Šest novih tipova ruskog naoružanja

Rusija raspolaže neophodnim sredstvima za borbu protiv potencijalnih pretnji iz kosmosa. U tu vrstu oružja spadaju sistem PVO-PRO S-500 "Prometej" koji je u završnoj fazi ispitivanja, i drugi napredni kompleksi, izjavio je u subotu član Javnog savjeta pri Ministarstvu odbrane Rusije, glavni urednik lista "Nacionalna odbrana" Igor Koročenko.

Svijet 02.02.2019 | 17:49
Šest novih tipova ruskog naoružanja
Predsjednik Rusije Vladimir Putin je ranije u subotu zatražio od ministara inostranih poslova i odbrane, Sergeja Lavrova i Sergeja Šojgua, da naprave izvještaj o tome na koji način može da se otkloni eventualna opasnost koja proističe iz planova niza zemalja da razmjeste naoružanje u kosmosu.

"Za sprečavanje prijetnji iz kosmosa, a povodom objavljenih planova SAD da tamo razmjeste sredstva za presretanje i druge informaciono-ofanzivne komponente, Rusija ima sredstva za stratešku mobilnu protivraketnu odbranu S-500 čija je izrada u završnoj fazi", rekao je Koročenko.

S-500 nije jedino oružje sposobno da odbija kosmičke napade. Televizijski kanal  CNBC je ranije objavio informaciju, pozivajući se na podatke američke obavještajne službe, da je Rusija krajem prošlog decembra uspješno testirala mobilni protivsatelitski kompleks "Nudolj" kopnenog baziranja koji ima suštinski potencijal da neutralizuje vojne planove SAD u kosmosu.

Prošlog ljeta vicepremijer Rusije Jurij Borisov je naveo da je protivsatelitski kompleks "Nudolj" jedan od šest najnovijih tipova ruskog naoružanja na koje Zapad nema čime da odgovori, piše "Sputnjik".

On je kao primjere naveo i kompleks "Sarmat", lovca pete generacije Su-57, tenk T-14 na platformi "Armata", raketni sistem S-500 i kompleks za radioelektronsko ometanje komunikacije "Tirada 2S".

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su modernizovani kompleksi A-235 s raketama "Nudolj" namijenjeni za protivraketnu i protivsatelitsku odbranu Moskve i centralnog industrijskog regiona. "Nudolj" je dvostepena raketa na čvrsti pogon, koja se čuva u hermetičnom transportno-lansirnom kontejneru.

Protivrakete mogu da presretnu nuklearne bojeve glave i supersonične uređaje u bližem kosmičkom prostoru i stratosferi.

Prema taktičko-tehničkim karakteristikama, "Nudolj" značajno prevazilazi svog prethodnika — kompleks PRO A-135 "Amur". Ona može da pogađa cilj na udaljenosti do 1.500 kilometara (nasuprot 850 kilometara kod A-135), a brzina presretanja joj je povećana na 10 maha (nasuprot 3,5 maha kod A-135).

Sistem S-500 "Prometej" pripada novoj generaciji raketnih sistema zemlja—vazduh. On predstavlja univerzalni kompleks za distanciono djelovanje i visinsko presretanje s povećanim potencijalom protivraketne odbrane. Sposoban je da presretne balističke rakete, kao i da obara aerodinamične ciljeve (avione, helikoptere) i krstareće rakete.

Prečnik djelovanja S-500 je 600 kilometara. Sistem može da otkrije i da istovremeno pogodi do deset balističkih supersoničnih ciljeva koji lete brzinom do sedam kilometara u sekundi, kao i bojeve blokove supersoničnih raketa. S-500 značajno prevazilazi mogućnosti postojećih kompleksa S-400 i svog američkog konkurenta "Patriot 3".

(Sputnjik)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Budala kao i ti

02.02.2019 18:54

To.Kakav nato,kakva Makedonija,idemo u svemir s Rusijom i vijećem ministara na čelu.

ODGOVORITE
Name

Pendula

02.02.2019 20:20

Ne znaju nista drugo ni napraviti osim oruzija ,ama bas nista .

Name

re Pendula

03.02.2019 11:23

Znaju oni napraviti bilo sta.Npr. https://rs.sputniknews.com/rusija/201902031118728408-Rusija-telefon/ Njihov je problem sistem koji su imali 70 god.Jos oni ne disu punim plucima.Umlaceni.Ali im je daleko najveci problem sto ih ima 130 miliona.Da nije bilo Staljina i tog iskustva danas bi ih bilo 200 miliona.