Sveti Sava na Solunskom frontu

Povodom osam vijekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve u Eparhijskom kulturnom centru manastira Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini upriličen je muzičko-dramski događaj “Sveti Sava na Solunskom frontu”.

Republika Srpska 03.02.2019 | 16:11
Sveti Sava na Solunskom frontu
“Malo ljudi zna da je na Savindan održan Svetosavski bal na Solunskom frontu, kao i da je od 4 pozorišta, koja su u to vrijeme postojala, jedno bilo putujuće, obilazeći ratne zone, te da su izlazila 4 časopisa na srpskom jeziku u Solunu”, rekao je prije početka predstave, u kojoj je sve to i prikazano, i koncerta režiser i scenarista Milan Mirković.

“Pošto je u to vrijeme dosta umjetnika bilo tamo, saveznicima su prikazane naše umjetničke koreografije. Inače, između 1916. i 1918. godine postojale su i škole folklora za Francuze i Engleze, koji su bili veoma zainteresovani za srpsko kolo. Postoji i veliki broj fotografija koje to prikazuju. Osim toga, bile su tu i radionice u kojima su vojnici pravili instrumente, jer moral je bio izuzetno bitan da bi ih odvojio od misli vezanih za kuću i porobljene koji su tu ostali”, rekao je režiser i scenarista predstave.

“Prošle godine obilježili smo 100 godina od pobjede u Prvom svjetskom ratu, naša ekipa biciklista bila je ovdje u Bijeljini tim povodom. Ove godine navršava se 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 100 godina od ujedinjenja srpskih oblasti. Naše udruženje pokušava da u što većem broju skupi ljude sa različitih srpskih teritorija i da što češće dolazimo i na Kosovo, i u Makedoniju, i u Republiku Srpsku – da bismo podsjećali Srbe na sve ove velike događaje i pobjede koje smo imali kroz istoriju”, rekao je Miodrag Kapor, predsjednik Udruženja “Prijatelji 72. Specijalne brigade”.



“Za samostalnost Srpske pravoslavne crkve izborio se Sveti Sava i ovo je samo dio bogatog programa koji je upriličen povodom velikog jubileja”, rečeno je na ovom događaju.

“Sa svetosavskim akademijama, povodom obilježavanja Savindana, mogu reći da je to samo početak ove kulturne godine ili godine jubileja. Niz događaja biće organizovan u našoj eparhiji u toku 2019. godine”, dodao je protonamjesnik Vaso Popović, vojni sveštenik Spomen-hrama Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih.

U prepunoj sali nastupili su KUD “Banović Strahinja” iz Beograda, Dramsko-folklorna sekcija Vojne gimnazije u Beogradu, KUD “Kopaonik” iz Leposavića, Kamerni muški oktet Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, te guslar Mladen V. Jerotić.



(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar