Drogu prijavili kao pakete obuće

Paketi sa blizu 400 kilograma skanka pronađeni su kontrolom kamiona prijavljenog za carinjene pošiljke obuće na graničnom prelazu Gradiška, a uhapšeni su vozač i suvozač koje sumnjiče za šverc narkotika.

Bosna i Hercegovina 26.01.2019 | 12:48
Drogu prijavili kao pakete obuće
Vrijednost narkotika procjenjuje se na oko dva miliona KM, a oni su bili namijenjeni tržištu Njemačke. Akciju pronalaska droge i hapšenje izveli su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji su, kako saznajemo, imali informaciju o mogućem krijumčarenju droge.

Nezvanično, narkotici su bili skriveni među kutijama obuće i auto-dijelova i istražiocima je trebalo skoro četiri sata da sve istovare.

- Dokazi ukazuju na to da je trebalo da osumnjičeni narkotike prevezu iz BiH do kupca u Njemačkoj. Vozač je iz Sarajeva, gdje je utovaren dio narkotika. Drugi dio je natovaren u Bugojnu. Kamion je vlasništvo transportne firme iz Bugojna - kazao je izvor blizak istrazi.

Prema njegovim riječima, istražioci SIPA su saznali za plan narko-dilera, pa su ih pratili i u Gradišci organizovali zasjedu.

- Praćeni su deset dana, a vjerujemo da su bili dio organizovane grupe švercera narkotika. Pošiljka je trebalo da u Gradišci bude carinjena i da, ako droga ne bude otkrivena, dobije legalne papire kao roba za izvoz - kazao je naš izvor.

SIPA je potvrdila da su u akciji pod nadzorom Tužilaštva BiH pronašli oko 30 paketa skanka prilikom kontrole teretnog vozila u Gradišci.

- Težine droga se procjenjuje na oko 350 kilograma, a pronađeni su i drugi predmeti koji se mogu povezati s organizovanim kriminalom. Uhapšeni su predati Tužilaštvu BiH - navodi se u saopštenju i dodaje da je u akciji ostvarena saradnja s OBA i Upravom za indirektno oporezivanje BiH.

Prema saopštenju iz Tužilaštva BiH, ovo je četvrta zapljena skanka u količini većoj od 200 kilograma u posljednje vrijeme.

- Kamion u kojem je pronađena droga išao je u Hrvatsku, a paketi su bili među robom. Tačna količina zaplijenjene droge biće utvrđena naknadno, a procjenjuje se da se radi o više stotina kilograma. Vrijednost droge na narko-tržištu u zemljama EU veća je od dva miliona KM. Uhapšena lica biće predata postupajućem tužiocu, koji će kada ih ispita odlučiti o daljim mjerama - saopšteno je iz Tužilaštva.

Iz UiO BiH su saopštili da je kamion u kojem je pronađena droga bio prijavljen za izvozno carinjenje robe.

- Prema prijavi, u kamionu je bila pošiljka obuće koja je trebalo da bude izvezena u Njemačku. Istragu su preuzeli službenici SIPA, uz čiju saradnju i koordinaciju je i izvršen pregled kamiona - saopšteno je iz UIO BiH.

Mještani
Pronalazak narkotika u Gradišci izazvao je veliku pažnju među stanovnicima tog grada, a droga je bila glavna tema razgovora.

- Vidio sam da je kamion koji je stigao na granični prelaz brzo opkolila policija s oružjem. Sve se dešavalo kao u filmovima, iz kamiona su istovarivali neke pakete, a vidio sam da i hapse neke ljude. Kasnije sam čuo da je pronađena droga - kazao je mještanin Gradiške koji živi u blizini graničnog prelaza, ne želeći da mu pominjemo ime.

Načelnik PU Gradiška Miloš Brkić istakao je da policija u pojasu Save ima učestale kontrole zbog moguće trgovine drogom, ali i zbog problema sa migrantima.

(Glas Srpske)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

sve

26.01.2019 12:04

Dojave klasicne

ODGOVORITE
Name

007

26.01.2019 12:32

Ta trava se u nekim EU kupuje legalno.

Name

hahaha

26.01.2019 12:31

uhvatili kamion sa 300 kila skanka, a prosao odmah iza sa 1000 kila heroina...klasican primjer zrtvenog jarca

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

26.01.2019 12:37

A na kraju sva droga se skladisti na isto mjesto.Tako da sad da neko prekontrolise skladiste bilo bi 1300kg razne droge.

Name

Ma

26.01.2019 12:36

Mozes misliti...'ajde da opasni momci zastite gradjane i u B.Luci i od droge i od batina,pa jesmo li gradjani drzave BiH -e??!

ODGOVORITE
Name

Suho

26.01.2019 17:37

Sa ovim PU nema ništa a ma baš ništa niti su znali niti su bili uključeni niti je njihova nadležnost.

ODGOVORITE
Name

Suho

26.01.2019 17:38

Sa ovim PU nema ništa a ma baš ništa niti su znali niti su bili uključeni niti je njihova nadležnost.

ODGOVORITE