POR: ''Lavovi'' gube korak! Prvi poraz sa Kajzerom!

VAR je i zbog ovoga koristan: Obrisan crveni karton golmanu, pa sviran ofsajd napadaču! Sporting pregažen na gostovanju Gimaraišu.

Fudbal 24.12.2018 | 09:00
POR: ''Lavovi'' gube korak! Prvi poraz sa Kajzerom!
Smena na drugom mestu Primeire. Crveni deo Lisabona slavi, zeleni tuguje, jer je posle 14. kola Benfika pretekla Sporting i ostala najbliži pratilac Portu. Delom zbog 6:2 u derbiju sa Bragom, a još više zbog brodoloma ekipe Marcela Kajzera u Gimaraiš.

Rezultatski, nije to bilo toliko loše za goste – izgubili samo 0:1 – ali su igrački pretrpeli udarac u bradu od kog će se teško oporaviti, jer je domaćin na stadionu „Alfonso Enrikes“ doslovce preorao teren i zasluženo produžio niz nepobedivosti na čak 12 susreta ako se računajuj sva takmičenja. Jednostavno, tim Luisa Kastra je leteo terenom, bio toliko nadmoćan i poletan da se stekao utisak da bi pobedio i mnogo jačeg rivala od Sportinga.

Potpisnik trijumfa bio je 25-godišnji vezista Tože, u 26. minutu naleteo je na odbitak i sa distance postigao drugi gol u sezoni, za ogromnu radost frenetičnih navijača. I pre i posle tog, ispostaviće se, odlučujućeg detalja, Gimaraiš je dominirao, stvarao šanse i promašivao, a najbliži dupliranju prednosti bio je u 70. minutu kad je Pedrao uzdrmao prečku. Kakav je to tim – a nije slučajno tukao Porto na Dragao stadionu – najbolje pokazuje podatak da je u aktuelnoj sezoni pretrpeo jedan jedini poraz na svom terenu i da, ako ovako nastavi, opravdano gaji evropske ambicije.

Od Sportinga ni traga ni glasa. Praktično nijednu zrelu šansu nisu Lavovi stvorili, pa su pretrpeli prvi poraz posle deset mečeva. Na poslednjih osam dali su čak 32 gola. Večeras ćorci. Zato, pad na tabeli. Osim poraza favorita, meč će se pamtiti po nesvakidašnjoj odluci sudije Luisa Godinjada poništi crveni karton golmanu Sportingu Renanu Ribeiri. Što je jedan od retkih slučajeva da VAR „obriše“ isključenje i da potvrdi koliko je, zapravo, koristan i neophodan savremenom fudbalu. Aleksandar Guedeš je početkom drugog dela istrčao kontru, sapleo ga je Ribeiro, arbitar zbog starta pokazao crveni karton i kad je želeo da utvrdi da li je faul napravljen u kaznenom prostoru (za penal) utvrđeno je da se napadač crno-belih nalazio u ofsajdu. Usledila je četvorominutna konsultacija sa kolegama i presuda da se svira nedozvoljena pozicija Guedešu. Ispravno.

Nedovoljno, pak, da se Marcel Kajzer spase provog poraza na klupi Sportinga, iako je pred kraj meča, u 85. minutu pokušao da uvođenjem Radosava Petrovića (umesto Nemanje Gudelja) promeni odnos snaga na terenu.

PORTUGAL 1 - 14. KOLO

Subota
Setubal - Santa Klara 0:2 (0:1)
/Rašid 15, Kardoso 49/

Tondela - Maritimo 2:1 (1:1)
/Tomane 30, Arango 88 - Pinjo 27/

Feirense - Portimonense 0:1 (0:0)
/Dener 68/

Belenenseš - Aveš 5:2 (2:2)
/Lisa 4, 68, Almeida 36, 71, Gomeš ag 54 - Petrolina 1, Amilton 26/

Moreirense - Boavista 2:1 (2:1)
/Nene 28 pen, Arsenio 45+3 - Mateus 17/

Nedelja
Porto - Rio Ave 2:1 (2:1)
/Braimi 16, Marega 26 - Vinisijus 12/

Nasional - Šaves 2:0 (1:0)
/Rošez 35, 76pen/

Benfika – Braga 6:2 (2:0)
/Pici 19, Žardel 39, Grimaldo 48, Žonas 54, Ćervi 63, Andre Almeida 67 – Dijego Sousa 51, Žoao Novias 73/

Gimaraiš – Sporting 1:0 (1:0)
/Tože 26/

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar