Operacija: Zgrabiti Aluminu

Zašto se žuri sa preuzimanjem potraživanja Vlade RS, kada u trenutnoj konstelaciji Alumina beleži pozitivne rezultate i ima jasnu projekciju daljeg razvoja? Još više čudi situacija u kojoj se o preuzimanju pregovara sa kompanijom koja nema nikakve reference u ovoj oblasti industrije, niti jasno poreklo kapitala, ukoliko ga uopšte ima.

Republika Srpska 11.02.2019 | 06:22
Operacija: Zgrabiti Aluminu
Posle raskida privatizacije Birača i bekstva ''Litvanskih bandita'', ćerka kompanija Alumina je uz državnu podršku uspela da se podigne iz pepela i postane lokomotiva razvoja, ne samo zvorničke regije, već i šireg privrednog ambijenta u RS. 

Zato se sa pravom postavlja pitanje: zašto se žuri sa preuzimanjem potraživanja Vlade RS, kada u trenutnoj konstelaciji Alumina beleži pozitivne rezultate i ima jasnu projekciju daljeg razvoja? Još više čudi situacija u kojoj se o preuzimanju pregovara sa kompanijom koja nema nikakve reference u ovoj oblasti industrije, niti jasno poreklo kapitala, ukoliko ga uopšte ima.

Jasno je da Batagon može da kupi šta god hoće u RS, ukoliko se radi o privatnom sektoru, ukoliko vlasnik hoće to da proda i ako Batagon ima dovoljno finansijskih sredstava. Međutim, Batagon ne bi smeo da preuzme Aluminu, ne samo zato što je najavljeni iznos za preuzimanje manji od mesečnog obrta Alumine, već i zbog strateških privrednih i demografskih interesa RS koji leže na plećima ove fabrike.

Od Alumine u velikoj meri zavise političko-socijalna stabilnost i ekonomsko funkcionisanje ne samo Zvorničke regije, već i RS u celini. U poslovanju Alumine sadržani su interesi desetina i desetina firmi RS, sa egzistencijom više hiljada radnika i članova njihovih porodica. Takođe, uspešnim poslovanjem Alumina obezbeđuje značajna sredstva u državnom budžetu i nizu javnih kompanija RS. 

Da li bi to mogao da ostvari Batagon upravljanjem Aluminom? Ko zapravo stoji iza Batagona? Ova kompanija, locirana u švajcarskom Kantonu Cug, dala je ponudu Vladi RS za kupovinu potraživanja Alumine i druge finansijske aranžmane, u ukupnoj vrednosti oko 300 miliona evra. Posle kupovine hotela Bistrica, na redu su potraživanja Alumine. Hajde da se zapitamo, zašto ne najavljeno preuzimanje Pavlović banke, pa onda Alumine i ostalog iz ponude? Redosled je dovoljno indikativan.

Jer, ukoliko Batagon ne kupi Aluminu, pitanje je šta bi onda uopšte mogao da kupi, jer sve ostale akvizicije i finansijske operacije treba da idu iz sedišta Alumine i sredstvima Alumine. Kako je to mudro istakao jedan od ideologa ove operacije, inače bankarski ekspert u RS, trenutno na jednom od rukovodećih mesta u Alumini: ''Alumina ima dovoljno kapaciteta da sama sebe otkupi, potrebno je samo imati pravi papir, ne čak ni novac''.

A Švajcarci nesumnjivo imaju sposobnost da proizvedu ''inicijalni papir''. Onda se on pokrene, kao grudva snega sa vrha brda, i u veštim rukama špekulanata, pretvori u finansijsku lavinu.

To je već viđeni model prekodrinske srpske privatizacije. Obezbediti inicijalna  finansijska sredstva, uključujući ona kriminalnog porekla i podršku važnih državnih funkcionera da se povoljno, i sa nizom potpisanih obećanja, uđe u zdravu i profitabilnu firmu, ili firmu sa atraktivnim lokacijama, zalihama i drugim resursima. Onda se iz njenog rada finansira sve ostalo, uključujući i one koruptivne isplate za nereagovanja države, za nepoštovanje ugovornih obaveza.

Ako može da se obezbedi firma iz ''kredibilnog'' inostranstva, kao što su zemlje EU i Švajcarska, tim bolje. Radi se o šemi koju je ''doktorirao'', a kasnije objasnio na sudu, zaštićeni svedok u slučaju Šarić u Srbiji, Mile Jerković. Jedan od linkova o tome:

https://www.krik.rs/jerkovic-brojali-smo-novac-tri-sata/ 

Pomenuti gospodin zaštićeni svedok je na zadovoljstvo mnogih, uključujući i važne srpske političare, otišao u SAD i ne namerava da se vrati i dalje da svedoči.

https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:758263-Nema-ni-traga-od-Jerkovica 

Ali, stigle su nove snage zainteresovane da preuzmu ulogu školjke za finansijske transakcije i privatizacije. U RS i Srbiji se pojavila švajcarska kompanija Batagon i njen predstavnik Dalibor Matić. Zašto predstavnik? Zato što u registrima firme Batagon u Švajcarskoj nema Dalibora Matića, već se sporadično pojavljuje njegova supruga Slađana Matić. Pošto je Dalibor Matić rodom iz Osmaka, u Zvorničkoj regiji ga ne treba predstavljati.

Dalibor Matić je pre imao u Švajcarskoj firmu MH GROUP, sa kojom je 2010 najavljivao velike projekte u oblasti energetike, vazduhoplovstva i formule.  Javnost nije imala prilke da vidi neki od tih projekata.

U tom periodu bio je šire poznat kao jedan od bivišh momaka Ane Nikolić, odnosno finansijski reprezent Radomira Radulovića u bekstvu.

https://glossy.espreso.rs/poznati/intervju/10568/ekskluzivno-dalibor-matic-dovodi-suprugu-u-beograd-na-rodendan-a 

Ovde je na fotografiji iz Sveta Plus, 2. septembar 2010:

https://www.svetplus.com/vesti/3481/dalibor-matic-sa-zenom-na-aninom-rodjendanu

Posle niza estradnih napisa i fotografija, istinoljubivi Dalibor Matić je 2017 godine izjavio da nema nikakve veze sa Anom Nikolić i da se s njom nikad nije upoznao, niti ostvario kontakt.

https://www.alo.rs/vip/estrada/nemam-nikakve-veze-sa-anom-nikolic/108444/vest 

Usput je navedeni vlasnik Batagona Dalibor Matić bio u zatvoru u Švajcarskoj zbog finansijskih malverzacija. Srpski mediji su to predstavili na sledeći način:

 https://www.svet.rs/vesti/estrada/dalibor-matic-u-zatvoru-zbog-ane-nikolic

Vodeći operativac Batagona za poslove u Srbiji i RS je Dejan Simić, bivši viceguverner uhapšen u čuvenoj aferi ''kofer''. I pored toga što je priveden sa koferom sa 100.000 evra, 2011 bio je oslobođen, opet na zadovoljstvo mnogih, uključujući i važne srpske političare,  i započeo je konsultantsku karijeru.

https://www.rtv.rs/sk/hronika/afera-kofer-simic-i-zagradjanin-oslobodjeni-optuzbe_190631.html

https://www.politika.rs/sr/clanak/395751/Vlasnik-iz-Cuga-kupio-FAS

Bivši predsednik Tomislav Nikolić uzeo je 2017, pored sedam ministara iz spske Vlade, i Dejana Simića u sastav Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom.

https://www.blic.rs/vesti/politika/sumnjive-biografije-ko-su-kontroverzni-saradnici-tomislava-nikolica/j3g0gfk 

Batagon International je u toku 2017 kupio dve firme iz stečaja: FAS u Somboru Miroslava Bogićevića i preduzeće Željka Žunića, Dahlia iz Zemuna. O stanju u FAS-u bilo je reči u prethodnim vestima. Ali, šta je sa stanjem u Švajcarskoj.

Prema Komercijalnom registru švajcarskog Kantona Cug, prijavljena su četiri Batagona na istoj adresi (Kolinplatz 10, 6300 Zug). Za ova dva, koja se pojavljuju u operaciji ''Alumina i sve ostalo'', Batagon International i Batagon Alumina International AG, osnivački kapital je po 100.000 franaka.

Kao ovlašćena lica pojavljuje se nekoliko Švajcaraca. Jedan od njih je autorizovani agent i potpisnik firmi Thomas Huber, koji obavlja poslove pred švajcarskim vlastima i prisutan je od početka u svim poduhvatima Batagona. On je pravno-finansijski tehnokrata kao i Dejan Simić.

https://www.moneyhouse.ch/de/person/huber-thomas-arthur-27688639401

A tu je druga osoba, Christoph Bingisser, čija uža oblast su finansije.

https://zg.chregister.ch/cr-portal/auszug/auszug.xhtml?uid=CHE-163.022.605&amt=ZG&loeschung= 

Vladi RS nije čudno što se ispred Batagona pojavljuju Dalibor Matić i Dejan Simić, niti su postavili pitanje porekla najavljenih više stotina miliona. Budžetski deficit ne bi smeo da bude razlog za odsustvo kritičkog pristupa i prihvatanje svakakvih obećanja kao realnih.

Reagujući na niz upozorenja o privrednoj i demografskoj katastrofi koju bi moglo da izazove preuzimanje Alumine, posebno onih upozorenja i navedenih činjenica u vijestima RTV BN, koja su pobudila širu reakciju, Premijer Višković je 8. februara 2019, ponovio najavu prodaje Alumine, objašnjavajući poziciju Vlade i obećavajući zaštitu interesa RS.

 Vest glasi:

''BiH, BIZNIS, NAJNOVIJE, VIJESTI, ZVORNIK

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je da će se Vlada Srpske u potpunosti držati donijetih zaključaka u vezi sa prodajom svojih potraživanja u zvorničkoj Fabrici glinice "Birač" i da će ih prodati samo onoj kompaniji koja prihvati te zaključke. Višković je istakao da su neki od tih zaključaka da novi vlasnik ne može da otuđi ili proda zvornički gigant u narednih 10 godina, da ne može da otpušta radnike, da je spreman da uloži 50 miliona evra, da mora da ispoštuje sve ugovore sa dobavljačima i po pitanju rude i ostalih sirovina, kao i da u narednih nekoliko godina riješi branu crvenog mulja koja potencijalno može da bude opasnost, te da se obaveže da će da ulaže u putnu infrastrukturu na bazi kredita, u bankarski sektor i turizam.

''Ako ti zaključci budu prihvaćeni, idemo u realizaciju. Mi smo poslali kompaniji 'Batagon' memorandum o poslovnoj saradnji, a oni ako prihvate zaključke – idemo u pregovore o prodaji potraživanja Vlade Srpske”, naveo je Višković.

On je, kako prenosi Srna, istakao da je upoznat da je “Batagon” kupio hotel “Bistrica” na Jahorini i da je zainteresovan za kupovinu Pavlović banke.''

https://zvornicki.ba/premijer-viskovic-najavio-prodaju-alumine/ 

Predsjednicu RS Željku Cvijanović je verovatno više zabrinula najava demografske katastrofe.  Ona je, istog dana 8. februara 2019, održala pripremni sastanak za pokretanje Nacionalnog programa demografske obnove Republike Srpske sa resornim ministrima i istaknutim stručnjacima u oblasti demografske politike. Pozivajući na demografsku obnovu RS, istakla je ''opredijeljenost institucija Republike Srpske na unapređenju i stvaranju što boljeg ekonomskog i privrednog, ali i politički stabilnog ambijenta koji bi omogućio siguran život za građane Republike''.

https://www.rtvbn.com/3940020/ciljdemografska-obnova-srpske-

Batagon nije bio prisutan na sastanku, iako se njegov nemerljivi doprinos na tom planu tek očekuje. Prema navodima Rajka Dukića, Predsednika kompanije Boksit, iz njegovog ''Otvorenog pisma'' najvišim državnim funkcionerima RS, Dalibor Matić preti otpuštanjem 700 radnika Alumine, kao i ugrožavanjem 750 zaposlenih kompanije Boksit u Milićima, najavljenim uvozom boksita iz Gvineje i drugim postupcima.

https://novitetinovosti.blogspot.com/2018/12/predsjednik-kompanije-boksit-rajko_97.html 

Ukoliko Batagon preuzme upravljanje Aluminom, Zvorničkoj regiji demografski bum ne gine. Za koju godinu mogla bi da se očekuje i velika zahvalnost građana Zvornika rukovodstvu RS, kao na primer:

''Zahvaljujući predsjednici Željki Cvijanović i Vladi RS, moja porodica i ja sada živimo u uređenoj državi, sa dobrim platama i obrazovanjem za decu. Pozdrav od Marka iz Kopenhagena''.

U tom slučaju demografski bum istočnog dela RS, ali i šire, može da se očekuje jedino u Danskoj, Nemačkoj, Švedskoj...

 (BN)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Trsic

11.02.2019 06:15

Dejan Simic je odrastao u Kozluku otac mu bio veterinar i imak vrlo zanimljiv nadimak

ODGOVORITE
Name

bas tako

11.02.2019 07:01

znam i ja za tog lika iz kozluka kad je jos ta prva afera bila aktuelna,moji su bas o tome komentarisali jel su poznavali njegovu familiju u kozluku.Sto se tice te prodaje zar ako to vec rade ne naprave javni tender i sacine ponudu,pa sacekaju da vide ko ce se odazvati .Valjda se takva firma ako vec mora prodaje nekoj poznatijoj a ne maticu i sad tom simicu.Radnici morate se dici na proteste ako mislite da ostanete na radnim mjestima a vase porodice da imaju hljeb u kuci.Drugacije vam ne gine otkaz a firma ce se na kraju isjeci ko viskoza.

Name

Nadimak

11.02.2019 08:16

Dejan simic koza i zemljak mu dalibor matic glava

Name

Patkovača

11.02.2019 13:20

Duleta Mičića za direktora Alumine.

Name

Svjedok

11.02.2019 13:24

Matic je stalno sa Igorom Dodikom u restoranu Agape u Banja Luci

Name

realnost

11.02.2019 06:42

Burle, da imamo tuzilastvo ti bi vec bio u zatvoru. Nego pitanje za sada glasi, ko je ubio Davida?

ODGOVORITE
Name

re

11.02.2019 07:02

Ne samo on, nego i mnoogi drugi. Pitanje glasi - ko je prodao Jasenovacku gradju?

Name

Komentar

11.02.2019 08:40

Ma to su banditi u talu sa prevarantom Burletom koji, ko i do sada, hoce da kupe jeftino, pa preprodaju skupo.

Name

Nikola

11.02.2019 09:41

Sastanak svih aktera (Rajko,Zoran,Dodik,Dalibor...) održan je 7.decembra u Vladi Republike Srpske.Sve je dogovoreno oko čerupanja Alumine,da Vuk bude sit a sve ovce na broju,svi će dobiti svoj dio.Ovo je čista pljačka,osmišljena našim parama koje su otišle odavde u Svajcarsku!? Prevara vijeka!!!!

Name

Ja

11.02.2019 10:33

Kupe od drzave za 300 milona, onda kroz razne subvencije i podsticaje uzmu tih 300 miliona, a onda za 5 godina vrate drzavi firmu za 500 miliona....Dodik rules....tako se brani Republika Srpska od stranih agenata a goveda klicu li klicu

Name

Ministar

11.02.2019 07:22

Sve u ovo tekstu je ok. Samo bi dodao nesto. Od kada je alumina presla u nadleznost drzave u nju se zaposljavaju i stranacki neradnici.

ODGOVORITE
Name

Мирослав

11.02.2019 07:47

Како се наше паре троше , сви се преселили у Требиње , даби побједили на изборима, нема везе што су паре свију нас , дај само секти да се настави отимачина и пропаст.

Name

Tito

11.02.2019 07:35

KO JE UBIO DAVIDA? KAD SE TO RIJESI MI SMO SLOBDNI GRADJANI BURLE CVOKA BISERKA STEVANDIC I OSTALA SVITA IZ RESETAKA

ODGOVORITE
Name

Japur

11.02.2019 08:08

Kad Keljmediju prodaju drzavljanstvo tako ce i ovim Batagoncima sve vrijedno u srpskoj pa i Aluminu.

ODGOVORITE
Name

Pzd

11.02.2019 11:42

piši prodano ovo ve¢ dogovoreno šta bi sa propalim bankama ujeo vuk magare

Name

primjeceno

11.02.2019 08:40

Jeste li primjetili da Zeljka od kada je Predsjednik RS je veoma malo u javnosti? Kao i premijer! Zato je Lukac i Dodik svakodnevno, da ne kazem svaki sat?!?!?

ODGOVORITE
Name

Idemo u propast

11.02.2019 08:48

Kraj , nema dalje,po uzoru na Staljina na celo vaznih institucija dovode se "korisni idioti",koji ce u svom neznanju,upropastiti sve cega se dohvate, a narod samo nijemo posmatra ,a "zarobljene" pravosudne institucije ne reaguju.

ODGOVORITE
Name

Bogoje

11.02.2019 09:30

Napokon Alumina u sigurne ruke ,čestitamo Osmaci!

ODGOVORITE
Name

Ulice

11.02.2019 10:08

A sto bi se prodavao gigant kada uspjesno posluje?Ja koliko znam oni su potpisali ugovore sa patnerima i posla ce imati narednih godina 100%... Dugove koje ta firma ima ona moze i da otplati. Evo predlazem tim ljudima da kupe Drinatrans !!! A ako se predstavljaju kao ,,poslovni divovi" OK.Otvorite novu firmu i zaposlite narod... Neka i radnici zauzmu svoja mijesta u otplacivanju duga.Sto da ne?Ko ulozi i vratice mu se...

ODGOVORITE
Name

055

11.02.2019 10:21

Viškoviću reaguj,kad si znao i dozvolio da budeš magarac za dječije knjige i borački dodatak,budi laf i reci svoje NE očiglednoj plački izloupotrebi.Uključi đuturuma Rajka jer on mora toda brani do poslednjeg radnika boksita inače nestaje sa mape!

ODGOVORITE
Name

Djoko

11.02.2019 11:41

Tan nema muda ni Rajku ds kaze sta misli a kamo li Dodiku!!!

Name

sindikalac

11.02.2019 11:39

Nisu mi jasni oni koji se zalazu da fabrika nastavi poslovati na sadasnji nacin i sa sadasnjom upravom. Pa ljudi moji da li vi znate kuda sada ide novac iz fabrike i u cije dzepove i kojim kanalima? Sadasnji status je ne odrziv i mora se privatizovati pod hitno ali ne na nacin kako je to "vlada" zamislila nego na nacin kako se to radi u pametnim sredinama!

ODGOVORITE
Name

Re

11.02.2019 12:17

Moze,ali privatizacija i ovo sto su dogovorili ne,pa covjek fino kaze da alumina moze sama sebe otkupiti,pustite te svirace i lopove vec se fino orgnizujte,civilizovano,ako ne onda zna se,ni Litvanci nisu otisli dok nisu dobili batina.U glinici imate covjeka koji to zna rijesiti,pustite ga da radi,izvrsite pritisak da fodje na celo i problem rijesen!

Name

leo

11.02.2019 13:33

Taj sto zna vise nije u glinici. Ovom sistemu ne treba onaj ko zna nego onaj ko je podoban. To je javna o oficijelna politika vlasti!

Name

JA

11.02.2019 13:29

Svaka cast na ovakom detaljnom izvjestaju. Sve je do tancina objasnjeno i ovom narodu prezentovano, kako je sadasnja kriminalna vlast planirala pljacku naroda i drzave. Svima je jasno da je dogovor sa kriminalcem iz Osmaka i Kozluka, napravljen plan za legalnu pljacku Alumine a samim tim i naroda i drzave. Sta sad ceka opozicij?. Ako ste posteni sto ne ustanete zajedno sa radnicima pozovite narod odbranite Aluminu a i RS od kriminalaca na vlasti.!!!! Pokazite da ste prava i postena opozicija, povedite narod u bolje sutra!!!!!

ODGOVORITE