Meningitis i grip se pomješaju zbog sličnih simptoma

Nejasna razlika između infekcijačesto odlaže pravovremenu dijagnozu. Tek s pojavom jake glavobolje, iznenadnog povraćanja i ukočenosti vrata, posumnja se na upalu moždanih ovojnica.

Zdravlje 02.02.2019 | 11:23
Meningitis i grip se pomješaju zbog sličnih simptoma
OPŠTA malaksalost, bolovi u mišićima, zglobovima i glavi, kao i povišena telesna temperatura u ovo doba godine uglavnom se pripisuju prehladi ili gripu. Međutim, iza ovih simptoma može da se krije i meningitis. Sličnost između infekcija često odlaže pravovremenu dijagnozu i dovodi do uznapredovale upale moždanih ovojnica.

Neurolog Boban Stepić iz "Euromedika" kaže da su simptomi meningitisa u početku nespecifični, odnosno da mogu da izgledaju kao respiratorna infekcija ili čak upala sinusa.

- Tek s pojavom jake i difuzne glavobolje, iznenadnog povraćanja bez mučnine i pojavom blagog ili jakog osećaja ukočenosti vrata lekar će da posumnja na meningitis - kaže naš sagovornik. - U tom slučaju pacijent se upućuje na bolničko ispitivanje i lečenje.

Upala moždanih ovojnica ili meningitis ne samo što može da liči na respiratirnu infekciju već neretko nastaje kao njena posledica.

- Kada organizam oslabi usled prehlade ili gripa, bakterije se umnože i prodiru do mozga i uzrokuju upalu njegovih ovojnica - kaže dr Stepić. - Ipak, bakterijski meningitis je najčešće posledica frakture lobanje ili drugih rana. Infekcija se do mozga širi iz srednjeg uva, ždrela ili sinusa. Takođe, meningitis može da se proširi i putem krvi kod pacijenata koji boluju od upale pluća, grla, kostiju ili infekcije gastrointestinalnog trakta.

Blagi i nespecifični početni simptomi, kao i činjenica da većina pacijenata tokom prehlade ima i glavobolju, odlažu rano prepoznavanje meningitisa.

- Lekar dijagnozu postavlja na osnovu glavobolje, povraćanja i ukočenosti vrata, laboratorijskih analiza i nalaza u likvoru, koji se dobija lumbalnom punkcijom - kaže dr Stepić. - Lečenje sprovodi infektolog isključivo u bolnici. Terapija deluje potpuno i meningitis uglavnom ne ostavlja posledice. Ukoliko ih ima, one nastaju usled širenja infekcije sa ovojnica na tkivo mozga i kičmenu moždinu. Tada je reč o encefalitisu ili encefalomijelitisu.

VIRUSNI BLAŽI

OSIM bakterijskog, postoji i virusni meningitis. Iako ima iste simptome, dosta je blag, zbog čega je često neprepoznat i nelečen.

- Virusna upala moždanih ovojnica može da bude vrlo ozbiljna, čak i smrtonosna - kaže neurolog Boban Stepić. - Pogotovu kod beba i dece do pet godina, kao i kod starijih osoba. Izazivači su najčešće enterovirusi, virus influence, koksaki virus, herpes virusi, virus Zapadnog Nila.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar