Jedina želja Zvezdaša za kraj 2018- godine je...

Da Budućnost opet pati! Crvena zvezda posle dvanaest uzastopnih pobeda u regionalnom takmičenju ima šansu da godinu završi u slavljeničkom ambijentu i navijačima podari najlepši poklon za 2019. Zato bi pobeda na Malom Kalemegdanu bila zaokružena crvenom bojom.

Košarka 30.12.2018 | 16:45
Jedina želja Zvezdaša za kraj 2018- godine je...
Došlo je vreme da se pozdravi još jedna godina, kovertira i stavi u arhivu sećanja. Crvena zvezda će 2018. pamtiti po mnogim usponima i padovima, lepim i tužnim momentima, osvojenim trofejima, ali i izgubljenom finalu Jadranske lige od Budućnosti koji je ostao kao živa rana svima na Malom Kalemegdanu. Zbog toga je u smiraj ove turbulentne godine zvezdaškim krugovima provejava samo jedna želja, jedna misao i molba - da se stavi podeblja tačka i šampion iz Podgorice po treći put baci na kolena (TV Arenasport, 19.00).

Bolje nije moglo. Derbijem Jadranske lige košarkaški region oprostiće se od ove i ući će u sledeću godinu, dok ljuti protivnici ovaj susret dočekuju u potpuno kontrasnom raspoloženju. Crvena zvezda od završetka reprezentativne pauze opet igra vrhunsku košarku i ređa pobede kao na traci. Budućnost je ušla u nemirne vode, a turbulencije su dovele do teških i neočekivanih poraza od Cibone i Krke, da bi neuspeh na gostovanju Bajernu u Evroligi bila kap koja je prelila čašu i Aleksandra Džikića preselila u grupu trenera bez angažmana. Džikić je bivši, njegov posao u beogradskoj dvorani Aleksandar Nikolićobavljaće dosadašnji pomoćnik Đorđe Adžić, a koliko posle utakmice trebalo bi da bude objavljeno da će Jasmin Repeša preuzeti dirigentsku palicu. 

Crvena zvezda je ove sezone već dva puta očitala lekciju koju će košarkaši Budućnosti teško zaboraviti. Prvo u finalu ABA Superkupa u Laktašima, pa još jednom dve sedmice kasnije usred Podgorice. Zato je ambicija da se ubeleži pobednički het-trik i još jednom svima jasno stavi do znanja ko je ove sezone glavni u regionu. 

“Očekuje nas još jedan derbi u ovoj sezoni ABA lige, protiv ekipe koja je evroligaška po svom kvalitetu, što se tiče stranaca kao i domaćih igrača. Dovođenjem trojice novih, od koji je Bitadze prospekt za NBA, Kol bivši NBA igrač, Bel pokazali su das u njihove ambicije izuzetno visoke. Ne treba zaboraviti da su pobeđivali su Evroligi Baskoniju, CSKA, Barselonu, i zato su uzimajući sve u obzir favoriti u ovoj utakmici“, poručuje Milan Tomić.

Pred ovaj susret Crvena zvezda i dalje ima problema sa povredama. Mohamed Faje nije još spreman za najveće napore, što je poslednjih sedmica talentovani Boriša Simanić iskoristio da izgradi stabilne temelje i konačno zaigra košarku na koju se od njega toliko čekalo. Njegov igrački uspon poklopio se sa dobrim radom celog tima u dvonedeljnoj reprezentativnoj pauzi, koja je očigledno prijala celom timu. Ne treba zaboraviti da Crvena zvezda u utakmicu ulazi svežija za sedam dana odmora, pošto nije imala obaveza u Evrokupu, dok je Budućnost u seriji teških gostovanja koja će se završiti u Milanu naredne sedmice. Osim Fajea, Milan Tomić verovatno neće moći da računa i na Aleksu Radanova, dok su ostali spremni za još jedan veliki derbi. 

Budućnost se nalazi u komplikovanoj situaciji. Noris Kol, Džejms Bel i Goga Bitadze došli su na izričitu želju bivšeg trenera, a dosad nisu imali mnogo vremena, ni zajedničkih treninga sa ostatkom ekipe kako bi se uigrali i prihvatili kompletnu filozofiju i taktiku. Povrede takođe muče i Plave - Nikola Ivanović i Aleksa Ilić su van stroja, ali Budućnost na papiru ima dovoljno kvalitetan roster da može da popuni sve rupe. Pitanje je, ipak, da li je psihički momenat ekipe dovoljno dobar da bi se razmišljalo o pobedi u Beogradu, iako bi ona trebalo da bude imperativ. 

“U Minhenu smo pokazali u prvom poluvremenu kako želimo da igramo. Novi igrači se polako uvode u sistem i to za sada izgleda veoma pozitivno. U datim okolnostima u kojima se nalazimo želimo da se što bolje predstavimo u Pioniru. Da probamo da ispariramo veoma iskusnom timu Crvene zvezde i da odigramo kvalitetan meč. Nije presudan, ali je za nas značajan kako bi obezbedili što bolju poziciju u ABA Ligi“, poručio je vršilac dužnosti Đorđe Adžić.

Osim rezultatskog, gosti iz Podgorice imaju i dodatni prittisak na leđima, jer svoje šanse vrebaju Cedevita, Mega Bemaks, a posebno Partizan, koji je trijumfom nad Olimpijom u Ljubljani bacio pik na četvrto mesto. Budućnost trenutno ima pobedu manje od Cedevite i poraz manje od Mege, uz utakmicu zaostatka. Crvena zvezda posle dvanaest uzastopnih pobeda u regionalnom takmičenju ima šansu da godinu završi u slavljeničkom ambijentu i navijačima podari najlepši poklon za 2019. 

Zato bi pobeda na Malom Kalemegdanu bila zaokružena crvenom bojom. 

ABA LIGA - 13. kolo

Petak

Igokea - Cibona 87:69 
/Lešić 20 - Ljubičić/

FMP - Mega Bemaks 106:89
/Apić 27 - Mokoka 14/

Subota

Olimpija - Partizan 66:72
/Špan 19 - Pejdž 15/

Cedevita - Zadar 83:72
/Ramljak 26 - Božić 17/

Mornar - Krka 86:77
/Vranješ 23 - Balažič 15/

Nedelja
19.00: Crvena zvezda - Budućnost

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar