Bez sukoba nema brisanja granica

"Brisanje“ granica na Balkanu u cilju stvaranja „velikih“ država nije moguće bez sukoba, upozoravaju analitičari komentarišući nove nesuglasice između Beograda i Prištine i poređenje Kosova s Republikom Srpskom, objavio je Deutsche Welle (DW) koji ukazuje da su srbijanski zvaničnici oštro reagovali na izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da je granica između Kosova i Albanije „izbrisana temeljem schengenskih nalela“.

Region 08.01.2019 | 07:31
Bez sukoba nema brisanja granica
Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin u tome vidi pokušaj stvaranja „Velike Albanije” koja „ne može biti stvorena bez sukoba na čitavom Balkanu, ne samo sa Srbijom“. Srbijanska premijerka Ana Brnabić je, kako se podsjeća, optužila Prištinu da ugrožava regionalnu stabilnost koristeći priliku da uporedi Kosovo i Republiku Srpsku (RS). „Očigledno su granice na stolu i sada imamo da za neke mogu da budu, a za RS ne mogu“, navode se riječi premijerke Brnabić.

Brnabić je odmah Kosovo uporedila s Republikom Srpskom.

Očekivano, uslijedile su reakcije iz Sarajeva. Član Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio je da „granice BiH nikako ne mogu biti dovedene u pitanje, neovisno o tome što se dešava na granici između Albanije i Kosova“. „Zašto misle da će politika devedesetih davati drugačiji rezultat danas?

Umjesto da se okrenu saradnji, evroatlantskim integracijama i stabilizaciji regije, uporno pokušavaju povlačiti nebulozne paralele između dijelova BiH i Kosova“, kazao je Komšić. Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović naglasio je da bilo kakav pokušaj narušavanja teritorijalnog integriteta ili prekrajanja granica neće dovesti u pitanje BiH, „ali bi mogao ugroziti mir i stabilnost cijele regije te označiti kraj Dejtonskog sporazuma, a time i unutrašnje strukture BiH”.

Amerikanci „debelo umiješani”

Komentarišući za Deutsche Welle nove priče o brisanju i prekrajanju granica na Balkanu, Aleksandar Popov, potpredsjednik Igmanske inicijative za Srbiju, podsjeća na tezu bivšeg britanskog diplomate i geopolitičara Timothya Lessa da bez nacionalnih država – „Velike Srbije”, „Velike Albanije” i „Velike Hrvatske” – neće biti mira na Balkanu te upozorava na pogubnost takvog scenarija koji, kako ističe, nije moguć bez novih sukoba.

“Kada je riječ o odnosima Albanije i Kosova, mislim da su tu Amerikanci debelo umiješani i da je od njih i potekla ta ideja o brisanju granice. Ako bi se takva ideja stvarno realizovala, onda bi regija bila u velikoj nevolji, jer tu ne bi bio kraj priče. Srbija bi odmah insistirala da se isto načelo primijeni za RS, nakon čega bi i ‘Herceg-Bosna’ išla Hrvatskoj. Onda od BiH, ovakve kakvu danas imamo, ne bi ostao ni kamen na kamenu. Takvih teritorijalnih ‘pretumbacija’ nikada nije bilo na miran način, već bi one, obično, uslijedile na mirovnim konferencijama nakon ratova“, ukazuje Popov.

Popov: prekrajanje granica izazvalo bi veliki požar

Nasilni proces promjena granica na Balkanu započet je devedesetih godina, a zaustavljen Dejtonskim sporazumom i formiranjem Republike Srpske, podsjeća on. „Nastavak tog procesa moguć je samo u oružanoj varijanti, s tim što bi sukobi danas zahvatili mnogo veći prostor, uključujući teritorije Crne Gore, Makedonije i Grčke. To su balkanske ratne igre bez granica. Ratovi devedesetih godina prošlog vijeka zaustavljeni su u granicama bivših jugoslavenskih republika. Novi sukobi radi ponovnog prekrajanja ili brisanja granica i stvaranja ‘velikih’ država na Balkanu, izazvali bi požar koji bi ovoga puta zahvatio mnogo veća područja”, upozorava za DW Popov.

Destabilizacija Balkana ugrožava EU

Popov vjeruje da postoje sile izvan Starog kontinenta koje destabilizacijom Balkana žele ugroziti EU. „Nepredvidivi američki predsjednik Donald Tramp je već poduzeo niz koraka koji destabilizuju EU, i to u trenutku kad je Evropa jako ranjiva jer i unutar nje ima velikih protivrječnosti. Bojim se da bi to moglo dovesti u pitanje i opstanak EU“, dodaje Popov.

Politički analitičar iz Sarajeva Almir Terzić smatra da je poređenje Kosova i BiH, odnosno Republike Srpske kao dijela BiH i Kosova, pokušaj srbijanskih lidera da svoje građane uvjere da Srbija nije najveći teritorijalni gubitnik na Balkanu i da se Beograd još uvijek nešto pita i izvan uže Srbije.

“Obzirom na daljnje evropske procese koji neminovno slijede, takva politika bi se najviše mogla obiti o glavu upravo Beogradu. Osim toga, Srbija i za vrijeme vladavine  Vučića insistira na potpisivanju sporazuma o granici s BiH kojim je rijeka Drina definisana i priznata kao granica između dvije države ustanovljena i nakon raspada bivše Jugoslavije, i tu se priča završava“, ističe Terzić.

Lančana reakcija „piromanskog projekta”

On kritikuje i kosovske mjere koje „nisu u funkciji jačanja stabilnosti u regiji“. „Priština se mora natjerati na poštovanje postojećih sporazuma, a vlastima u Beogradu, ponajprije premijerki Brnabić, bilo bi bolje da se fokusira na probleme u Vojvodini i Sandžaku kako se ne bi suočila s novim nevoljama koje ne bi bile dobre ni za Srbiju, ni za regiju ali ni za Evropu. Vrijeme podjela, huškanja, podmetanja, a posebno prijetnji novim ratovima i prekrajanjima granica mora i treba biti iza svih nas. Vrijeme je ujedinjenja Balkana kroz EU“, smatra Terzić.

DW podsjeća da zamisli o promjeni, odnosno „korekciji“ granica na Balkanu od kraja ratova devedesetih godina nisu imale potporu ni EU ni SAD, iako neki kritičari tvrde da je Washington bio spreman podržati načelo korekcije granica u okviru normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Većina članica EU, pak, smatra da bi promjene granica na etničkom načelu mogle izazvati nova nasilja. Stručnjaci, naime, cijene da bi takve promjene granica bile „piromanski projekt“ s „nekontrolisanom lančanom reakcijom“.

Izvor: Dnevni list

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

@Роки

08.01.2019 06:42

Па зато је Додик од Руса купио неколико комплета ракета С 400 . Нормално, стара Жеља да штампа паре, ма федералци коче .

ODGOVORITE
Name

Горан

08.01.2019 09:00

У сред Европе човек се зове Џафер, буди бог с нама

Name

А

08.01.2019 07:00

Кад почиње балканска крчма?

ODGOVORITE
Name

Khal Drogo

08.01.2019 07:07

Да, истина је да се не може поредити ситуација у јужној српској покрајини са оном у државној заједници БиХ. Сличност постоји у дијелу дјеловања оних који имају подршку силника. На Косову и Метохији, силник, НАТО је отео тај простор једној земљи и једнм народу који је за тај простор судбински везан и дао на поклон нитковима и криминалцима на управу. Може им се, сила Бога не моли. Наравно да су такви незајажљиви у својим наумима, и то може само несрећу донијети у будућности. И код нас је клика око оног фанатика Алије имала подршку силника, и они су постали незајажљиви у својим захтјевима, одбацили бројне разумне понуде и прилике да се дође до рјешења и зарад својих болесних идеја увукли ову земљу у ратни хаос. То је сличност. Но овдје као резултат тог хаоса, без обзира на подршку силника једној страни, имамо споразум, и ДМС и друге споразуме, на КиМ имамо једностране сталне и нове потезе хуља који имају подршку силника, тако и овај о брисању границе КиМ и Албаније. У Српској се сви држе постојећих споразума, уосталом боље неким договором комшија створити амбијент гдје ће сви бити подједнако задовољни, него стално производити нове кризе и дизати тензије. На жалост, у новом предсједништву имамо два грла, прредставнике бошњачког народа (а штета је што Бошњаци нису разумније изабрали) који се понашају по узору на Албанце, и који ће радити на изазивању нових криза. Нема ту среће. Српска треба да иде својим путем, границе су адмнистративне али важније су оне у главама људи, а Дрина треба бити оно што и јесте од памтивјека, кичма једног народа.

ODGOVORITE
Name

guz

08.01.2019 08:11

a mislio da je JNA kicma jednog naroda?....i njeni komadanti,koji su se razbjezali....od Rusije,do Haaga.

Name

075

08.01.2019 11:29

@Khal Drogo Bosna i Hercegovina je država a ne državna zajednica jer entiteti nisu države niti imaju pravo na odcjepljenje!!

Name

Q

08.01.2019 07:09

Uvkek problem sa Srbijom.I te vize hradjanima BiH su posljedica Srbije i te takse od 10'0 posto. Zbog Srbije.Kocenje ilaska u nato opet polotika Srbije i sad nesposobnost opet Srbije da se spravi sa pronlemom Kosova prebacuje na BiH Dobro kaze Popov Brnabicka manje da lupa i da pomisli o potanju Sandzaka Vojvodine a Bogami i pretencije za neke Bugarske teritorije Prebacujuci pricu stalno na BiH mjesanje direktno u unutrasnje stanje polotikr BiH koje Strbija kao posebna drzava nebi smjela da radi.Vucoc stalno lao izjavljuje kako postuje integritet suverinitet BiH a stalno krsi to sto govori.Tako Komsicu i Dzaferovicu povucite tp pitanje kod institucija EU i tuzilastva BiH protov Srbije i nek vise prestane ta farsa.Imaju problem Sandzaka Vojvodine ai Bugarske pa nek maloisle a da nas najvise naje ...li u svemu ostave malo na miru.imamo mi svojih problema koje trebamo resavati a oni nek resavaju svoje smece u svom dvoristu.

ODGOVORITE
Name

odgovor Almir Terzić

08.01.2019 07:39

Ovaj kvazi anlitičar bi trebao znati da 90% Srba Republike Srpske ima pored Bosanskog i Srbijanski pasoš, a da 100% Hrvata pored Bosanskog ima i Hrvatski, da Srbi iz Srbije u Republici Srpskoj mogu da rade šta hoće, kao i Srbi iz Republike Srpske u Srbiji, da je uvoz - izvoz između Srbije i BiH (u većem delu Republike Srpske), ubedljivo najveći u regionu, i onda on dođe i kaže da Srbija nema uticaj na BiH ili ti Hrvatska na svoje građane u BiH, e jadna Sarajevska politiko, sami sebi doskačete.

ODGOVORITE
Name

Eror

08.01.2019 08:15

Mala korekcija. Državljanstvo Srbije nema 90 posto srpskog stanovništva u BiH, odnosno bosanskih Srba. Taj procenat je sigurno ispod 10 posto. Nema nekog interesa kod bosanskih Srba. A mora i da se plati. Dodik je dobio džabe, onako, molbu nije ni pisao.

Name

Rale

08.01.2019 08:39

Bas su mi interesantnii ovi bosnjacki komentatori ,kad pocnu da govore kako bi Srbija mogla imati problema sa vojvodinom..a kako? 80 % stanovnistva u vojvodini su srbi a ostale nacionalne manjine su lojalne drzavi Srbiji.Danas slobodno mozemo reci da je najsrpskiji deo srbije bas u vojvodini. .

ODGOVORITE
Name

Zvornik

08.01.2019 09:47

Ja samo znam kao drzavljanin BIH nejmam rezervnu drzavu pa vi gledajte opet pa zaguzvajte pametan ce razumiti stasam htio da kazem.

Name

Ре.Зворник комшо

08.01.2019 10:12

Још ми ниси вратио кесе од прошли пут кад си здимио са њима за Аустрију а опет тражиш чепа.

Name

Zile

08.01.2019 10:18

ako ce biti sukoba onda vlastelodrsci i njihovi sinovi idu prvi a ne sirotinja dosta je naroda izginilo za ove gotovane gdeje narod zavrsio u bijedi i siromanstvu zato gotovani prvi na liniju

Name

M.R

08.01.2019 11:34

Koja glupa izjava. Manipulacije

ODGOVORITE