Ovo je jedna prestonica kulture

Plovdiv, najstariji grad u Bugarskoj, zvanično je proglašen za Evropsku prestonicu kulture 2019, a tu titulu dijeli sa italijanskim gradom Materom.  

Svijet 12.01.2019 | 19:31
Ovo je jedna prestonica kulture
Oko 50.000 ljudi okupilo se danas na centralnom trgu da uživo prati program organizovan tim povodom, pod nazivom “Mi smo raznobojni”, a u kojem je učestvovalo 1.500 lokalnih i stranih umjetnika na više scena, prenosi AP.



Plovdiv, drugi po veličini grad u Bugarskoj, hiljadama godina je opstajao na raskršću između zapadne Evrope i Bliskog istoka.

Gradske vlasti tvrde da je Plovdiv najstariji kontinuirano naseljen evropski grad, sa istorijom dugom više od 6.000 godina, o čemu svjedoče arhitektonski spomenici koji datiraju uz vremena Tračana, Grka, Rimljana, Vizantije i Osmanskog carstva.

Ovaj grad, koji se prostire na obe strane rijeke Marice, poznat je i po etničkoj raznolikosti – mnogi među 340.000 njegovih stanovnika pripadnici su turske, romske, jermenske, grčke ili jevrejske manjine, a svi imaju prilično snažan uticaj na bogat kulturni život Plovdiva.



Primjeri ovog uticaja predstavljeni su tokom današnjeg muzičkog i plesnog programa, uz raznobojno osvjetljenje, pod sloganom “Zajedno”.

Ove godine je predviđeno da u Plovdivu bude održano oko 350 kulturnih događaja, uključujući izložbu na kojoj će biti predstavljeni dijelovi Berlinskog zida povodom obilježavanja 30 godina od njegovog pada.

Plovdiv, inače prvi bugarski grad koji je postao Evropska prestonica kulture, našao se i na listi “Njujork tajmsa” od 52 mjesta koja treba posjetiti 2019. godine.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Мирослав

12.01.2019 19:43

Шта је са нашом лијепом Б. Луком.

ODGOVORITE
Name

Мирослав

12.01.2019 19:43

Шта је са нашом лијепом Б. Луком.

ODGOVORITE