjama, s obzirom na to da je Vanja Grbić globalni ambasador specijalne olimpijade.

Sastanku u Gradskoj vijećnici prisustvovala je i Dijana Vasić, bivša odbojkašica i predsjednica odbojkaške akademije.

Izvor: mondo.ba/Fena

Komentari / 0

Ostavite komentar