SP: Brutalna Rusija, tragična Francuska! I još...

Rusija na korak do Mundobasketa, sa Finskom za Kinu! Košarkaška reprezentacija Rusije pobedila je na gostovanju Bugarsku sa 104:60, u poslednjem "prozoru" kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini.  Brutalna Rusija na plus 44! Ali još nije kraj. . .  Baćuške na korak od Mundobasketa! Rusi i Finci u "finalu" kvalifikacija! Trećeg učesnika Mundobasketa iz grupe K odrediće ishod utakmice poslednjeg kola, koja se igra u nedelju u Permu.

Košarka 21.02.2019 | 22:00
SP: Brutalna Rusija, tragična Francuska! I još...
Izabranici Sergeja Bazareviča lako su došli do trijumfa i sada se nalaze veoma blizu plasmana na Mundobasket.

"Zbornaja komanda" ima skor od 7/4, međutim Finska je zakomplikovala situaciju jer je pobedila Francusku 76:69.

Rusija u poslednjem kolu čeka Finsku i ovaj meč će direktno odlučiti putnika u Kinu.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Dmitri Kulagin sa 16 poena, 14 je ubacio Baburin, Voroncevič 13, Gubanov 12, dok su po deset postigli Kvostov i Fridzon.

U domaćem sastavu Džejson Vošburn je postigao 19 poena, dok je Pavel Marinov ubacio 15.

Rusija je na korak od plasmana na Mundobasket, ali još nije završila posao do kraja. Ipak, ono što je do nje je ispunila pošto je večeras u pretposlednjem kolu kvalifikacija rasturila Bugarsku u gostima 106:60.

Da bi se Rusi plasirali na Mundobakset, potrebno je da Finska večeras izgubi od Francuske. Ako se to ne desi, Rusi opet imaju sjajnu šansu u poslednjem kolu kada u međusobnom duelu dočekuju Finsku i pobedom mogu da overe put u Kinu.

Bugari su već bili prežaljeni i bez šansi da se plasiraju u Kinu, ali otpor koji su pružili Rusiji je ispod svakog nivoa. Makar zbog domaćeg parketa u Botevu i ljudi koji su došli da ih gledaju. Rusi su već na poluvremenu imali 20 i kusur razlike, a do kraja su samo povećavali prednost. Imali su čak šestoricu igrača sa dvocifrenim košgeterskim učinkom. Dmitrij Kualgin je bio najbolji sa 16 poena, dok je Vošburnna drugoj strani ubacio 19.

Izrael pobedom ostao u životu: Šta ovo znači za "Orlove"? Košarkaška reprezentacija Izraela pobedila je pred domaćom publikom Nemačku sa 81:77, u poslednjem "prozoru" kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Izrael je ovim trijumfom ostao u trci za plasman na Mundobasket i protiv Srbije će igrati za plasman u Kinu.

Kalkulacije su sledeće: Srbija može i minimalnim porazom od Izraela da prođe dalje, ako Grčka pobedi Gruziju u meču koji se igra. Ako se to desi i ako Gruzija savlada Estoniju u poslednjem kolu, onda će tri reprezentacije imati skor 6/6.

U tom slučaju pravi se krug između tri selekcije i gleda se koša razlika. "Orlovi" bi tu bili najbolje plasirani jer su Gruziju dobili sa +37 i +18, dok su od Izraeal izgubili devet u prvom meču... Minimalan poraz od Izraela ne bi utica na nas i našli bismo se u Kini.

Ipak, da ne bismo došli u ovakvu situaciju najlaške je pobediti Izrael i plasirati se dalje. Meč se igra u nedelju od 16 časova.

Kada je reč o meču, viđena je velika borba dve reprezentacije. Na kraju je presudila bolja završnica, Izrael je ostvario petu pobedu i sada imaju trijumf manje od "Orlova".

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Ti Džej Klajn sa 14, Menko i Zif su postigli 10, dok je devet ubacio Gaj Pnini.

U poraženom sastavu Gifaj i Obst su ubacili 16, dok je Zipser postigao 15.

Srbija je u prvom susretu poražena od Izraela sa devet poena, međutim ta razlika neće imati uticaj na meč jer Srbija ima pobedu više od Izraela i trijumf sa bilo kojom razlikom odvešće nas na Mundobasket.

Fantastični Džamar Vilson srušio dabl-dabl Lesora i Francusku! Rusija ne spava mirno... Finska dolazi u Moskvu po vizu za Kinu.

Nekadašnji Partizanov plejmejker Džamar Vilson je pružio sjajnu partiju i predvodio finsku reprezentaciju do velike pobede nad Francuskom 76:69 kojom su Finci ostali u igri za plasman na Mundobasket.

Vilson je ubacio čak 29 poena, pogađao i asistirao u finišu meča kada se lomilo, bio nerešiva enigma za francusku odbranu i doneo Fincima mnogo bitnu pobedu. Da su poraženi, Finci bi izgubili svaku nadu za plasman u Kinu. Ovako, imaju šansu da za tri dana pobedom u Rusiji u poslednjem kolu eliminišu Baćuške. Rusi ne spavaju mirno pred međusobni okršaj sa Finskom koji odlučuje o plasmanu na Mundobakset...

Francuska je još ranije obezbedila prvo mesto u grupi, pa je u Finskoj gostovala bez imperativa pobede. Ali sa ovakvim sastavom, teško da bi mogla da računa na sigurne bodove i da su joj bili potrebni. Tokom većeg dela meča je vladala rezultatska kalckalica, da bi sredinom poslednje četvrtine Džamar Vilsonpreuzeo stavri u svoje ruke i počeo da razigrava saigrače i probija francusku odbranu. U poslednjih tri i po minuta meča, Vilson je ubacio 10 poena i prelomio pitanje pobednika. Bio je nepogrešiv kada je bilo najvažnije.

Pored 29 poena (11/1 sa linije penala i 9/17 iz igre), Vilson je imao šest asistencija i četiri skoka. Sasu Salinga je pratio sa 14 poena. Na drugoj strani je Amin Nua ubacio 19 poema, dok je nekadašnji Zvezdin centar Matijas Lesor meč završio sa 11 poena i 10 skokova.



Očekivano, Češka je u istoj grupi lako savladala autsajdera Bosnu i Hercegovinu 69:64 i napravila korak ka Mundobasketu. Pobeda nad Fracuskom u gostima u poslednjem kolu garantuje Česima siguran plasman na SP, a to im garantuje i ako Rusija u poslednjem kolu savlada Finsku. Međutim, ako Finci pobede u Rusiji, a Francuzi savladaju Češku pravi se krug sa tri tima koji imaju isti broj bodova. A samo su sve vize za Kinu... 



Rusija ili Finska?

Dilema o poslednjem učesniku Svetskog kupa u Kini iz kvalifikacione grupe K biće rešena u međusobnom susretu trenutno treće i četvrte ekipe na tabeli.

Rusi (7-4) imaju pobedu više od Finaca (6-5) i u gostima su ih savladali rezultatom 77:75, tako da ih i poraz sa poenom ili dva razlike u Permu vodi na Daleki istok krajem avgusta.

Odluka je mogla da padne već u četvrtak, nakon što je Rusija u Botevgradu deklasirala Bugarsku. Da bi ostala u trci, Finska je morala da savlada prvoplasiranu Francusku, što je posle velike borbe i uradila.

Igrač utakmice bio je naturalizovani Amerikanac, nekadašnji plejmejker Partizana Džamar Vilson.

Sada Finska ima šansu da posle četiri uzastopna Eurobasketa, ode na drugi šampionat sveta zaredom. U Španiji 2014. zabeležila je pobedu i četiri poraza i zauzela 22. mesto.

Rusija je propustila i SP 2014. i Olimpijske igre u Riju, ali je četvrtim mestom na EP 2017. nagovestila izlazak iz krize...

GRUPA K - 9. KOLO:

Bugarska - Rusija 60:104 (18:26, 12:26, 14:30, 16:22)
/Vošburn 19 - D. Kulagin 16, 4sk, 4as, Voroncevič 13, 7sk, 5as/

Finska - Francuska 76:69 (14:14, 17:19, 22:15, 23:21)
/Vilson 29, 4sk, 6as, Salin 14 - Nua 19, 4sk, Lesor 11, 10sk, 3as, 2blk, 5izg/

Češka - Bosna i Hercegovina 69:64 (20:15, 19:18, 16:17, 14:14)
/Bohačik 17, Hruban 13, 9sk, 3ukr - Lazić 16, 7sk, Vrabac 14, 4sk, 3as, Gegić 13, 3sk, 5as, 3izg/

TABELA: Francuska* 9-2, Češka* 8-3, Rusija 7-4, Finska 6-5, Bugarska 4-7, BiH 2-9.

PAROVI POSLEDNJEG KOLA (nedelja): Rusija - Finska 14.00, Francuska - Češka 17.00, BiH - Bugarska 18.00.

KVALIFIKACIJE ZA SP (EVROPA) - 11. KOLO

Četvrtak

Estonija - Srbija 71:70
/Kitsing 18 - Jelovac 19/

Izrael - Nemačka 81:77
/Klajn 14 - Obst 16/

Grčka - Gruzija 81:69
/Vasilopulos 15 - Šermadini 26/   

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar