Pet koraka do najljepšeg ukrasa

Mlada, zelena pšenica je obavezan dio božićne trpeze, a evo i savjeta kako da vam ove godine ona bude bogata, lijepa i gusta.

Republika Srpska 16.12.2018 | 13:23
Pet koraka do najljepšeg ukrasa
Jedan od velikih simbola najradosnijeg hrišćanskog praznika je božićno žito koje bi trebalo da bude zeleno i bujno kako bi takvi bili i usjevi tokom godine. Kako biste bili sigurni da će pšenica nići u pravo vrijeme i biti bogata i gusta, važno je da se pridržavate sljedećih savjeta:

1. Pripremite se za sadnju

Prije sijanja pšenicu je potrebno dobro namočiti u mlakoj vodi pa je ostaviti preko noći da odstoji. Nakon toga osušite je na papirnom ubrusu pa posijte jer će tako bolje proklijati.

2. Ne štedite na sjemenu

Pšenicu je najbolje sijati na tanjiriću ili u manjoj saksiji. Nemojte štedjeti na sjemenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog mjesta – čak je poželjno da se sjeme mjestimično preklapa. Zatim je prekrijte još jednim slojem zemlje.

Umjesto zemlje možete upotrebiti i sloj pamučne vate natopljene vodom i po njoj poslagati zrna pšenice. Vata je praktična jer upija višak tečnosti.

3. Pšenicu držite na svijetlom mjestu

Pšenicu nemojte držati na mjestu koje je previše blizu grijanja jer bi se mogla osušiti. Najbolje ju je staviti pored prozora, na umjereno toplo i svijetlo mjesto.

4. Zaštitite sjeme folijom

Prvih nekoliko dana, prije nego što pšenica počne nicati, prekrijte je aluminijskom folijom koja čuva vlagu. Čim počne puštati zelene izdanke, uklonite foliju i zalivajte pšenicu umjereno svaki dan. Za zalivanje tanjirića pšenice potrebna vam je otprilike jedna kašika vode, a da bi se tečnost ravnomjerno rasporedila, dobro je upotrebiti plastičnu bocu s raspršivačem.

5. Odsjecite vrhove i ukrasite pšenicu

Kada pšenica naraste, odsjecite vrhove tako da budu podjednake visine. Običaj je i vezanje ukrasne trobojne vrpce oko pšenice. Pazite da vrpcu ne stegnete prečvrsto nego tek toliko da ostane na mestu.

Pšenica se sadi na praznik Svete Varvare koji se slavi 17. decembra ili Svetog Nikole, 19. decembra kod pravoslavaca.

(Nezavisne)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kuku nama sa nama

17.12.2018 09:18

E ovako se gase obicaji kod Srba...jos samo da i adventski vjenac preuzmete od katolika i uz jelku i ovu.psenicu,vec ste katolici bez pokrstavanja

ODGOVORITE