Njemačka ruši termoelektrane

U Njemačkoj je danas srušena nekadašnja termoelektrana na ugalj Kneper, za šta je upotrebljeno 250 kilograma eksploziva.

Svijet 17.02.2019 | 15:53
Njemačka ruši termoelektrane
Elektrana na periferiji Dortmunda, zatvorena je 2014. godine, a sa zemljom je sravnjena u dve eksplozije. Preostalo je samo 28.400 tone šuta, prenosi “Bild”.

U prvoj eksploziji je uništen centralni dio elektrane visok 70 metara, a u drugoj toranj za hlađenje visok 128 metara i dimnjak visine 210 metara. 



Iz predostrožnosti evakuisano je stotinjak obližnjih stanovnika. Uskoro će početi radovi na sanaciji terena koji bi trebalo da se završe sljedeće godine.

Njemačka planira da ugasi svoje nuklearne elektrane do 2022, a vlada razmatra i gašenje elektrana na ugalj do 2038. godine s ciljem smanjenja emisije štetnih gasova, navodi AP.

(Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

zoki

17.02.2019 15:03

Pa jesu budale ove svabe cuj ruse termoelektrane dodik se muci da napravi u gacku ugljeviku mogli su njemu to pokloniti ili prodati

ODGOVORITE
Name

Mislim Man

17.02.2019 15:26

Radi se o jasnoj stvari. Evropa ne želi električnu energiju iz termoelektrana. U njemačkoj ih je najviše. Novim zakonima na svaki kilovat električne energije dobivenih iz lozenja uglja plaća se i jedan dodatak "pravo na i spuštanje CO2 po proizvedenih jedinici" u ovom slučaju kWh elektricne energije... To aludira da kad dodje vrijeme rekonstrukciju i obnovu elektrane radi dotrajalosti i modernizacije, sama kalkulacija i isplativost ulaganja u istu rezultira u odluci da se ista sruši. Bez obzira na ulaganje u RS termoelektrane nemaju buducnost, i gradnje novih su po meni, kao energeticaru, neisplativa investicija... opravdavam, bez obzira na ekološke uticaje, hidrocentrale, jer je termoelektrana minimum 10 puta (po kWh) stetnija za okoliš, a ekolozi budu pobjeđeni zato što se usredoče na proteste protiv hidrocetrala i onda im krknu termorlektarnu i bude 100 puta gore...

Name

Мирослав

17.02.2019 16:30

Њемци руше а ми отварамо Станаре са лигнитом највећим загађивачем и тиме се хвалимо, само мало каснимо.

Name

Odgovor

17.02.2019 17:04

Jeste, Njemci ruse svoje termoelktrane i hoce da proizvods cistu energiju na svojoj teritoriji,ali isto tako posto te energije nema dovoljno za njene potrebe, kao ni prirodnih resursa koji ne zahtjevaju znacajno unistavanje prirodne sredine, oni sve svoje nedostatke nadopunjuju preko zemalja treceg svijeta i eksplatacije i prljave prerade sirovina, do proizvodnje prljave struje. Tako da ta prica o cistoj energiji, elektricnim automobilima i sta vec, ne pije vode, tj. moguca je u idealnim uslovima, a takvih nema u prirodi i zivotu. Sva ta prica o odrzivom razvoju je cisto s****. Kraj!

Name

Narodni usrećitelji

17.02.2019 15:27

Što nisu došli u Gacko da vide kako se termoelektrana ruši i to bez eksploziva.

ODGOVORITE
Name

Marko

17.02.2019 18:52

Nasi eksperti je sruse za godinu dana bez grama eksploziva,neznaju svabe nego udri samo dinamitom.

ODGOVORITE