Poruka legende Tanjevića: I Adetokunbo je naš!

"NBA gledam levim okom. U Evroligi je draž", kaže Bogdan "Boša" Tanjević iznoseći detaljno svoj stav o "jugoslovenskoj" školi u Americi.

Košarka 12.02.2019 | 22:15
Poruka legende Tanjevića: I Adetokunbo je naš!
NBA sladokusci već mogu da diskutuju o Ol-star utakmici, koja je na programu 17. februara, jer se znaju timovi Janisa Adetokunba i Lebrona Džejmsa.

U jednom od dve ekipe u Šarlotu igraće i dvojica igrača koji dolaze sa prostora bivše Jugoslavije. Nikola Jokić je prvi srpski predstavnik od Predraga Peđe Stojakovića, a uz njega će debitovati i Crnogorac, Nikola Vučević.

Pored njih, u timu grčkog superstara igraće i legendarni Dirk Novicki, jer je dobio posebnu pozivnicu, čime je zaokružen kvartet Evropljana na najvećoj košarkaškoj reviji.

U novijoj istoriji samo je 13 igrača sa Starog kontinenta imalo tu privilegiju. O tome, kao i o drugim temama, u razgovoru za podgoričke "Dnevne novine" govorio je slavni trener Bogdan Tanjević, osvajač prve jugoslovenske titule klupskog šampiona Evrope sa ekipom Bosne.

"Naravno da prija činjenica da Evropljani prave razliku i da ih je toliko na prestižnom All star meču. To je priznanje za celu košarku u Evropi, a čini mi se najviše za košarku na prostoru Jugoslavije”, rekao je za legendarni "Boša", veličajući (sa potpunim pravom!) školu jugoslovenskih trenera...

"Nemoj da zaboravimo da je Janis Adetokunbo praktično naš. A sada je kapiten jednog tima, ima najviše glasova... To je naša škola, jer ko je digao grčku košarku? Pa, Đurović, Obradović, Duda Ivković, Šakota, Ruso…”.

Hipotetički, kada bi se napravio tim od 12 najboljih Evropljana i 12 najboljih Amerikanaca, kako bi se završio taj meč?

“Uvek sam oprezan što se tiče toga. Iskreno, opet bi bilo 15 - 20 razlike u korist SAD. Makar u junu, dok u septembru - posle odmora i priprema - ne mogu da garantujem”, sa osmehom na licu govori jedan od najvećih evropskih trenera.

Orlando se vrti oko gorostasa iz Bara, Dalas se klanja Luki Dončiću, Jokić pleše u Denveru...

"Dončić je najveće čudo. Sa 19 godina već radi neverovatne stvari. Oduševljen sam. Jokić je već dve - tri sezone senzacija, o Vučeviću da ne pričamo, a još manje šta su radili Novicki i igrači ranije. Ali, nemoj da zaboravljamo ni Jusufa Nurkića. Ubeđen sam da Portland ne bi imao toliko pobeda da nije njega”, jasan je 71-godišnji Pljevljak.

Jugoslovenska škola košarke ističe se ove sezone u najjačoj ligi na svetu. Da li smo talentovaniji od igrača sa prostora SAD?

"Ne! Nismo talentovaniji, ali jesmo inteligentnji. Kod nas se bolje radi u mlađim kategorijama. Treneri su više posvećeni igračima od malih nogu, pa sve do seniorskog uzrasta. Ponašaju se kao mentori, spremaju ih za život... Zbog toga su naši momci uglavnom spremniji za NBA, nego na primer igrači koji u NBA dođu sa koledža”, poručio je Tanjević, kome NBA kao organizacija ima dosta mana.

"Naš prostor jeste talentovaniji, a NBA te igrače uzme praktično besplatno. Nema prave naknade klubovima, reprezentacijama, savezima... Treba i ta NBA da vrati nešto. Uzmu naše super košarkaše i misle da su završili posao. Tako ne može”, poručio je Tanjević, pa u dahu dodao:

"Ne daju košarkaše za reprezentaciju, dozvoljeno im je da određuju, a to je neravnopravan odnos. Zašto NBA igrači ne bi igrali prozore za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo? Konkretno, na primeru naše (crnogorske) selekcije - mogli bi da puste Vučevića 10 dana, jer je svakako u NBA mnogo utakmica. Neće se osetiti neigranje. Zašto, na primer, jedan NBA klub ne bi pustio po tri igrača po prozoru?”, postavlja pitanje Tanjević.

Upitan da odabere Evroligu ili NBA ligu, "Boša" diže ruku za...

"NBA gledam levim okom, jer ne mogu da posmatram utakmice koje se rešavaju sa 20 - 30 razlike. To mi ne ulazi u glavu. Evropa krije veću draž, teren je manji, teže je igrati pošto je odbrana svakog tima zategnuta, skupi se po manjem terenu", objasnio je veliki trener.

Izvor: mondo.me

Komentari / 0

Ostavite komentar