Usne pucaju zbog hladnoće, ali i alergije

Ispucale usne nisu nužno posledica hladnoće i vetra, već mogu da ukazuju na alergiju, dermatološko ili neko sistemsko oboljenje.

Zdravlje 14.01.2019 | 10:42
Usne pucaju zbog hladnoće, ali i alergije
- Ukoliko su problem klimatski uslovi ispucala koža usana lako se obnavlja nanošenjem odgovarajućih krema i izbegavanjem lizanja usana - kaže Svetlana Minić, dermatovenerolog. - Kod osoba kod kojih se javljaju bolne pukotine najčešći razlog je kontaktna alergijska reakcija na ruževe, kreme, pudere, pa čak i na pastu za zube. Neki put je teško odrediti šta tačno izaziva ovo stanje i potrebno je vreme i pažljivo praćenje na koji preparat koža reaguje.

Uzrok česte iritacije kože usana mogu da budu i zapaljenski proces na zubima, desnima ili bilo gde u usnoj duplji.

- Perutanje i zatezanje kože usana sa otvaranjem ranica može da se javi i kao reakcija posle stomatoloških intervencija, neki put zbog mehaničke povrede ili zbog reakcije na neke od supstanci koje se koriste prilikom intervencija - kaže naša sagovornica.

Komplikacije nastaju ako se na iritiranu kožu "nakaleme" bakterijska ili gljivična zapaljenja.

- Nelečena infekcija može znatno da se proširi i napravi veliki problem - kaže dr Minić. - Kod nekih autoimunih, sistemskih bolesti koža je generalno slabo hidrirana, pa se pored suvih usta i usana javlja i suvoća kože u celini. Zato, ukoliko se problem ne povuče posle intenzinve nege, neophodno je obratiti se dermatologu.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar