''Srpska je ustavna kategorija''

Visoki funkcioner HDZ-a BiH Bariša Čolak rekao je da Ustavni sud BiH dužan da štiti Ustav BiH u kojem je jasno navedeno da je Republika Srpska ustavna kategorija.

Bosna i Hercegovina 25.01.2019 | 09:17
''Srpska je ustavna kategorija''
Komentarišući najavu SDA da će pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti pitanje ocjene ustavnosti naziva Republika Srpska, Čolak je naveo da to nema nikakvu šansu da uspije.

"U Ustavu jasno stoji da je BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, i ne vidim nikakvu pravnu mogućnost da ta inicijativa dobije podršku pred Ustavnim sudom BiH", rekao je Čolak za "Glas Srpske".

On je dodao da je "najvjerovatnije da se o toj inicijativi govori kako bi se zauzele bolje pozicije prilikom konstituisanja vlasti", te naglasio da je "očigledno da postoji razlog zašto se baš sada najavljuje".

"Mislim da nije pametno dizati tenzije dodatno i u ovako turbulentnoj situaciji u BiH. U prvom redu nije odgovorno. Ne vidim nikakav plus u takvoj inicijativi, a minusa je bezbroj", rekao je Čolak, koji je i bivši ministar pravde u Savjetu ministara.

Prema njegovim riječima, Ustav BiH svako može mijenjati, ali se to čini u parlamentu BiH i sa dvotrećinskom većinom.

"U BiH svi znamo da za bezazlenije promjene Ustava BiH nije postojala većina", naveo je Čolak.

SDA je saopštila da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

(Srna)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

blbl

25.01.2019 08:27

Imena entiteta se mogu menjati. Koliko puta je do sada promenjeno ono sto pise u Dejtonskom mirovnom ugovoru?

ODGOVORITE
Name

Boki

25.01.2019 09:29

Sta je sa srbima u Rvatskoj i dolini Neretve , zapadnoj Bosni ???? Providni su ovi latini, vezali zastavu s bosnjacima u ratu protiv srba, u medju sukobu s bosnjacima izgubili rat, puno puta ko je puske na srbe dizao i opet ce. Vi rvati bolje da cutite, izgubili tzv.HB pa pokusavate preko srba da ostvarite ciljeve. Mislim nece moci da bude nikako. Latini nisu nikad volili srbe , Jasenovac je pokazao sve i zadnji rat. Brinite svoju brigu a ima te ih punoooooo

Name

Pajo

25.01.2019 09:37

Sve se može mijenjati osim gluposti,pogotovu kod nekih koji komentarišu ono o čemu nemaju pojma!

Name

Mirko

25.01.2019 10:04

Dejtonski ustav nikad nije promjenjen,sve promjene su radjene bez ustavnog osnova pa je bilo planirano da se mjena ustav i sve sto je radjeno unese u njega,godinama ranije se pricalo o ustavnoj reformi a propao je jedan pokusaj takozvani aprilski paket koga je srusio Haris Silajdzic i njegova stranka jer je hteo odmah i sad urusavanje RS a ne samo djelomicno.Baja je podrzao aprilski paket kojim bi RS bila dobro degradirana i sve sto je radjeno mimo ustsva bilo uneseno u njega.Jedino sto je proslo je arbitrazna odluka za Brcko kojom je Brcko prohlaseno kondominijumom zajednickin vlasnistvom entiteta je unesana u ustav BIH.To je uradio Baja 2009

Name

Corleone

25.01.2019 10:09

Teško Srbima koje HDZ brani.

Name

Dzoo

25.01.2019 08:40

Blago nama kad nas ovakvi stite.

ODGOVORITE
Name

Sudija

25.01.2019 08:56

Brat Dragan Covic preko Colaka brani Rudonju, e dokle smo dogurali. Kuku nama, sa nama.

ODGOVORITE
Name

Fed

25.01.2019 09:07

Srbi mirno spavajte Barisa i Dragan vas cuvaju.

ODGOVORITE
Name

Holland

25.01.2019 09:08

Jao koliko se sad svi pozivaju na ustav BiH, a posle ga opet pljuju.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

25.01.2019 09:11

Haha..sto nas ustase stite zarad svojih ciljeva...zato.je Burle himnu zapostavio da bi se sa Čovićem izljubio ...na Dan RS...srecom posljednji koji je obiljezen

ODGOVORITE
Name

novi svetski poredak

25.01.2019 10:14

To je samo upozorenje Dodigu da se drži svoje teritorije i da zajedno sa Čovićem ne gradi 3 entitet.ništa nije slučajno. Parada za 9.januar je bilia pogreška ali sve pogrešne poteze SNSD-ea i njihovog lidera Dodiga plaća i na kraju će plati Republika Srpska.

Name

Sandra

25.01.2019 09:47

Dajte narodu posla i života, ne mlatite praznu slamu.

ODGOVORITE