BIA sprečila teroristički akt

Pripadnik vehabijskog pokreta "Dava tim centar" Armin Alibašić, koji je uhapšen 13. januara u Novom Pazaru, spremao je teroristički napad u Srbiji, piše "Blic".

Srbija 16.01.2019 | 07:44
BIA sprečila teroristički akt
Kako navodi list, Alibašića su u tom pokušaju sprečili pripadnici Bezbednosno-informativne agencije i policija.

Alibašić je nekoliko sati pre nego što je uhapšen bio u selu nadomak Đurđevih stupova, gde je i prethodnih godina vežbao borilačke veštine, izvodio taktičku vojnu obuku, vežbao kampovanje i preživljavanje, itd.

"Armin je praćen i zaustavljen u Novom Pazaru, a sa sobom je nosio ranac. U njemu je bila jedna vazdušna puška sa optičkim nišanom i pripadajućim dijabolama, dok je za njegovim pojasom pronađen nož, ali i USB memorija", objašnjava neimenovani sagovornik lista. 

Prema informacijama do kojih je došao "Blic", u porodičnoj kući Alibašića u Novom Pazaru na potkrovlju policija je otkrila improvizovanu hemijsku laboratoriju sa većom količinom hemijskih supstanci, elemente namenjene za punjenje kao što su metalni opiljci, a koji služe za izradu improvizovanih eksplozivnih naprava, priručnik za pravljenje eksplozivnih naprava, beleške o gradovima i njihovim udaljenostima od Novog Pazara, zastave terorističke organizacije tzv. Islamske države, mačete i nekoliko improvizovanih meta. 

"Alibašić je u prethodnom periodu izrađivao eksplozivne naprave koje je testirao u prirodi i ribolovu. Zato i postoji sumnja da je narednih dana planirao teroristički napad u našoj zemlji", kaže sagovornik lista. 

Uhapšenom Alibašiću određen je pritvor nakon čega će biti saslušan u tužilaštvu. Jedan od lidera "Dava tima" Amir Biševac navodno je komentarisao da je zabrinut za Alibašića "da ne uradi nešto što ne treba". Kako "Blic" saznaje, dešavalo se da Alibašić svojim bliskim ideološkim vezama ne odgovara na telefonske pozive po nekoliko dana, što je kod njih izazvalo zabrinutost.

 (Tanjug) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Srbin

16.01.2019 09:00

Ovi nisu spremni na nista oni kao nesto sprijecili

ODGOVORITE
Name

Re

16.01.2019 18:03

Smijesan si, pa Srbija ima najbolje sluzbe od obavjestajne i drugih sa dugom istorijom djelovanja. Ovo u BiH je smijesno za njih.