Priča: Div se budi!

Gde su limiti ovog Milana i kada će moći pod ruku sa Damom? Euforija se ne stišava, miriše na davna, slavna vremena. . .

Fudbal 23.02.2019 | 23:00
Priča: Div se budi!
Milan je konačno zaličio na tim sa šampionskim obrisima. Posle mnogo, mnogo godina. Koliko god ova konstatacija izgledala čudno, uzimajući u obzir surovu dominaciju Juventusa kojoj niko ne preti da stane na put ni ove sezone, euforija u Milanu raste li raste. Ne, daleko od toga da neko iz tabora Rosonera preti Juveu (trebaće još hleba da pojednu i Pjontek i Paketa, moraće Leonardo i Maldini još da ojačaju tim kako bi mogli sa Starom damom pod ruku), ili nešto slično. Jednostavno, Milan je toliko dugo patio da ova serija dobrih rezultata budi sećanja na neka srećnija vremena i pokreće uspavanog diva. 

A niko ne spori da je Serija A mnogo izgubila time što je Milan skrajnut sa mape najboljih timova Evrope, odnosno da će jako puno dobiti kada se Rosoneri na tu mapu vrate. A ne sumnjajte da hoće. Temelj je udaren. 

Nema Evrope, nema borbe za titulu. Uz trku za Ligu šampiona i sadašnju pol poziciju u odnosu na Romu i Lacio, pa čak i Inter, navijače slavnog kluba "diraju" male stvari. Kao na primer podatak da je Kšištof Pjontek nastavivši teror sinoć protiv Empolija (3:0) postao prvi igrač Milana još od Olivera Birofa koji je uspeo da na prve četiri utakmice u klubu postigne gol. Nemcu je to pošlo za nogom tokom jeseni 1998. godine... 

Pjontek trenutno broji sedam komada otkako je stigao na San Siro (gol na svakih 55 minuta), ukupno je na koti 18 i ako ovako nastavi imaće šanse da se bori za Zlatnu kopačku. A pazite sad ovaj podatak: Milan u svojoj dugoj i prebogatoj istoriji nikada nije imao Zlatnu kopačku Evrope?! Nisu to u svom punom sjajnu bili ni Van Basten, ni Ševčenko, ni Ibrahimović... Trenutno su ispred Pjonteka u toj trci samo Mbape, Ronaldo i Mesi. 

Milan je sinoć uvezao i treću utakmicu na kojoj je postigao tri gola u Seriji A. To je podvig kakav sedmostruki šampion Evrope nije napravio od 2012, a od 2014. nije se dogodilo da mreža domaćina na San Siru miruje 270 minuta. 

Svi ti podaci neće mnogo značiti kada se podvuče crta na kraju sezone, ali mogu da posluže kao pogled u ogledalo. Da se shvati na kako je niske grane klub pao i koliko mu je bilo potrebno da se samo "pribere". Za povratak na šamionske staze tek ćemo videti koliko će godina iscureti. Neki od preduslova su tu. Pjontek je, više puta ponovljeno, pun pogodak. Paketa ima potencijal da "odglumi" možda čak i Kaku na momente, Čalhanoglu se polako vraća, Samu Kastiljeho sinoć je pokazao da i te kako može da bude od koristi, Bakajoko, ukoliko ostane, biće deo kostura tima. Kesi se dokazao, Andrea Konti će se tek dokazati. Sluti zasad na dobro. Na sve to i Suso treba da se vrati u ekipu.  

Lukas Paketa dosta oscilira. Tako je bilo i protiv Empolija. Od njegovog satasavanja u vrhunskog kreativca zavisiće dalji napredak ovog tima. Svetsan je toga i Đenaro Gatuzo...

"Paketa je trenirao samo jednom ove nedelje, imao je grup. Ni Bakajoko nije bio planiran za ovu utakmicu", počeo je svoje izlaganje posle meča strateg Rosonera. "Nije mi se svidelo kako smo igrali u prvom poluvremenu. Samo smo ih goicali, nismo ih nijednom povredili. Bio sam ljut, ali posle pauze stvari su se značajno popravile".

Tijemuje Bakajoko još jedom je ispraćen sa terena ovacijama. Pre samo nekoliko nedelja doživljavao je žestoke zvižduke...

"Fudbal nije život. U životu kada napravite neke greške potrebne su godine da ih ispravite. Fudbal se igra na svaka tri dana i nudi vam se šansa da se iskupite, da okrenete stvari u svoju korist. To je uradio Bakajoko".  

Dolaskom Pjonteka i Pakete neki igrački preselili su se na klupu. Gatuzo je govorio o nezadovoljstvu pojedinaca...

"Biti mrzovoljan što ne igrate deo je ovog posla. Ako vidim nekoga na klupi da se smeje, a nikako ne igra - pa ni to nije dobro. Ono što ja tražim jesu poštovanje i doslednost. Naporan rad tokom nedelje jedini je način da zaradite mesto u startnih 11". 

Koliko god dobro išlo trenutno, ovaj Milan ima limite i Gatuzo je svestan toga.

"Ne mogu nikome ništa da obećam. Sve što mogu da kažem je da je ovo vrlo mlad tim sa zanimljivim igračima. Moramo da uhvatimo veliki zalet. Pobede su način. Pobede i ništa drugo. A nije lako do njih dolaziti posle lošeg prvog dela sezone". 

Kada ovako lepo ide timu onda i ljudi zaduženi za transfere imaju olakšan posao. Liga šampiona je na vidiku. Sada se igrači sami nude. Leonardo i Maldini već razmnišljaju o letnjem prelaznom roku. Neka imena su u opticaju, o nekima se samo šuška. Plan je jasan - što pre smanjiti jaz u kvalitetu u odnosu na najbolji tim lige - Juventus. 

Milanu raspored posle ova tri vezana trijumfa ide na ruku u potpunosti. Posle kupa protiv Lacija Rosoneri dočekuju Sasuolo, a onda idu na noge najgorem timu lige - Kjevu. Ukoliko nastave dobru seriju nema sumnje da u Derbi dela Madonina ulaze kao favoriti. Inter sada ima dva teška gostovanja - Fjorentini i Kaljariju, pa nije isključeno da prepusti treće mesto gradskom rivalu i pre derbija. Na sve to, Nerazure čeka i dvomeč sa Ajntrahtom u Ligi Evrope. Svežina sigurno neće biti njihov adut protiv Milana...

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar