Borusija prelomila: Stop za Bajern!

Klub iz Dortmunda rešio da više ne prodaje igrače velikom rivalu.  Veto u Dortmundu - STOP prodaji igrača Bajernu! Borusija povukla crtu!

Fudbal 18.01.2019 | 19:45
Borusija prelomila: Stop za Bajern!
Borusija iz Dortmunda odlučila je da više ne dozvoli transfere najboljih fudbalera u redove najvećeg rivala, minhenskog Bajerna.

Nakon što su "milioneri" ranijih godina puštali zvezde tima Roberta Levandovskog, Matsa Humelsa i Marija Gecea u Minhen, čelnici kluba Hans Joakim Vacke i Mihael Cork sada su prelomili da u narednim godinama neće pojačavati protivnika u borbi za titulu u Bundesligi, prenosi "Bild".

Poslednji primer to i pokazuje: Kristijan Pulišić još letos nije hteo da produži ugovor u trenutku kada ga je hteo Bajern, ali je Borusija sačekala da se javi drugi klub i posle ponude Čelsija napravila dogovor vredan 64 miliona evra.

Bavarski gigant godinama je navikao da uzima najbolje fudbalere širom Nemačke i tako slabi rivale, ali je Borusija odlučila da stopira sve moguće odlaske iz Dortmunda u Minhen.

Upravo je Borusija posle 17 kola prva na tabeli Bundeslige sa šest bodova više od Bajerna.

Bio je tu Mario Gece još 2013. godine, pa narednog leta Robert Levandovski, na krau 2016. i Mats Humels. Generacija koja je posle devet sezona vratila titulu prvaka Nemačke u Dortmunnd razorena je Bajernovom finansijskom snagom. Borusija se tu ništa nije pitala. Ali zato sada, kada na Vestfalenu ponovo sanjaju snove o peharu, u Dortmundu žele da se osiguraju da im se tako nešto ne ponovi.

Hans-Hoahim Vacke i Mihael Cork, čelni ljudi Borusije, još prilikom transfera Kristijana Pulišića Čelsiju za 64.000.000 evra uspostavili su novi zakon na Vestfalenu: nema prodaje igrača Bajernu iz Minhena!

Nije toliko zbog toga što tolike pare, možda i veće, mogu da uzmu i na drugim tržštima koliko zbog činjenice da je Bajernova poslovna filozofija veće decenijama takva da čim neko od konkurenata odskoči Bavarci dođu sa koferom para i pokupe najbolje. Moglo im se – može im se i dalje – jer nema nikakve sumnje da je Bajern najveći u Nemačkoj. I najbogatiji. I najprimamljiviji. “Ubijali“ su tako Kajzerslautern, Karlsrue, Borusiju Menhengladbah, Štutgart, Hamburg, Bajer Leverkuzen... I u nekoliko navrata Dortmund.

Milioneri su zato rešili da kažu: DOSTA! Svi mogu da idu – i Pulišić je pušten da ide 18 meseci pre isteka ugovora – ali ne mogu u Minhen. To je jedini uslov.

Borusijina želja je jasna. Ne samo da će ove sezone napasti titulu, žele da to čine svake godine. A to znači da moraju da Bajern shvate kao rivala, a ne kao nedodirljivog lidera Bundeslige. Dakle, u narednim sezonama nema prodaje igrača Bavarcima. Finansijse na Vestfalenu nisu više problematične nakon prodaje Pulišića, Pjer-Emerika Obamejana, Usmana Dembelea i drugih asova, pa Milioneri sada nisu prinuđeni da prodaju. Ili bar mogu da biraju kome.

Mada, jedno su želje, drugo je realnost, a Bajern voli da s vremena na vreme konkurenciji pokaže koliko je moćan. Kad je odlazila ona zlatna generacija Borusije nisu imali kako da se brane u Dortmundu. U slučaju Marija Geca aktivirana je otkupna klauzula u visini od 37.000.000 evra, Robert Levandovski je čekao da mu istekne ugovor i otišao kao slobodan igrač, dok je Mats Humels, kao neko ko je prošao Bajernovu omladinsku školu, insistirao na povratku u Minhen, pa je Borusija morala da se zadovolji sa obeštećenjem od 35.000.000 evra.

Igrački su međutim izgubili mnogo više. I ne žele da se više ikada vrate u takav položaj. Dembele, Obamejan i Pulišić signal su da se može i drugačije.

FOTO: Reuters

Izvor: Tanjug/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar