FA Kup: Gvardiola hoće SVE trofeje, kakva radost Milvola!

Fudbaleri Pepa Gvardiole žele da ove sezone "napune" trofejnu salu na Etihadu. Hrabri Milvol izbacio Everton! Ispade i Vest Hem i to od trećeligaša! I AFC Vimbldon slavi prolaz u osminu finala FA kupa.

Fudbal 26.01.2019 | 23:18
FA Kup: Gvardiola hoće SVE trofeje, kakva radost Milvola!
Mančester siti je prošle sezone osvojio duplu krunu, a ove su se očigledno namerili na sva tri trofeja u engleskom fudbalu - Premijer ligu, Karabao kup i FA Kup.

"Građani" u domaćoj ligi i dalje jure za Liverpulom, koji im beži četiri boda, ali u preostala dva takmičenja "melju" sve rivale. Već su finalisti Karabao kupa, bivši Liga kup, i krajem februara će se za trofej boriti sa Čelsijem, dok su dominantni i u najstarijem fudbalskom takmičenju.

Gvardiolini momci su i kroz četvrto kolo prošli kao kroz šale pošto su u vrlo jakom sastavu razbili Barnli (5:0), i jasno potvrdili da žele ovaj trofej.

U prvom poluvremenu je sve bolji Gabrijel Žesus doveo svoj tim u vođstvo (23'), dok se na sledeći gol čekalo do 52. minuta kada je pogodio Bernardo Silva. Asistirao mu je Kevin de Brujne, a Belgijanac se devet minuta kasnije upisao u strelce.

Kevin Long je savladao svog golmana za 4:0 na semaforu, dok je konačan rezultat postavio "rezervista" Serhio Aguero sa "bele tačke" u 85. minutu.

Gvardiola je na ovoj utakmici mahom koristio najjače igrače, izuzetak su nastupi Otamendija, Žesusa, Gundogana i Mahreza koji manje igraju ove sezone, očigledno s namerom da svoju ekipu "namesti" na pravu formu u nastavku sezone i za izazove koje ih čekaju u dva važnija takmičenja - Premijer ligi i Ligi šampiona.

Zanimljivo, Siti je u kup utakmicama ove sezone - kojih je do sada odigrao šest - postigao već 28 golova. "Najbolje" su prošli Lester, koji su izbacili posle penala kada je u regularnom delu bilo 1:1, odnosno Barton koji je "pomilovan" u revanšu (1:0) nakon što su primili devet golova.

Mančester Siti je bio veliki favorit protiv Barnlija u šesnaestini finala FA Kupa. Najvljeno je bilo da će Pep Gvardiola malo promešati karte, nije bilo u špicu Serhija Aguera u prvoj postavi, ali su Građani uspeli da odigraju vrlo dobar meč od samog starta i da sa nekim akcijama i potezima kao na PES-u uspe da nadigra rivala i slavi s 5:0 (1:0).

Sve je nagovestio Gabrijel Žezus u 23. minutu. Ušao je sa strane, pomerio loptu na desno i savladao golmana Poupa. Bio je čuvar mreže Barnlija blizu i kod gola Bernarda Silve u 53. minutu, ali mu se lopta izmigoljila.

Već tada je bilo jasno da će domaćin proći dalje, a možda i najlepša akcija na meču viđena je u 61. minutu. Išla je lopta od noge do noge, Siti je kombinovao kako samo on zna, lopta je stigla do Kevina de Brujnea koji je opalio i pogodio sa distance.

Vrlo lep pogodak.

Inače je to igra Sitija i Gvardiole, do noge, da se protivnik potpuno uguši... Sve je to donelo rezultat u 73. minutu kada su Građani pritisli Barnli, De Brujne je poslao oštru loptu u peterac, a na kraju je Long poslao loptu u svoju mrežu. Na kraju je i Aguero ušao u igru pa je bio red da i on zatrese mrežu za konačnih 5:0.

Ubedljivo, jednostavno i efikasno. Kao na igrici. Siti je još jednom maksimalno odradio posao pošto je pre tri dana prošao dalje i u Liga kupu.

Prolaz dalje danas su obezbedili Derbi, Votford, Svonsi i Donkaster, dok će se čak četiri utakmice ponavljati zbog nerešenog ishoda, samo s zamenom domaćinstva.

Malo je nedostajalo da bude i pet, međutim defanzivac Milvola, Marej Volas, je u 95. minutu savladao Pikforda i izbacio Everton iz FA Kupa (3:2), iako je tim iz Čempionšipa dva puta na ovom susretu gubio.

RIšarlison i Tosun su dovodili "karamele" u vođstvo na krcatom "Denu", međutim Gregori, Kuper i Volas su obradovali čuvene navijače Milvola.

Everton dva puta vodio na Denu, Milvol ga izbacio u 94'! Fudbaleri Milvola priredili su najveće iznenađenje u četvrtom kolu engleskog FA Kupa.

Drugoligaš je dva puta gubio od premijerligaša Evertona, ali je na kraju preokrenuo na 3:2.

Heroj "Dena" postao je Marej Volas koji je u 94. minutu doneo Milvolu jednu od najvećih pobeda u poslednjih nekoliko godina.

"Karamele" su dva puta vodile u Londonu, prvo je Rišarlison pogodio u 43. minutu, ali u nadoknadi prvog poluvremena poravnava Gregori. 

Sredinom drugog poluvremena mrežu Milvola trese i Dženk Tosun, ali domaćin opet poravnava samo tri minuta kasnije golom Kupera. 

Na kraju Volas koristi dodavanje Hačinsona za erupciju oduševljenja više od 16.000 fanatičnih navijača Milvola. 

Trećeligaš Vimbldon šokirao Vest Hem! Fudbaleri Vimbldona priredili su najveće iznenađenje u četvrtom kolu FA Kupa.

Trećeligaš je eliminsao premijerligaša Vest Hem poedom 4:2 na svom Kingsmedou.

Vimbldon je odigrao sjajno u prvom poluvremenu i golovima Apije i Vegstafa poveo 2:0 protiv gradskog rivala.

Ovaj tandem povećava na 3:0, drugim golom Vegstafa, a na asistenciju Apije, da bi Peres smanjio pola sta pre kraja. 

U 71. minutu Anderson vraća nadu "čekićarima" da mogu bar do revanš meča, ali dva minuta kasnije Sibik "overava" senzacionalnu pobedu domaćina. 

Da li ih FA kup ne zanima, ili ih je opila magija subotnje večeri, tek u najstarijem takmičenju na svetu neće biti još jednog premijerligaša. Vest Hem je ispao večeras iz četvrte runde i to porazom od Vimbldona od 4:2 na Kingsmidou stadionu.

Sami su krivi Čekićari za ovakav ishod, potcenili su domaćina, inače trećeligaša, a Čileanac na klupi Manuel Pelegrini bio je vidno nezadovoljan po završetku utakmice verovatno očekivajući više.

Međutim, njegova konjica je zakasnila večeras. Felipe Anderson ušao je s klupe da razmrda ekipu, ali je bilo kasno pošto je Vilmbldon u tom trenutku vodio već sa 3:0 zahvaljujući svostrukom strelcu Skotu Vegstafu (na slici).

Gosti su uspeli da u 71. minutu priđu na 3:2, prvo je gol postigao Lukas Perez, zatim i Anderson siz slobodnjaka, ali je svaku sumnju u trijumf Vimbldona otklonio rezervista Tobi Sibik, mladi defanzivac koji je postavio konačan rezultat u 88. minutu.

Zasluženo, iako znatno manje kvalitetniji od rivala domaći su upornošću slomili Čekićare i proslavili vredan uspeh.

Rezultati i parovi 4. kola FA Kupa:

Bristol - Bolton 2:1
Arsenal - Mančester junajted 1:3

u subotu 

Akrington Stenli - Derbi Kaunti 0:1
Mančester siti - Barnli 5:0
Njukasl - Votford 0:2
Brajton - VBA 0:0 (meč se ponavlja)
Svonsi - Džilingem 4:1
Midlzbro - Njuport Kaunti 1:1 (meč se ponavlja)
Šruzberi - Vulverhempton 2:2 (meč se ponavlja)
Portsmut - Kvins Park 1:1 (meč se ponavlja)
Donkaster - Oldam 2:1 
Milvol - Everton 3:2
Vimbldon - Vest Hem 4:2

u nedelju

Kristal Palas - Totenhem 17.00
Čelsi - Šefild Venzdej 19.00

u ponedeljak

Barnet - Brentford 20.45

Žreb za četvrtfinale je 18. februara, a utakmice će biti odigrane 16. marta. 

Polufinala su 6. aprila, a finale 18. maja.

FA kup brani Čelsi, koji je u poslednjoj utakmici prošle sezone savladao Mančester junajted na "Vembliju" rezultatom 1:0. Jedini pogodak postigao je Eden Azar u 22. minutu sa bele tačke za osmi trofej u najstarijem takmičenju na svetu. 

"Plavci" su se tako izjednačili sa Totenhemom i približili najuspešnijima, Arsenalu sa 13, Junajtedu sa 12 osvojenih trofeja, dok su Liverpul i Aston Vila ostali na deobi petog mesta sa sedam.

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar