Ogrlice od ćilibara rizične za bebe

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) upozorila je roditelje da ne stavljaju deci ogrlice od ćilibara koje navodno ublažavaju bol prilikom rasta zubića.

Zdravlje 27.12.2018 | 08:38
Ogrlice od ćilibara rizične za bebe
Proizvođači tvrde da smola u ogrlicama od ćilibara pomaže u ublažavanju infekcije i bola i okarakterisane su kao bezbedne.

Nažalost, 18-mesečna beba se zadavila ogrlicom dok je spavala, a sedmomesečna beba zamalo se udavila perlicama drvene ogrlice, i to dok je bila pod nadzorom roditelja.

FDA je posle toga izdala upozorenje da se ogrlice na stavljaju bebama.

Roditelji često stavljaju deci ogrlice ili narukvice kako bi ublažili neprijatnost izbijanja zubića, i kako bi beba u toj fazi imala šta da žvaće i da tako podstakne zube da niknu.

Kako bilo, FDA je izdala upozorenje koje se odnosi na nebezbednost ovih ogrlica, jer izlažu decu riziku od povrede, pa čak i smrti.

"Znamo da su ove ogrlice i nakit sve popularniji među roditeljima i starateljima koji žele bebama da olakšaju rast zuba i pruže senzornu stimulaciju deci sa posebnim potrebama. Brine nas rizik koji smo primetili kod ovakvog nakita i želimo da roditelji budu svesni da to predstavlja rizik od ozbiljnih povreda i smrti", upozorio je Skot Gotlib iz FDA.

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

.

27.12.2018 07:45

Upozorenje se odnosi na djecu sa posebnim potrebama ili djecu koja boluju od autizma. https://www.rtvbn.com/3934570/ogrlice-od-cilibara-rizicne-za-bebe

ODGOVORITE