Rak ćemo liječiti kao bakterije

Svetski naučnici dugi niz godina bezuspešno pokušavaju da pronađu lek protiv raka. Srbija je po stopi smrtnosti druga u Evropi.

Svijet 06.01.2019 | 19:07
Rak ćemo liječiti kao bakterije
Jedan mladi srpski naučnik na Harvardu istražuje novi metod lečenja malignih bolesti.

Budući doktor nauka Nemanja Despot Marjanović kaže da je nada da ćemo za 10 do 15 godina lečiti rak kao što danas lečimo bakterijske infekcije. 

"Pre 100 godina ljudi su umirali od običnih posekotina, jer nisu imali antibiotike. Mi se nadamo da ćemo primenom novih metoda, kao što je matematičko modelovanje, uspeti da razumemo rak mnogo bolje nego trenutno, pa da ćemo imati terapije koje su mnogo efektivnije", kaže Nemanja. 

On objašnjava da smo napravljeni od miliona ćelija, ali da jako malo znamo o njima.

Ako zamislimo da je organizam država, onda su stanovnici ćelije, objašnjava slikovito. Ali mi ne znamo razlike među njima. Ako znamo svaku ćeliju i njenu funkciju, kao entitet, onda znamo i da je lečimo ako dođe do neke bolesti. 

Slikovito dalje objašnjava da su ćelije raka "kriminalci" u toj državi, ali da ni oni nisu svi isti. 

"Vi hemioterapijom ubijate "male lopove", ali ne "velike mafijaše". Pokušavamo da razumemo koja je caka kod tih "mafijaša". Mi smatramo da je to isto, a postoji velika razlika između njih", kaže Marjanović.

"Reč je o ogromnoj populaciji koji želimo da proučimo pojedinačno, kako bismo znali kako da ih lečimo", kaže stručnjak.

 Trenutne metode, poput hemioterapije i hirurgije, pogađaju veliki broj ćelija, i one koji nisu zaražene rakom, pa to je kao da "iselite ceo Beograd, iako nije ceo Beograd zaražen" objašnjava stručnjak. 

Tako se stvara više štetnih efekata, nego što pomažete organizmu. 

Kod ćelija "mafijaša" nema kontrole, ne poštuju pravila, dele se bez kontrole, objašnjava on, pa zato brže evoluiraju. 

Upoznavanje, tj. mapiranje svih ćelija smatra se najvećim projektom u medicini trenutno, i trajaće 10-ak godina. Na njemu je angažovano 1.000 ljudi, otkriva on za Prvu tv. 

(Kurir.rs/Prva)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

06.01.2019 18:13

Mislim da ce mo prije naci nacina da izlijecimo nase tijelo od kriminalaca i mafije odnosno rak ,nego grad ili drzavu od kriminalaca i mafije .Dokaz kada imamo takve strucnjake kojih se lako odricemo za rad mafije i kriminala.

ODGOVORITE
Name

Ajde

06.01.2019 19:10

Svaki dan ovde tipkas nikad pametno nista ne rece.

Name

Re Ajde

06.01.2019 19:31

Ajde ti lupi nesto pametno volio bi da od tebe nesto cujem.

Name

Re Ajde

06.01.2019 19:41

Upravo tako.

Name

Re Nostradamus

06.01.2019 20:04

Istina boli. Covjek ispravno komentarise o tebi.

Name

RE Nostradamus

09.01.2019 17:17

Nostradamus - Umjesto da komentarises mladaog naucnika sa Harvarda ili da mu odas priznanje bar zato sto je uspijo znanjem doci do Harvarda . Hajde ti nama za pocetak objasni sta znaci pojam mafija , posto koristis taj izraz 3 puta u dva reda teksta.

Name

БГ

06.01.2019 20:23

ОВАЈ МЛАДИ СРПСКИ ГЕНИЈЕ ЈЕ ЗАБОРАВИО ДА ЋЕ ЗА ПЕТНАЕСТ ГОДИНА ИЗУМРИЈЕТИ ПОПУЛАЦИЈА КОЈУ ОН НАМЈЕРАВА ДА ЛИЈЕЧИ! УПРАВО СУ СТРУЧЊАЦИ СА ЊЕГОВОГ И ОСТАЛИХ ПРЕСТИЖНИХ КОЛЕЏА ШИРОМ СВИЈЕТА ПОСИЈАЛИ ТУ СМРТОНОСНУ БОЛЕСТ !

ODGOVORITE
Name

Poznati pevač

06.01.2019 21:52

Odmori, zaslužio si.

Name

Radomir

06.01.2019 20:35

To nije u interesu pharma Mafije...

ODGOVORITE