Partizan odbranio Kup! Lendejl na 0,2 za pobjedu!

Lendejl sa penala u poslednjoj stotinki doneo Partizanu Kup Koraća! Košarkaši Partizana pobedili su Crvenu zvezdu 76:74 i odbranili Kup Radivoja Koraća u dramatičnoj završnici u niškom Čairu.  Crno-beli opet osvojili "Žućkovu levicu" u jednom od najdramatičnijih finala tog takmičenja!

Košarka 17.02.2019 | 20:10
Partizan odbranio Kup! Lendejl na 0,2 za pobjedu!
Junak je bio Džok Lendejl koji je dve stotinke pre kraja meča iznudio faul Bilija Berona i pogodio oba slobodna bacanja za pobedu crno-belih

Prethodno je Partizan zamalo ispustio sigurnu pobedu jer je na 74:72 i posle dva promašena penala Dobrića dozvolio Zvezdi dva ofanzivna skoka, a posle drugog Majk Cirbes poravnava na sekund pre kraja.

Usledio je tajm-aut Trinkijerija, posle dosta preuzimanja lopta je išla pod koš za Lendejla koji je fauliran 0,2s pre kraja. Bunili su se crveno-beli, ali sudijski trio na čelu sa Beloševićem posle pregleda snimka potvrđuje dva penala. 

Australijanac pogađa oba, a Zvezda ne uspeva u preostalom vremenu da šutira pa Partizan 15. put osvaja nacionalni Kup. 

Partizan su sa po 18 poena predvodili heroj Lendejl i Aleks Renfro koji je imao i 10 asistencija uz 7 skokova, 9 je dodao Novica Veličković, a 8 Đorđe Gagić.

Najefikasniji u timu Zvezde bio je Bili Beron sa 18 poena uz četiri trojke u poslednjoj četvrtini, dok su tim tokom meča nosili Dejan Davidovac i Džo Reglend sa po 17 poena. 

Prvo poluvreme obeležila je žestoka borba i sjajne odbrane koje su potpuno diktirale ritam meča. Ekipe su se od starta konstantno smenjivale u vođstvu, šut ih nije služio (1/12 trojke u jednom trenutku), pa su do poena dolazili preko reketa i sa penala. 

Partizan je uglavnom diktirao ritam, poveo 9:6, Zvezda odmah poravnala (15:15), pa i preokrenula (20:19), da bi Partizan preko Veličkovića prvi napravio osetniju razliku u završnici poluvremena (37:31). 

Zvezda smanjuje na četiri razlike do pauze, ali Partizan sjajno otvara drugo poluvreme te trojkom Veličkovića i košem Renfroa stiže do 42:33. 

Međutim, tada je Zvezdi krenuo šut, Davidovac pogađa tri trojke, prate ga Ristić, Reglend i Pereperoglu i crveno-beli preokreću na 57:55 pred poslednji kvartal.

Zvezda održava vođstvo do sredine četvrtog perioda, kada Lendejl pravi seriju od sedam poena i preokreće na 64:63. Renfro veže nekoliko sjajnih napada, ali Beron ulazi u seriju trojki i održava Zvezdu u igri. 

Ofanzivni skok i njegova trojka vraćaju Zvezdu na 74:72, a potom posle dva promašaja Dobrića sa penala, posle novog skoka u napadu Cirbes pogađa za izjednačenje. 

Ostalo je 1,1 sekundi do kraja, svi su očekivali produžetak, ali lošim preuzimanjem crveno-belih Beron ostaje na višem Lendejlu koji dobija faul i pogađa oba slobodna za veliku pobedu Partizana. 

Partizan je tako odbranio Kup Koraća osvojen takođe protiv Zvezde pre godinu dana, sedmi put crno-beli uzimaju "Žućkovu levicu", za 15. nacionalni Kup. 

Drama u Nišu i slavlje Partizana!

Ekipa Andree Trinkijerija zadržala je trofej Kupa Radivoja Koraća u vitrini u Humskoj, košem odluke u poslednjoj sekundi dramatičnog finala! 

Tačnije, na 0,2 sekunde pre kraja!

Partizan - Crvena zvezda 76:74 (19:18, 18:15, 18:24, 21:17)!

Crno-beli su branili prednost kroz infarkt završnicu, Bili Beron je održavao Zvezdu iznad vode, a teško je opisati šta se sve događalo u poslednjem minutu, završenim slavljem Partizana!

Aleks Renfro i Džok Lendejl realizovali su penale dok se bližio kraj, Beron je hicima iz daljine sam "vukao" crveno-bele i nakratko ih doveo u vođstvo na početku završnog minuta (72:71). Renfro je tada preuzeo loptu i odgovornost, pa ekspresno odgovorio, trojkom za 74:72, pola minuta pre kraja! 

Partizan je tada branio vođstvo, Beron je promašio trojku za još jedan preokret, a Ognjen Dobrić je posle ofanzivnog skoka iznudio prekršaj i bacanja za izjednačenje. Međutim, sedam sekundi pre kraja je promašio oba puta! 

Stratos Perperoglu je dohvatio loptu i takođe nije pogodio trojku, a Dobrić se iskupio, još jednim skokom i izjednačenjem na 1,2 sekunde pre kraja!

A, onda je Partizan je imao završnu reč!

Bandža Si je izveo aut, perfektno našao Džoka Lendejla u reketu i iznudio prekršaj Bilija Berona pri šutu. Semafor je pokazivao da su ostale još 0,2 sekunde! Australijanac je miran stao na liniju penala, kaznio lošu rotaciju i ogroman propust Zvezdine odbrane i doneo Partizanu još jedan trofej Kupa!

U preostale dve desetinke, Perperoglu je pokušao da pronađe Cirbesa, a šut nemačkog centra je ostao izblokiran. Počelo je veliko slavlje crno-belih, među kojima je Renfro proglašen za najboljeg igrača turnira, a Lendejl za najboljeg strelca!

Na kraju jednog od najuzbudljivijih finala nacionalnog kupa, crno-beli su nagrađeni za borben nastup, u kojem su u nekoliko situacija preuzimali kontrolu i ostajali bez nje zahvaljujući pogocima iz daljine Dejana Davidovca i Berona.

Igrom u reketu, Novica Veličković i Đorđe Gagić uveli su crno-bele u napadački ritam krajem druge deonice i podstakli najveće vođstvo Trinkijerijevog tima, 42:33, početkom drugog dela. Beron i Davidovac od tog trenutka su počeli da pogađaju i u saradnji sa Džoom Reglendom doneli Zvezdi vođstvo, 57:52.

Partizan se ubrzo stabilizovao, opet zaigrao na Veličkovića i to je bila pouzdana opcija svaki put kada Perperoglu nije bio na terenu, jer je Boriša Simanić bio naslabija Zvezdina karika, a ni Kešelj nije uradio mnogo u odbrani od kapitena crno-belih. Usledile su važne sekvence Renfroa i Lendejla, tandema koji je prvi put doveo Partizan nadomak trofeja, postavivši "plus 4" minut i po pre kraja.

Međutim, Beron se nije mirio sa porazom, Renfro je odgovarao i tako je počela opisana završnica, koju će navijači Partizana dugo pamtiti!

Posle ovog meča, ekipe će otići na dvonedeljni odmor zbog FIBA "prozora" i utakmica reprezentacija, a interesantno je da će naredni takmičarski duel odigrati upravo jedni protiv drugih, 3. marta. U toj utakmici, novi-stari osvajač Kupa trebalo bi da bude jači za Radeta Zagorca, a Zvezda za trio stranaca koji nisu bili registrovani za ovo takmičenje - Kej-Si Riversa, Mohameda Fajea i Majkla Odža.

Partizan: Marinković 7 (1/4 za dva, 1/3 za tri), 3 sk, Veličković 9 (3/8 iz igre), 5 sk, Si 5, 3 sk, Renfro 18 (4/5 za dva, 2/6 za tri), 7 sk, 10 as, 2 izg, Lendejl 18 (6/9 iz igre), 4 sk, S. Janković 4, 3 sk, 2 izg, Jaramaz 5, 4 sk, Gagić 8 (3/3 iz igre), 4 sk, 5 izg, Pecarski, Gegić, Pejdž bez poena (0/3 iz igre), 2 as, N. Janković 2, 4 sk.

Crvena zvezda: Simanić 7 (1/8 iz igre), 2 sk, 2 bl, Regland 17 (6/14 iz igre), 3 sk, 9 as, Perperoglu 3 (1/10 iz igre), 5 sk, 2 izg, Cirbes 4 (2/3 iz igre), 4 sk, Beron 18 (5/8 za tri), 4 sk, 2 ukr, Čović 2, 1 sk, 1 as, Nenadić, Kešelj bez poena (0/3 iz igre), Davidovac 17 (4/5 za dva, 3/3 za tri), 2 sk, Lazić bez poena, Dobrić 2, Ristić 4, 5 sk, 5 ličnih.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar