Pune pesticida: Zabranjen uvoz

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz 10. 400 kilograma mandarina porijeklom iz Turske zbog povećanog sadržaja pesticida.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Iz Inspektorata Srpske saopšteno je da je zabrana donesena u okviru redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla pri uvozu, te da je riječ o uvozniku sa sjedištem u Brčko distriktu.

Nadležni inspektor je prilikom pregleda pošiljke izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida. 

-Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od`Instituta za vode Bijeljina, u analiziranom uzorku mandarine utvrđeno je povećano prisustvo pesticida fenvalerat iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijkla- pojašnjeno je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da je uvoznik zatražio superanalizu koja je obavljena u “SP Laboratoriji” u Bečeju u Srbiji, kojom je potvrđeno povećano prisustvo ostatka pomenutog pesticida, na osnovu čega je doneseno rješenje kojim je naređeno vraćanje sporne pošiljke ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora Brčko distrikta.

Fitosanitarna inspekcija Srpske je nedavno uvozniku iz FBiH zabranila uvoz 5.400 kilograma mandarina porijeklom iz Turske zbog povećanog sadržaja pesticida, a pošiljka je uništena pod nadzorom nadležnog federalnog inspektora.

(Srna)

KOMENTARI4
POŠALJITE PORUKU

Turcin

12.02.2019 18:29

Ma braca nasa, a nisu htjeli u Federaciju, da ne truju tamo svoju "bracu", ili su i tamo, samo tamo nadlezni nece da to otkriju, jer pobogu, to su braca po vjeri :D E jadni li smo svi skupa, dok ne shvatimo da samo sami sebi mozemo napraviti nesto dobro i pozitivno, a ne Turska, Rusija, Amerika, Evropa itd. Ali dobro, bio je referendum o otcjepljenu Jugoslavije, pa su odredjeni rekli DA, a sad isti ti kao znaju da kukaju nesto.

Uuuu j.bo te

12.02.2019 18:43

Ovo jedna tezga "razduži" za par dana. Baš Vam je "ulov". Strašno! Šlepere smeća dnevno propuštate i ne smijete im ni priči na granici ali ste "ulovili" kamiončić mandarina. Mrš!!

Bosnjo

12.02.2019 21:20

A mi kontamo vitamine jedemo

Jele

13.02.2019 02:44

Zavisi ko je uvoznik..

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.