Mladi Norvežani najuspješniji učesnici EYOF-a!

Mladi sportisti Norveške ukupno su osvojili 12 medalja, od kojih šest zlatnih, jedno srebro i pet bronzi.  Dodik na zatvaranju EJOF-a: Živi i zdravi bili! Milorad Dodik je sportistima poželio srećan povratak kući, sa željom da ponesu najbolje moguće utiske. "Želim vam svu sreću u životu. Živi i zdravi bili!", poručio je Predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ostali sportovi 16.02.2019 | 09:45
Mladi Norvežani najuspješniji učesnici EYOF-a!
Mladi sportisti Norveške najuspješniji su učesnici Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF), koji se večeras završava u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Norvežani su ukupno osvojili 12 medalja, od kojih šest zlatnih, jedno srebro i pet bronzi.

Druga je Švajcarska takođe sa 12 medalja, po pet zlatnih i srbrenih i dvije bronze, dok su na trećem mjestu mladi sportisti Francuske sa 11 odličja, po četira zlata i bronze, te tri srebra.

Među osvajačima medalja nalaze se sportisti iz 21, od ukupno 46 zemalja učesnica.

Dodik na zatvaranju EJOF-a: Živi i zdravi bili! Milorad Dodik je sportistima poželio srećan povratak kući, sa željom da ponesu najbolje moguće utiske. "Želim vam svu sreću u životu. Živi i zdravi bili!", poručio je Predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik istakao je sinoć u Istočnom Sarajevu, na ceremoniji zatvaranja Evropskog omladinskog olimpijskog festivala /EJOF/, da je zajednički napravljen ram za ljepšu sliku sa ovih prostora koja se šalje prema svijetu.

"Bilo je krajnje vrijeme da na ovaj način, zajedno, pošaljemo sliku sa ovih prostora, sasvim drugačiju od one koja je godinama išla. Ovo je bila prilika da se naši ljudi, kao tradicionalno dobri domaćini, pokažu u toj svojoj vrlini. Nadam se da će ovi mladi sportisti biti dobri promoteri upravo tog dobrog domaćinstva i naše dobre duše", naglasio je Dodik.

On je rekao da sve ovo ne bi bilo moguće bez dobre organizacije Organizacionog odbora i saradnje Istočnog Sarajeva i Sarajeva, kao i pomoći svih nivoa vlasti - Republike Srpske, Federacije BiH, do zajedničkog nivoa, Predsjedništva BiH i Savjeta ministara.

"Okupljeni oko ove ideje da igre budu održane uspješno svakako je bilo moguće animirati sve sa ljubavlju i željom da sve protekne na najbolji način", rekao je Dodik i zahvalio svima koji su doprinijeli da Festival bude uspješn.

On je naveo da je ovih pet dana bilo mjesto života na borilištima u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, na Bjelašnici i Jahorini.

"Ovo je bilo mjesto borbe za medalje pod zastavama država koje ste predstavljali. Neki te medalje nose kućama, a neki, opet, u tome nisu uspjeli za par sekundi ili samo za jedan mah. U svakom slučaju, ovdje su svi bili okupljeni oko velike stvari - proslavljali smo život", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, svi, i oni koji su osvojili medalje, i oni koji nisu, uvijek će u srcu nositi ovu omladinsku olimpijadu jer je ovo jedan od prvih koraka koje će učiniti u svojoj uspješnoj karijeri.

Dodik je zahvalio organizatorima, svim dobrim ljudima i mladim sportistima i njihovim državnim savezima koji su obezbijedili logistiku da dođu na ove igre.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković je na ceremoniji zatvaranja EJOF-a izrazio nadu da će se nakon ove manifesatcije dobar glas o ovom gradu čuti daleko, te da su kao organizatori položili važan ispit koji ih može kvalifikovati za velike događaje u budućnosti.

"EJOF smatram uspjehom mnogih od vas koji ste ovdje, a grad Istočno Sarajevo ponosnim domaćinom i suorganizatorom. Plamen mira koji smo nedavno donijeli iz Rima, preko Banjaluke do Sarajeva i Istočnog Sarajeva nam je bio potreban, a vrijednosti olimpizma ćemo, nadam se, baštiniti zauvijek", rekao je Vuković.

On je pozdravio sportiste i delegacije zemalja učesnica, čestitajući im postignute rezultate.

Vuković je domaćinu narednog EJOF-a gradonačelniku Lahtija u Finskoj Miku Klipelainenu poželio uspjeh u organizaciji manifestacije 2021. godine, izrazivši zadovoljstvo što će baš ovdje preuzeti zastavu.

Vuković je zahvalio Vladi Republike Srpske, Federaciji BiH, Savjetu ministara, kolegama iz Sarajeva na partnerskom i korektnom odnosu, svim institucijama vlasti, preduzećima, opštinama, sportskim radnicima, volonterima, kao i pojedincima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji EJOF-a.

Gradonačelnik Sarajava Abdulah Skaka u obraćanju na zatvaranju EJOF-a je istakao da su organizatori dokazali da su spremni da otvore nova vrata za zajedničku i ljepšu budućnost.

"Zahvaljujući EJOF-u upoznali smo i ugostili divne ljude iz različitih zemalja. Okupili smo se oko projekta koji nas je povezao ispravnim vrijednostima. Među nama stoje mladi sportisti okićeni medaljama pobjede sa naših sportskih borilišta, a mi smo svi pobijedili. Zahvalnost dugujem i kolegi Vukoviću s kojim sam sve vrijeme sarađivao. Neka vječno gori baklja mira i neka je vječna samo borba na sportskim borilištima", poručio je Skaka.

Svečanom zatvaranju EJOF-a, čiji su domaćini bili gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo, prisustvovala je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, kao i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik DŽaferović.

EJOF je okupio više od 1.500 mladih sportista iz 46 evropskih zemalja koji su se takmičili u osam sportova - alpsko skijanje, biatlon, nordijsko skijanje, snoubording, umjetničko klizanje, brzo klizanje, hokej i karling.

Izvor: mondo.ba/Fena/Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar