Regionom hara bolest svinja

Zbog širenja zaraze u regioni i BiH prijeti afrička kuge svinja, za koju ne postoji terapija ni vakcina, pa se u slučaju pojave bolesti sprovode radikalne mjere uništavanja životinja na zaraženom području.

Bosna i Hercegovina 08.02.2019 | 08:44
Regionom hara bolest svinja
Riječ je o zaraznoj virusnoj bolesti domaćih i divljih svinja, koja se ne prenosi na ljude, ali izaziva teške ekonomske posljedice u sektoru svinjogojstva. Oboljele svinje obično uginu, a virus je izuzetno otporan i može preživjeti duži vremenski period u spoljašnjoj sredini, proizvodima od mesa i leševima uginulih životinja.

Najbolja prevencija za zemlje u kojima nema bolesti je sprečavanje ulaska virusa kroz poboljšanu kontrolu granica, te ograničenje kretanja divljih svinja.

Iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS apelovali su na nadležne institucije da preduzmu sve neophodne mjere da se zaštiti stočarstvo u RS i BiH.

Predsjednik ovog saveza Stojan Marinković naglasio je da se moraju pojačati mjere zaštite granica i prevoza živih životinja.

– Ne smijemo dozvoliti da nam dođe ova kuga, jer nam je svinjarska proiozvodnja ionako desetkovana, a znamo da bi svaka pojava na određenom lokalitetu uzrokovala ubijanje životinja u krugu od tri kilometra – upozorio je Marinković. 

Bolest se prenosi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, kontaminiranom hranom i vodom, odjećom i obućom, inficiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, glodarima, insektima…

U Kancelariji za veterinarstvo BiH kažu za Srpskainfo da, pored toga što na kretanje divljih svinja administrativne granice nemaju uticaja, problem predstavljaju i neodgovorni putnici koji bolest mogu unijeti donošenjem mesa i proizvoda od mesa, uključujući i ostatke hrane iz zaraženih zemalja.

– S obzirom na način prenosa, ova bolest je regionalni problem. Zatražili smo da nadležna ministarstva obavijeste sve veterinarske organizacije, ovlaštene dijagnostičke laboratorije, vlasnke farmi svinja i korisnike lovišta o povećanom riziku za pojavu afričke svinjske kuge u BiH, te da preduzmu sve preventivne mere s ciljem ranog otkrivanja ove bolesti – ističe direktor ove kancelarije Ljubomir Kalaba.

Prate situaciju
U Ministartsvu poljoprivrede RS kažu da u Srpskoj nisu nisu zabilježeni slučajevi pojave ove visoko kontagiozne virusne zarazne bolesti, ali redovno prate njeno širenje u Evropi.

– Primjera radi, od 25. januara do 1. februara zabilježeno je 159 žarišta, odnosno slučajeva izbijanja ove bolesti u zemljama EU kod divljih svinja i 13 kod domaćih svinja. Najviše slučajeva kod divljih svinja zabilježeno je u Poljskoj, a kod domaćih svinja u Rumuniji – kaže portparol ovog ministarstva Aleksandar Macanović.

(Srpska.info)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

amadeus

08.02.2019 07:57

Može kontrolirati...!dajte molim vas, pa prođu izbjeglice pa ih ne ide,uvezen se 30hiljada tona kojekakvih mesa....pogledajte uslove u blizini većih gradova gdje se gaje svinje ,pa će vam sve biti jasno...! Inspektori gledaju kako da zarade uslova za ozbiljne kontrole nema i to tako većn30godina.....poljoprivrednik je ostavljen na milost i nemilost.....ovih pljačkaša domaćih koji rade šta im volja!

ODGOVORITE
Name

Zora

08.02.2019 08:27

Ma to treba zabraniti tov u naseljenim mestima.Em smrdi em sve neke bolestinje.Kad sam prosle godine bio kod brata od tetke u ch zacudio sam se kulo teletine 60 franaka a kilo prasetine 6 franaka.Pitam ga zasto je ovakva razlika kaze da je to normalno ovde retko mozes vidjeti da seljak drzi svinje ili cak nikako,samo postoje farme ali ne puno njih i to vani naseljenih mesta.Kod nas je katastrofa posebno kad sam bio u nekim selima pa to je nenormalno nemoze se ljeti proci kroz ta sela od smrada.

ODGOVORITE
Name

Offf

08.02.2019 09:37

Sve smisljeno i izmisljeno treba da se uveze smece iz eu zato nas satiru

ODGOVORITE
Name

info

08.02.2019 09:47

Ma Usorac ce to sve da sredi....taj zna sto drugi svjetski strucnjaci ne znaju..novi Dodik u svjetu stocarsta RS

ODGOVORITE
Name

Dr

08.02.2019 10:25

E ako radite u ministarstvu za poljoprivredu kao u ministarstvu zdravlja ako i jeda svinja prezivi u RS bice dobro tamo nam ljudi umiru od gripe ministarstvu je to svehedno a sta reci onda za stocarstvo nedsj boze da nas zahvati to zlou

ODGOVORITE
Name

007

09.02.2019 13:05

Uvozna je jevtinija.