Opsadno stanje za doček u svijetu

U svetu kraj godine protiče u znaku pojačanih mera bezbednosti u prestonicama uoči dočeka Nove godine.

Republika Srpska 31.12.2018 | 14:38
Opsadno stanje za doček u svijetu
Francuska policija koristiće dodatne mere obezbeđenja na javnim mestima u Francuskoj u toku novogodišnjih praznika, zbog uvećane pretnje od terorističkih napada i novih protesta "žutih prsluka".

Oko Jelisejskih polja u Parizu biće postavljen kordon kako bi se obezbedili tržni centri, javni prostori i transportna mreža, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi "Blumberg".

Iz Ministarstva kažu da će u toku novogodišnje večeri biti angažovano 148.000 policajaca i vojnika.

- Proslava Nove godine 2019. se dešava u vreme visoke terorističke pretnje i najavljenih protesta na javnim mestima - navodi se u saopštenju.

Pojedini pripadnici "žutih prsluka" najavili su da će održati protest u ponedeljak uveče, kada se predsednik Francuske Emanuel Makron bude obraćao naciji.

Nekoliko stotina demonstranata pojavilo se u subotu uveče u Parizu, na protestima koji se održavaju svake nedelje, ali agencija navodi da nije bilo većih nereda, kao što je slučaj bio na prethodnim protestima.

Po prvi put u istoriji dočeka Nove godine, na njujorškom Tajms skveru, situaciju će večeras nadgledati policijski dron, a slavljenike, za koje gradonačelnik Bil de Blazio očekuje da će ih biti do dva miliona na tom području, čuvaće oko 7.000 policajaca.

Među njima biće i pripadnici antiterorističkih policijskih jedinica naoružani dugim cevima i potpomognuti psima koji mogu da nanjuše bombe.

Na Tajms skveru će, takođe, biti postavljena policijska vozila i đubretarski kamioni napunjeni peskom čija je svrha da zaustave vozila koja bi pokušala da ulete u masu ljudi.

Njujorška policija će prvi put poslati dron u nadgledanje nekog velikog događaja na otvorenom.

- To će nam pružiti pomoć u vizuelnom pogledu, kao i fleksibilnost u tom smislu da ćemo moći da velikom brzinom usmerimo kameru na određeno mesto uprkos ogromnoj gužvi - kazao je zamenik komesara za obaveštajni rad i borbu protiv terorizma Džon Miler.

Policijski komesar Džejms O''Nil izjavio je da ne postoje poznate, kredibilne pretnje gradu niti organizaciji dočeka Nove godine, ali da ohrabruje učesnike proslave da budu na oprezu i obaveste policajce u slučaju da primete da se nešto čudno dešava.

Stručnjaci se nisu složili sa procenom gradonačelnika De Blazija o broju ljudi koji će na Tajms skveru dočekati 2019. i izneli su procenu da u zoni koja pokriva pet ulica od Brodveja do Sedme avenije realno može da stane manje od 100.000 ljudi.

Pored drona, policija će nadgledanje vršiti i uz pomoć više od 1.200 fiksnih kamera, kao i snimaka iz helikopteri koji će kružiti okolo.

Slavljenike će, između ostalih, zabavljati američka pevačica Kristina Agilera i britanski bend Bastilja.

(Blic)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

SLAVLJE:

31.12.2018 14:01

E nekad moćni Francuzi šta dočekaste u kakvom stanju čekate novu godinu.Idite u stanove pa uz TV lijepo propratite kako ""CIVILIZIRANE DRŽAVE TO RADE"" NJEMAČKA,AUSTRIJA,RUSIJA I.T.D. da ne nabrajam.

ODGOVORITE
Name

U

31.12.2018 21:04

Banja Luci ,policij slavi Novu godinu..eto i kod nas opsadno stanje..

Name

SLAVLJE:

31.12.2018 14:01

E nekad moćni Francuzi šta dočekaste u kakvom stanju čekate novu godinu.Idite u stanove pa uz TV lijepo propratite kako ""CIVILIZIRANE DRŽAVE TO RADE"" NJEMAČKA,AUSTRIJA,RUSIJA I.T.D. da ne nabrajam.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

31.12.2018 14:03

Bravo Francuzi ako treba pomoc stizu i Lukacevi specijalci. Vidite kako je u Banjaluci mirno ne smije Nova godina ni da se slavi. Davora su sklonili nadam se dok ne prodje Nova godina. Jos da njih nema mozda bi se Nova godina mogla i da doceka uz prisustvo gradjanske policije koja se nekako sakrila iza Lukacevih ili Snsd specijalaca.

ODGOVORITE
Name

Policajac

31.12.2018 15:40

Veceras suzavac, vodeni topovi i vidimo se.

Name

Milan

31.12.2018 14:16

Jedino kod nas je opsadno zbog samih nas.

ODGOVORITE
Name

As

31.12.2018 15:08

Svugdje je napeto zbog moguci teroristicki akcija. Krecu se oko vas zive u komsiluku i nikad neznate kad ce napraviti haos.

ODGOVORITE
Name

RS

31.12.2018 15:36

Ma kako ih sve nije sramota da slave novu godinu?

ODGOVORITE
Name

pa ,niko ne cestita Novu godinu ....

31.12.2018 15:56

Neka nam je Sretna 2o19 ....Zivjeli !!!!

Name

RS

31.12.2018 18:09

Sarkazam zbog ovih iz pzd! Po njima niko ne smije slaviti ništa.

Name

Raso

31.12.2018 16:44

Uskoro ce i vojsku morati da angazuju da bi nesto proslavili,demokratija nema sta.

ODGOVORITE
Name

Jovica

01.01.2019 07:52

To ti je drale EU. Otvorene granice, svako može da ide gdje hoće bez kontrola iz države u državu. Za kriminalce i teroriste ne može biti bolje. Bezbjednost ravna nuli. Sad lijepo pojačati brojnost policije otprilike po broju stanovnika 1:1. Samo je pitanje ko to može isfinansirati.

ODGOVORITE