Sale: Smjena generacija 2022. - Bogdan, Nedović i Jokić lideri!

Selektor srpskih košarkaša Aleksandar Đorđević predviđa da će se smena sadašnje generacije desiti za četiri godine i istakao da je plan za to već spreman.

Košarka 18.12.2018 | 12:30
Sale: Smjena generacija 2022. - Bogdan, Nedović i Jokić lideri!
On je za magazin "Trener" otkrio i ko će biti predvodnici nove generacije, ali i na koga se još računa od mlađih igrača.

"Mislim da smo ovih godina planski radili i spremni smo za smenu generacija.. Verovatno će ta smena definitivno nastupiti 2022", konstatuje srpski selektor, a prenosi Telegraf. 

Đorđević je sa reprezentacijom u prethodne četiri godine osvojio tri srebrne medalje. Prvo u Madridu na Mundobasketu 2014, potom u Riju na Olimpijskim igrama 2016, a onda i na Evrobasketu 2017. Smatra da ova generacija ima još šta da ponudi. 

"Prvo, jer je ova generacija dužna sebi, naglašavam sebi, da se bori za najsjajniju medalju. A to može da uradi na Evropskom prvenstvu 2021. i još jednom može da se pokaci na Olimpijskim igrama (2020). Naravno, i na Svetskom prvenstvu u Kini 2019, ako se plasiramo, treba da idemo na medalju", napominje Đorđević.

Iako od OI u Riju nije učestvovao u reprezentativnim akcijama, Nikola Jokić se predviđa kao jedan od nosilaca te ekipe uz Bogdana Bogdanovića. 

"Od te 2022. Bogdanović će verovatno biti jedan od lidera reprezentacije, uz Milutinova, Nedovića i Jokića. Oni će morati da nastave sa ovima mlađima i da ih kao iskusniji uključe da mogu da iznesu sledeći ciklus od otprilike četiri, pet godina", smatra srpski selektor koji je objasnio i koji se igrači još čekaju. 

"E tu onda dolaze neki igrači koje čekamo poput Pena, Todorovića i svih onih mlađih koji su se pojavljivali do sada sa nama. Kroz naš sistem je do sada planski prošlo 40 igrača. Sad smo za kvalifikacije pozvali jednog igrača kako bi ušao u sistem. To je Uroš Luković. Ne zaboravljam generaciju U20 Gudurić, Rebić, Jaramaz. Od njih može da se dosta izvuče. Tu je Pecarski, prošle godine je bio kod nas u bajernu, i ja sam insistirao da dođe ovde da bi pre svega atletski napredovao", rekao je Đorđević. 

Srpska reprezentacija se sada bori u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo koje se sledeće godine igra u Kini i preostala su još dva "prozora" kvalfikacija početkom naredne godine.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar