Komandant OVK pozvan u Hag?

Tužilaštvo Specijalnog suda za ratne zločine tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) pozvalo je još jednog komandanta te paravojne formacije iz regiona Drenice na saslušanje u Hag, otkriva danas prištinska "GazetaExpres onlajn" ne navodeći njegovo ime.

Srbija 24.12.2018 | 15:57
Komandant OVK pozvan u Hag?
Navodi se da je "Expresu" ta informacja potvrđena od osobe bliske ovom procesu, te da je saslušanje zakzano za sredinu januara naredne godine.

Riječ je o osobi koja je, kako se navodi, već osuđena na Kosovu za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, ubistva i mučenja zatvorenika tokom oružanog sukoba 1998-99.

Takođe, dodaje se, da je ta osoba bila optužena za još jedan ratni zločin, ali je u međuvremenu oslobođena te optužnice.

Poziv toj osobi je došao početkom mjeseca istovremeno kada su pozvani drugi bivši borci tzv. OVK komandant Rrustem Berisha-Remi, Nazif Mehmeti, Sami Ljuštaku i bivši predsjednik Vojnog suda tzv. OVK, Sokolj Dobruna.

"Expres" navodi da ne želi da otkriva identitet te osobe, dok se on sam ne izjasni o pozivu koji je dobio ili dok to ne saopšti Specijalno tužilštvo.

Takođe, dodaje se, da je riječ o oprezu od eventualnog otkrivanja detalja koji bi mogli da naruše istražni postupak.

Podsjeća se da ni Kancelarija Specijalnog tužioca, Amerikanca Džeka Smita, do danas nije komentarisala nijedan upućeni poziv.

Specijalizovane komore i Specijalno tužilaštvo Kosova, poznati kao Specijalni sudovi, izglasani su u kosovskoj skupštini u avgustu 2015. godine.

Riječ je o sudu koji je osnovan za procesuiranje pripadnike tzv. OVK za ratne zločine nad Srbima i drugim civilima počinjenh u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine, na teritoriji Kosova.

Istražni postupak se vodi na osnovu izveštaja Švajcarca Dika Martija, predstavljenom Savjetu Evrope u januaru 2011. 

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Petar

24.12.2018 15:10

Slabe su samse za pravdu. Nato je sponzor ovk a NATO sudi u Hagu.

ODGOVORITE
Name

Podrinjac

24.12.2018 15:14

Igre.Niko nece biti osudjen osim Srba.

ODGOVORITE
Name

Holland

24.12.2018 15:33

Nije problem za pravdu nego problem sto su se svi vasi komandanti krili I bjezali znaci da su krivi.. A drugi se jave kad budu pozvani

ODGOVORITE
Name

TNT

24.12.2018 18:24

Taj je prije nekoliko dana pobjegao sa Kosova. Sve je to FARSA!

ODGOVORITE
Name

mf

24.12.2018 19:52

Ovo je laz samo da Srbima lijepe oco

ODGOVORITE