Vučić o stanju na Kosovu

- Predsednik Aleksandar Vučić ocenio da ćemo biti u bezizlaznoj situaciji, ako se nastavi ofanzivno ponašanje Prištine, uz niz opasnih provokacija.

Srbija 27.02.2019 | 13:38
Vučić o stanju na Kosovu
Vučić je, posle razgovora sa političkim predstavnicima Srba sa KiM, rekao da će obaviti konsultacije sa svim značajnijim evropskim i svetskim partnerima, uključujući Kinu, po pitanju ovakvog razvoja situacije.

On je preneo da su politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije zatražili saglasnost da se povuku iz svih kosovskih institucija, a da je on zatražio da sačekaju na stav države, koji će biti zauzet posle konsultacija sa stranim partnerima, uključujući Kinu. 

"Zahtevali su od države Srbije i od mene kao predsednka da razgovaram sa vladom i traže povlačenje iz svih kosovskih insititucija, a to znači napuštanje parlamenta i iz svih lokalnih samouprava i napuštanje regionalne policije sever i napuštanje tužilaštava i kompletnog pravosudnog kosovskog sistema", rekao je Vučić na pres konferenciji na kojoj se obratio novinarima, iako se sastanak sa 139 Srba sa KiM nastavlja, jer on, kako je rekao, mora na sastanak sa Dejvidom Mekalisterom. 

Vučić je rekao da su prištinske vlasti pokušavale da svađaju Srbe sa severa i juga na raličite načine. "Da jednima bude jedno, a drugima drugo, da pokusavau da podele Srpsku listu. A onda su izmisli svog ministra za stranku gde je njen muž nije glasalo ni pet odsto Srba, ne bi li izbacili one za koje je glasalo 90 odsto Srba na KiM", naveo je Vučić. 

On je istakao da će Srbija nastaviti da se zalaže za politiku mira i stabilnosti, a njemu, ističe, ostaje da sa vladom razmotri šta i kako da činimo u budućnost, jer smo ostavljeni potpuno sami. "Ostavljeni smo na cedilu", konstatovao je srpski predsednik. 

"Zamolio sam predstavnike Srba da im danas ne odgovorim i da sačekaju na odgovor države Srbije još 45 dana najviše, jer želim da do susreta sa predsednikom Kine, razgovaram, telefonom ili uživo, sa svim najvažnijim evropskim i svetskim liderima", rekao je Vučić. 

"Ako se nastavi ovako ofanzivno ponašanje Prištine, mi ćemo biti u bezizlaznoj situaciji. Najkasnije u narednih 45 dana, država će odgovoriti na zahtev predstavnika Srba sa KiM koji traže povalčenje iz kosovskih institucija", podvukao je Vučić.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

AR

27.02.2019 13:50

Vidi ovog magareta on opet o kosovu Pa jel on sad izaso iz zimskog sna Kosovo drzava zasebna drzava hajvanu Bavi sve sad onim sto je bitno daj ljudima da rade Zavrsices ko Causesku ako bude srece

ODGOVORITE
Name

Darwill

27.02.2019 18:15

Definitivno je jasno da Srbija nema nikakvu politiku za Kosovo. Neko veče najveći Vučićev poltron Marko Đurić je gostovao u jednoj emisiji na TV Al Džazira. Za vrijeme emisije novinarka mu je tri puta postavljala pitanje: Šta je politika Srbije na Kosovu? Uopšte nije odgovorio, nego je pričao gluposti i dizao svog čefa u nebesa.

ODGOVORITE