Ovo je pokazatelj dobrih odnosa

Redovnost susreta predsednika Rusije i Srbije pokazatelj je dobrih odnosa dve zemlje, ocenio je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Srbija 17.01.2019 | 08:59
Ovo je pokazatelj dobrih odnosa
"A šta su teme za razgovore? Postoje pravila međudržavnih poseta. Po tim pravilima, prvo se razgovara o odnosima dve zemlje, političkim, ekonomskim, kulturnim i drugim. To će svakako biti važan deo razgovora dvojice predsednika", rekao je Čepurin za RTS.

Pored bilateralnih tema, važno mesto će svakako zauzeti pitanja geopolitike, kaže on i dodaje da je situacija u svetu komlikovana te da će predsednici sigurno razmotriti ključne stvari, najvažnije svetske probleme. Pri čemu je tu, naravno, najvažniji region Balkana. 

"Vladimir Vladimirovič je više puta govorio da smo mi protiv toga da se u regionu stvara suparništvo, već se treba truditi da to bude region saradnje. Mi smo i protiv toga da se govori "ili-ili". Mislim da je sasvim moguće da ovaj region sara]uje i sa Zapadom i sa Rusijom i sa Istokom", ističe Čepurin. 

Podrazumeva se, dodaje, da će se razgovarati i o onome o čemu u Srbiji uvek govore i što je, mi to znamo, Srbiji najvažnije. "Jedna od tema biće rešenje kosovskog pitanja. Vidimo kakav se pritisak vrši na Srbiju po tom pitanju. Zato je pitanje kosovskog rešenja bez svake sumnje veoma važna tema", kazao je on. 

Dogodiće se, objašnjava, i jedan prijatan i lep momenat - dodela Ordena Aleksandra Nevskog predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jednog od najviših odlikovanja koja postoje u Rusiji koje se izuzetno retko dodeljuju stranim liderima i uopšte strancima. 

"Mislim da će to biti i prijatan i pozitivan momenat tokom posete predsednika Putina. To je i znak pažnje i odavanje priznanja predsedniku Srbije i srpskom narodu. To priznanje se svakako može šire tumačiti. Aleksandar Nevski je ikona ruske istorije. Možda ne znaju svi, mada mnogi i znaju da i ovde u Beogradu postoji Crkva Svetog Aleksandra Nevskog kao i u mnogim drugim gradovima sveta, najvećim zapadnim prestonicama", rekao je Čepurin. 

Prema njegovim rečima, poseban značaj imaće i razgovori u Hramu Svetog Save na kraju posete. "Dakle, poseta je vrlo sadržajna. A šta će biti glavni rezultat posete? Mislim da će najvažniji rezultat biti potvrda obe zemlje da želimo da razvijamo naše strateško partnerstvo. Štaviše, poseta može da dâ snažan podstrek daljem razvoju tog strateškog partnerstva", istakao je ruski ambasador.

Čepurin je ukazao da se predsednici Vučić i Putin se za poslednjih deset meseci sreću treći put, podsetivši na posetu Vučića Moskvi 9. maja, kada je on učestvovao u šetnji "Besmrtnog puka", a zatim i na radni sastanak 2. oktobra u Moskvi.

"Kao što vidimo, predsednik Putin otprilike svake treće godine dolazi u Srbiju u zvanične posete. Redovnost je uvek pokazatelj dobrih odnosa. Ta redovnost poseta rukovodilaca svedoči o nivou odnosa medju zemljama. I ja mislim da je to zaista tako jer, iako kažu da su svi ljudi braća, ipak su Rusi i Srbi i istog porekla i iste vere i imaju zajedničku istoriju i to slavnu istoriju. Dakle, Srbi i Rusi su dvostruka braća. I zato je i prirodno da su odnosi medju našim zemljama ovako prijateljski kakvi jesu", rekao je Čepurin.

On je dodao i da Rusi i ruski predsednik visoko cene pažnju i ljubav sa kojom se srpski narod odnosi prema Rusiji izrazivši uverenje da će i ovoga puta predsednik Rusije osetiti šarm Srbije.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

kuku nama sa nama

17.01.2019 09:43

Nema tu razgovora,tu ce se iscitati ono sto se trazi od "junacke"Srbije i pravac Nikola Tesla

ODGOVORITE
Name

Babo

17.01.2019 09:47

A hoće li MD dobit šta ? Makar jedan veliki ili mali?

ODGOVORITE