Blam američkih vojnih saveznika

S ovim znanjem krećemo u novi proces koji će biti najbolji, najavio je jutros ministar obrane i potpredsjednik vlade Hrvatske Damir Krstičević pred sjednicu vlade na kojoj je poništen tander za nabavku borbenih aviona koji se pretvorio u totalni debakl nakon što je SAD zabranio Izraelu da eskadrilu nadograđenih borbenih aviona F-16 Barak proda Hrvatskoj.

Region 14.01.2019 | 15:20
Blam američkih  vojnih saveznika
I dok se Krstičević priprema na novi pokušaj nabavke aviona te ne razmišlja o ostavci, evropski mediji su se raspisali o njegovom neuspješnom pokušaju kupovine aviona od Izraela.

Švajicarski list Neue Zürcher Zeitung (NZZ) piše da je Hrvatska odustala od kupovine aviona od Izraela jer Izraelci nisu mogli garantovati da će avione isporučiti u stanju kakvo je dogovoreno, što je blokirao SAD. List navodi da je Hrvatska avione planirala platiti 500 miliona dolara odnosno 440 miliona evra, a cijena je opravdana time što je Izrael osavremenio te avione.

Austrijski list Die Presse konstatuje da su SAD ''torpedovale prodaju izraelskih borbenih aviona Hrvatskoj'' te detaljnije analizira cijelu situaciju za koju kaže da je narušila odnose Izraela i Hrvatske.

Die Presse ističe da su SAD unaprijed upozoravele Hrvatsku da neće odobriti Izraelu prodaju nadograđenih aviona te da je propala najveća nabavka vojnih aviona koju je Hrvatska pokušala izvesti još od proglašenja nezavisnosti od Jugoslavije početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

''Cijeli je slučaj ispao veoma neugodan za Izrael, bliskog saveznika SAD-a'', piše Die Presse i konstatuje da su se ''američki saveznici izblamirali''. Hrvatska je proteklih mjeseci nekoliko puta pozvala Izrael da riješi problem s SAD-om, a navodno je Izrael tokom dogovora s Hrvatskom u martu prošle godine obećao da će to učiniti.

Na kraju nije uspio, dok se hrvatski ministar obrane Krstičević opravdava da ''za Hrvatsku nije nastala nikakva finansijska šteta'' te najavljuje da kreće u novi pokušaj nabavke aviona.

Austrijski list navodi da je hrvatski motiv za nabavku borbenih aviona ''mala regionalna trka u naoružanju sa Srbijom''.

Austrijska javna televizija ORF se pak poziva na izvještaje agencija i konstatuje da ''neće doći do hrvatske kupovine borbenih aviona od Izraela'' te da Hrvatskoj ostaje nekoliko MiG-ova proizvedenih ''još u sovjetskim vremenima''.

(index.hr)

Komentari / 0

Ostavite komentar