ITA: Ronaldo iz penala srušio Lacio!

Sergej mogao da bude heroj! Fudbaleri Juventusa pobedili su na gostovanju Lacio sa 2:1 u 21. kolu Serije A.  Viđeno STO puta: Juve ne uradi ništa, pa okrene meč! Lacio 75 minuta kontrolisao utakmicu, stvarao šanse i vodio 1:0. Međutim, "Stara dama" je po običaju našla način da pobedi.  Juve umakao sa giljotine, Lacio poturio glavu pod sečivo! Neverovatan preokret u Rimu!

Fudbal 28.01.2019 | 09:45
ITA: Ronaldo iz penala srušio Lacio!
Reprezentativac Srbije Sergej Milinković-Savić odigrao je dobar meč za "nebesko plave", međutim "stara dama" ja na kraju odnela sva tri boda.

Milinković-Savić je delovao stabilno na sredini terena, u 38. minutu lucidno je proigrao Parola koji je dobro šutirao, ali je Ščesni sjajno reagovao i sprečio Lacio da povede.

Posle prvog poluvremena nije bilo golova, ali je zato u drugom "prštalo na sve strane". 

Rekli bismo Lacio je zasluženo došao do prednosti, iako su do pogotka došli autogolom Emrea Džana u 59. minutu. Lacio je nastavio sa napadima, Imobile i Alberto su propustili sjajne šanse, ali kako ih nisu iskoristili usledila je kazna. 

Žoao Kanselo je u 74. minutu izjednačio na 1:1, dok je Kristijano Ronaldo u 88. iskoristio poklon Senada Lulića, koji je skrivio penal i Portugalac je realizovao jedaneasterac. 

Poslednju nadu za Lacio izborio je Milinković-Savić koji je u 94. minutu fauliran na ivici kaznenog prostora. Sergej je preuzeo odgovornost, ali je očajno šutirao i lopta je završila preko prečke. 

Juventus nije izgledao ništa bolje od Lacija na terenu, međutim uspeli su da izvuku sva tri boda i da pobegnu Napoliju na čak jedanaest bodova. "Nebesko plavi" ostali su na osmom mestu sa 32 boda.

Juventus je imao 10 života na Olimpiku. I preživeo je. I pobedio je.

Lacio - Juventus 1:2 (0:0)

Ni igrači u crnim dresovima nisu znali kako je Lacio do 75. minuta vodio samo 1:0, autogolom Emrea Džana posle kornera u 59. minutu, s obzirom na niz velikih šansi pred njihovim golom.

Dok je "Stara dama" imala NULA šuteva ka golu, štoper Juventusa Danijele Rugani "čupao" je loptu iz mreže posle šuta Ćira Imobilea, koji je posle Džanovog autogola takođe imao "čistu" priliku i šutirao preko Vojćeha Ščesnog i prečke.

Promašivali su sa distance i Luis Alberto i Sergej Milinković-Savić i iako su bili veoma blizu, ipak nisu tresli mrežu, čime su ostavili prostor da se dogodi ono na šta smo od Juventusa i navikli.

Trener gostiju Maks Alegri smislio je ko bi mogao da unese preokret i bio u pravu. Sredinom drugog poluvremena uveo je u igru Federika Bernardeskija i on je u 74. minutu protrčao po levoj strani i stvorio šansu Paulu Dibali. Argentinac je uputio PRVI šut ka golmanu Lacija Strakoši, a on je odbio loptu do drugog rezerviste "Stare dame", Žoaa Kansela, koji je smireno postavio 1:1.

Iako se nisu predavali, igrači Lacija ostali su šokirani izjednačenjem posle svog sjajnog, ali ipak nedorečenog nastupa.

Poznajući Juventus, usledilo je ono što se i očekivalo.

Igrao se 86. minut, kada je levi "spoljni" Lacija Senad Lulić rukama u kaznenom prostoru zadržao Kansela, a sudija Marko Gvida konsultovao VAR i dosudio jedanaesterac za goste. Kristijano Ronaldo preuzeo je loptu i odgovornost i očekivano lako zatresao mrežu, za konačnih 1:2.

Srpski vezista Sergej Milinković-Savić, navodna želja Juventusa, odigrao je dobar, borben meč i u završnici je takođe bio u prvom planu. Najpre je zbog oštrog starta na Daglasu Kosti dobio žuti karton zbog kojeg neće igrati u sledećem kolu (protiv Frozinonea), a potom je u dubokoj nadoknadi iznudio "slobodnjak" na oko 20 metara od gola.

Kristijano Ronaldo namrštio se kada je video kolika će to biti šansa za izjednačenje, a Sergej je prihvatio loptu, namestio je i šutirao veoma loše - visoko, visoko preko gola.

Lacio je tako ostao bez po svemu zasluženog plena i bez važnih bodova u trci za plasman u Ligu šampiona, a Juventus je ipak ostao nepobeđen i posle 21. kola, sa 11 poena više od drugoplasiranog Napolija.

Verovatno na svetu ne postoji tim koji bi u tome uspeo. Oštrica je puštena sa vrha giljotine i već je bila u slobodnom padu. Ceo tim Lacija pritiskao ju je ka vratu Stare dame. Ali ne bi Juventus bio to što jeste da nije još jednom uspeo da učini nemoguće i u poslednjem trenutku izmakne glavu. Prvi poraz u ligaškoj sezoni lebdeo je nad rimskim Olimpikom, ali Lacio ne samo da je bio milostiv, nego je kao kakav nezreli dečačić dotrčao da vidi šta se tu zbiva i ostao bez glave. U velikom derbiju 21. kola Serije A samoubistvo iz zasede rimskog kluba i Juventusov preokret za pobedu od 2:1 i nastavak sigurnog marša ka odbrani titule prvaka Italije.

Ne bi ona bila ugrožena ni da je Lacio uspeo da šampionu nanese prvi poraz u sezoni, ali bi barem Stara dama dobila nekakav ljudski lik, ranjiv, nestao bi taj oreol nepobedivosti... Ovako, videli smo da Juve može da krvari, ali ne i da umre.

Lacio je na Olimpiku držao čas fudbala, ali po knjizi kojoj je nedostajalo ono pogavlje o tome kako dođavola dati taj prokleti gol?! Ne volimo da preterujemo sa statistikom, ali frapantno je delovalo priznanje kompanije Opta: otkako se u sezoni 2004/2005 detaljno prati Serija A prvi put je Juve poluvreme završio bez makar jednog šuta ka protivničkom golu! U jednom trenutku u drugom poluvremenu Lacio je u šutevima vodio sa 10/0, bilo je posle i 15/1, ali lopte u Juventusovoj mreži nije bilo sve dok se Emre Džan nije poklonuo i nehotice sam loptu protnuo iza leđa Vojćeha Ščensnog.

I taman kad su se Rimljani ponadali da će pravda biti zadovoljena, da će Lacio biti nagrađen za apsolutnu dominaciu, da će Juve biti kažnjen za blago arogantno izdanje u prestonici,  a na osnovu onoga što je pokazala u skoro 75 minuta igre trebalo je Stara dama ne da izgubi nego da doživi debakl... Baš tada Juventus pokazuje moć, a Masimilijano Alegri svoju mudrost. U 70. minutu detalj koji je promenio tok utakmice, Žoao Kanselo na terenu umesto Daglasa Koste.

Šta je sve do tada Lacio promašio teško je i opisati. Ščensi je u prvom poluvremenu zaustavljao udarce Luisa Alberta i Marka Parola, Danijele Rugani je sa gol linije ispucao udarac Čira Imobilea. Nastavilo se i u drugom poluvremenu, sevali su projektili Alberta, Sergeja Milinković Savića, potom je Imobile pri vođstvu Lacija od 1:0 imao idealnu šansu da zaključa pobedu domaćeg tima... Šutirao je nekontrolisano preko gola.

Baš tada je u glavi svakog razumnog ljubitelja italijanskog fudbala onako spontano prozujala misao: Juve ovo ne gubi. Previše je Lacio sebi dozvolio, previše milosti pokazao. Nema toga kod Juventusa. On kad ščepa ne pušta.

Samo četiri minuta po ulasku u Kansela u igru, Federiko Bernardeski je proleteo protiv Bastosa kao da ga nema, dobro je bio postavljen Tomas Strakoša, ali je uspeo samo da tu loptu odbije u polje... Pravo na nogu Kansela – 1:1. Nije slučajno. Ništa u Juventusu nije slučajno. Nije slučajno je što je Alegri četiri minuta ranije poslao Kansela u igru. Još manje što je 10 minuta pre toga i Bernardeski zakoračio na teren.

I nije slučajno što je na kraju Lacio ostao i bez tog jednog boda. Jer Lacio se, kao i većina drugih klubova u Seriji A, igra fudbala. Juventus se time profesionalno bavi. Bez mnogo emocija. Svakako bez milosti. U 88. minutu se videla ta razlika. Senad Lulić je impulsivan, vuče za dres Kansela. Portugalac pada na teren i izrasta u najboljeg igrača utakmice. Kristijano Ronaldo je pre sedam dana protiv Kjeva promašio penal. Ne mari. Nema emocija. Čist profesionalizam – 2:1.

U poslednjim sekundama utakmica imao je Sergej Milinković Savić šansu da iz slobodnog udarca sa ivice kaznenog prostora pogodi za izjednačenje. Šutirao je visoko iznad gola. U njemu je, kao i u celom Lacijevom timu, proradila ta emocija. Umesto sreće nažalost bio je to prvo strah, pa posle osećaj nemoći.

Kao Guliver u zemlji Liliputanaca. Tako izgleda Juventus u Seriji A.

Lacio: Strakoša - Kisanga (od 90' Pedro Neto), Valas, Radu - Lukas Leiva - Parolo, Milinković-Savić, Luis Alberto (od 81' Beriša), Lulić - Korea, Imobile (od 82' Kaisedo)

Juventus: Ščesni - De Šiljo, Bonući (od 41' Kjelini), Rugani, Aleks Sandro - Betankur, Džan, Matuidi (od 70' Bernardeski), Daglas Kosta (od 71' Žoao Kanselo), Dibala - Ronaldo

SERIJA A - 21. KOLO:

Kjevo - Fiorentina 3:4 (1:2)
/Stepinski 38, Pelisijer 60 pen, Đorđević 89 - Murijel 4, Benasi 27, Kjeza 79, 86/

Bolonja - Frozinone 0:4 (0:2)
/Giljone 18, Ćano 22, 75, Pinamonti 52/

Atalanta - Roma 3:3 (1:3)
/Kastanj 45, Toloi 59, Zapata 71 - Džeko 3, 33, El Šaravi 40/

Parma - SPAL 2:3 (1:0)
/Ingleze 11 pen, Ingleze 53 - Valoti 70, Petanja 75, Fares 87/

Torino - Inter 1:0 (1:0)
/Ico 35/

Lacio - Juventus 1:2 (0:0)
/Džan 59'ag - 75' Kanselo, 88' Ronaldo'/

u subotu

Sasuolo - Kaljari 3:0 (2:0)
/Lokateli 9, Babakar 45+4, Matri 87/

Sampdorija - Udineze 4:0 (1:0)
/Kvaljarela 33 pen, 56 pen, Lineti 68, Gabjadini 78/

Milan - Napoli 0:0

u ponedeljak

Empoli - Đenova (20.30)

TABELA: Juventus 59, Napoli 48, Inter 40, Milan 35, Roma 34, Sampdorija 33, Atalanta 32, Lacio 32, Fiorentina 30,Torino 30, Sasuolo 29, Parma 28, SPAL 21, Kaljari 21, Đenova (-1) 20, Udineze 18, Empoli (-1) 17, Bolonja 14, Frozinone 13, Kjevo 8*.

*NAPOMENA Italijanska federacija kaznila je Kjevo oduzimanjem tri boda.

Izvor: mondo.ba/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar