Novi pokušaj otimanja Trepče

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KIM, Marko Ðurić, pozvao je danas međunarodnu zajednicu da ne dozvoli sprovođenje zakona o statutu rudarskog kombinata "Trepča" koji je noćas usvojila prištinska skupština, navodeći da bi to imalo iste posledice po dijalog kao i "anticivilizacijske takse" za robu iz Srbije.

Srbija 03.02.2019 | 12:48
Novi pokušaj otimanja Trepče
"Na delu je nastavak pokušaja otimanja i pljačke naše Trepče iz 2016.godine. Nema sumnje da je Trepča jedan od strateških resursa i oni koji su se nameril da otmu kombinat, namerili su se da preseku vitalni dotok egzistencije našem narodu", rekao je Ðurić.

On je upozorio međunarodnu zajednicu da bi sprovođenje u djelo statuta "Trepče" proizvelo posljedice po dijalog Beograda i Prištine, kao i takse koje je Priština uvela na proizvode iz centralne Srbije.

Na pitanje šta očekuje od međunarodne zajednice imajući u vidu da takse još nisu ukinute, Ðurić je podsetio na pismo američkog predsjednika SAD Donalda Trampa Beogradu i Prištini u kojem je naveo želju za nastavak dijaloga, a Prištinu je pozvao da se suzdrži od jednostranih poteza.

"Šta je primena statuta nego novi jednostrani potez? Mi ćemo u saradnji sa svim partnerima u međunarodnoj zajednici i stalnim članicama Saveta bezbednosti Rusijom, Kinom, ali i SAD razgovarati i konsultovati se na koji način da se ovakva praksa ne ponavlja", rekao je Ðurić.

On je naveo da će statut "Trepče" sigruno biti tema ako u narednim danima bude održana sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu.

"Siguran sam da će naši predstavnici obavestiti države članice o ovakvim nasotjanjima, a još jednom upozoravam sve da se ne igraju s ovim zato što je to igranje sa vatrom", poručio je Ðurić.

Izvor: Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Lazar

03.02.2019 12:02

opasno su se zabrinuli posle Djuricevog govora.Pa on ne moze ni macku sa popare otjerati.

ODGOVORITE
Name

Milan

03.02.2019 12:25

Bas tako.

Name

Aha

03.02.2019 12:04

Pa oni i hoce sve rude i prirodna bogatstva.Nista njih drugo i ne interesuje.

ODGOVORITE