Maduro iznosi rezerve zlata

Iznenadno sletanje ogromnog ruskog putničkog aviona u Venecuelu usred krize zbog antivladinih protesta probudio je spekulacije i sumnje opozicije da administracija aktuelnog predsjednika Nikolasa Madura pokušava da iznese rezerve zlata u inostranstvo.  

Svijet 30.01.2019 | 21:07
Maduro iznosi rezerve zlata
Kako prenosi AP, Boing 777 kapaciteta do 400 mesta, pripada ruskoj kompaniji Nordvind Erlajns i sletio je u ponedjeljak uveče. U srijedu ujutru još je mogao da se vidi na aerodromu Majkvetija kod Karakasa.

Jedan predstavnik Nordvinda potvrdio je da je avion sletio, ali nije želio da kaže ko je unajmio avion, šta prenosi ni koji mu je red letenja.

Opozicioni poslanik Hose Guera, nekadašnji direktor centralne banke, rekao je, pozivajući se na izvore iz finansijskih krugova, da je avion unajmljen da preveze 20 metričkih tona zlata što čini oko 15 odsto rezervi ovog metala u Venecueli. 

-Ovo treba shvatiti krajnje ozbiljno. Ove rezerve ne pripadaju Kalikstu Ortegi (predsjednku centralne banke), već pripadaju Venecueli- rekao je u parlamentu.

Madurova vlada nije se oglašavala ovim povodom.

Rusija je glavni kreditor Madura i snadbjevač oružjem, a ruska kompanija Rosnjeft je investirala velika sredstva u naftna polja Venecuele.

AP navodi i da je ovo prvi put da je avion ove ruske kompanije koja inače saobraća po unutrašnjosti Rusije i jugoistočnoj Aziji, sletio u Venecueli.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

da Rusi

31.01.2019 10:40

I kod nas privatni avion leti cesto za Rusiju....ima tu neke slicnosti..sve ce prebaciti braci Rusima...ljudi cuvajte pantalone..i to ce nam uzeti...Putinovi pajtasi...

ODGOVORITE
Name

Drr mrr

31.01.2019 10:42

Ko ce drugi da prihvata kriminalce nego Rus.

ODGOVORITE
Name

Re

04.02.2019 00:56

Ako su Rusi uložili u naftna polj, nema se tu šta tražiti više.