FBI pokrenuo istragu o Trampu

Američki Federalni istražni biro (FBI) pokrenuo je istragu o predsjedniku Donaldu Trampu, nakon što je on otpustio tadašnjeg direktora FBI Džejmsa Komija.  

  • Vijesti
  • Svijet


FBI je u danima nakon Komijevog otpuštanja pokrenuo istragu o tome da li je Tramp radio s Rusijom protiv američkih interesa, saznaje “Njujork tajms” od svojih izvora.

Kontraobavještajni istražitelji su tokom istrage radili na procjeni da li je Tramp prijetnja po nacionalnu bezbjednost i da li je namjerno radio s Rusijom ili je došlo do “slučajnog” uticaja zvanične Moskve, prenosi AP.

Izvori “Njujork tajmsa” tvrde da su neki od najviših bezbjednosnih zvaničnika bili veoma sumnjičavi oko Trampovih veza s Rusijom tokom predsjedničke kampanje 2016. godine, međutim, tada nisu pokrenuli istragu jer se razmatralo kako pristupiti “tako osjetljivoj i važnoj istrazi”.

Istraga je konačno pokrenuta pošto je Tramp otpustio Komija, navodeći razloge povezane sa istragom o mogućem ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore.

U istraživanju “Njujork tajmsa” ne navodi se da li ova istraga o Trampu i dalje traje sa kontraobavještajnog stanovišta. Specijalni istražitelj Robert Maler i dalje radi na istrazi o mogućem ruskom miješanju.

Trampov advoka Rudi Ðulijani rekao je listu da nije imao nikakva saznanja o istrazi o Trampu koja je pokrenuta prije godinu i po dana, a da smatra da “nisu pronašli ništa”.

Bijela kuća već je reagovala na tvrdnje izvora “Njujork tajmsa”, nazvavši ih “apsurdnim”.

– Za razliku od predsjednika (Baraka Obame, koji je dozvolio Rusiji i drugim stranim protivnicima da ”guraju” SAD, predsjednik Tramp zapravo ima čvrst stav prema Rusiji – rekla je portparolka Bijele kuće Sara Senders, prenosi AP.

Izvor: Tanjug

KOMENTARI1
POŠALJITE PORUKU

Trt

12.01.2019 08:21

Ljudi imaju i sluzbe koje razmatraju da li im je predsjednik prijetnja po nacionalnu bezbjednost.. pfff zamisli ovo kod nas koliko bi bilo posla za tu sluzbu na svim pozicijama..

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.