Šteta od oluje više miliona KM

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić rekao je večeras da je, prema prvim procjenama, u olujnom nevremu pričinjena šteta od više miliona KM.

Republika Srpska 23.02.2019 | 19:12
Šteta od oluje više miliona KM
Ćurić, koji je i šef Štaba za vanredne situacije, kaže da svaka dva minuta dobijaju po jednu novu prijavu o šteti koja je nastala usljed jakog udara vjetra, koji su dostizao i do 100 kilometara na čas, a da su to sada primili oko 500 prijava.

On je istakao da su posebno oštećeni gradski park, koji je u poslijepodnevnim časovima saniran, te objekat zatvorenog bazena u izgradnji, srednjoškolski centar, kao i privatni objekti na kojima je, najčešće, oštećen crijep ili dimnjak.

Navodeći da je u Trebinju duvao olujni vjetar sa orkanskim udarima, Ćurić ističe da na području trebinjskih mjesnih zajednica stanje nije alarmantno i da gradske službe mogu da odgovore na zahtjeve građana.

"Prema Boforovoj skali, koja ima do 12 jedinica, u Trebinju je zabilježena jačina između devet i 10. Kada vjetar duva tom brzinom - čupa drveće iz zemlje i nanosi velike štete na zgradama, što se i dešavalo kod nas", naveo je Ćurić.

On kaže da su u pripravnosti sve nadležne službe - Civilna zaštita, vatrogasci, šumari, radnici Komunalnog preduzeća, "Elektro-hercegovine" i "Vodovoda".

"Zamolio bih sve građane da imaju razumijevanja, da ne prijavljuju manje štete koje sami mogu da saniraju, jer će u narednim danima doći komisija koja će se baviti finansijskom nadoknadom, već da prijavljuju samo onu štetu koju nisu u mogućnosti da sami riješe", naveo je Ćurić.

Komantir Policijske stanice Trebinje Veselin Milićević naveo je da će pripadnici ove službe u predstojećoj noći i danu pojačati prisustvo na ulicama grada, kako bi zaštiti građane i njihovu imovinu.

Operativni dio Štaba za vanredne situacije i dalje je u pripravnosti, a upozorenje građanima zbog mogućih udara vjetra na snazi je sutra do 12.00 časova, zbog čega im je data preporuka da bez prijeke potrebe ne napuštaju svoje domove.

Bez snabdijevanja električnom energijom i dalje je manji dio trebinjske opštine, dok je vodosnabdijevanje uredno.

U Trebinju su jutros uslijed jakih udara vjetra oštećeni gradski park, zatvoreni bazen u izgradnji, srednjoškolski centar, te dalekovod na trasi razvodno postrojenje - trafostanica "Trebinje jedan".

Uslijed tog kvara, bez struje su bili ostali i opštine Bileća, Gacko i Berkovići, koje su u poslijepodnevnim časovima, zahvaljujući naporu radnika "Elektroprenosa BiH" i "Elektro-hercegovine" dobile struju.

Opština Nevesinje je još bez električne energije.

(Srna)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

hercegovac

23.02.2019 18:28

Došo đavo po svoje!

ODGOVORITE
Name

MUGDIM BRACKOVIC

23.02.2019 20:13

Zna li iko sta je s mojim selom Cicevom kakva je situacija dole?

Name

Blago nama

23.02.2019 18:58

S novim načelnikom stiglo nas i ,, blagostanje".

ODGOVORITE
Name

ISTINA

23.02.2019 19:07

Šta je vama u Trebinju par miliona.To se izvuče iz HET-a za mjesec.

ODGOVORITE
Name

građanin

23.02.2019 19:08

Sve će se to dovesti u red. Veća sila.

ODGOVORITE
Name

VRS

23.02.2019 19:09

Ne molite se bogu istinski.Da vas opomene.

ODGOVORITE
Name

Memaga

23.02.2019 19:40

Eto posla za novoga gradonačelnika. Posao za dokazivanje. I za lingviste, jer apropo brzine vjetra govore u boforima, a odmah u komšiluku kod Croata govori se u km/čas. Mora da se prevodi pa onda uporedi. Mašala mašala..

ODGOVORITE
Name

Vatra

23.02.2019 19:43

VELIKI MILOSTIVI BOG SLAVA MU I MILOST !!! STVORITELJ SVEGA I IZNAD SVEGA !

ODGOVORITE
Name

Obnovljivi Izvori

23.02.2019 20:01

Vjetrenjace, eto love.

ODGOVORITE
Name

MILAN

23.02.2019 20:25

Ne znam da je ikada pre ovoliko stradao gradski park.Stari nikada,a sada ovaj,koji je "brizno"renoviran sa proređenim stablima,desetkovan!Kakav je to lep park bio!Ko se usudio da dirne u njegovu dušu neka nosi teret odgovornosti na sebi.!Ko zna da li je prava struka tu bila prisutna kada je rekonstruisan ili su to politicari vodili glavnu rec.Neka struka kaze,prava struka svoje misljenje,onda cemo prihvatiti da je priroda bila nemilosrdna i nanela veliku stetu,do tada sve je pod velom sumnje!Nista,politicari ce to lepo uviti,a narodu ostaje žal za štetom koja je nenadoknadiva...a,sto se tice krova nove dvorane,o tome ne treba ni pricati,fušeraj...

ODGOVORITE
Name

RE

23.02.2019 21:49

PARK ĆE PREORATI I ZASADITI VINOGRAD. ZA BAZEN SE SVANULO JER NISU ZNALI ŠTA ĆE SA PLAGIJATOM PROJEKTA. SRAMITE SE PROJEKTANTI, NADZORNI ORGAN I ing. KOJI SU RADILI NA BAZENU EVROPSKOJ LAKRDIJI. BIĆE JOŠ CRNJE JER SU STRUKU ZATJERALI A DIPLOME IZ TRAVNIKA I BRČKOG SE KRIJU. TI STRUČNJACI ODVEDOŠE SVE U RUŠEVINU.

Name

Trebinjac

24.02.2019 00:08

TAKO JE.IMAJU ODGOVORNE OSOBE STATICARI --P.A. ONI SU ZA SVOJ RAD DOBILI NOVAC -strucnjaci ha Ha ha.ISTRAGA.....