ABA: Božić srušio Igokeu!

Nova briljantna partija Božića donela pobedu protiv Igokee! Košarkaši Zadra pobedili su Igokeu na domaćem terenu sa 95:80 u prvom meču 11. kola ABA lige.  Novi poraz Igokee, Zadar konačno slavio kod kuće! U premijernom meču 11. kola ABA lige u dvorani "Krešimir Ćosić" Igokea je upisala novi poraz od Zadra - 95:80 (30:19, 17:26, 25:18, 21:17).  Litl i Božić prejaki za Igose.  Zadar slavio posle tri poraza na poslednje četiri utakmice.

Košarka 14.12.2018 | 22:10
ABA: Božić srušio Igokeu!
Zadar je prekinuo niz od dva uzastopna poraza, dok je tim iz Laktaša pretrpeo drugi negativan rezultat u nizu, posle poraza od Partizana.

Obe ekipe sada imaju identičan skor od po četiri pobede i sedam poraza.

Zadrani su protivnika "slomili" u trećoj četvrtini, a u četvrtoj im je bilo dovoljno da održavaju prednost i dođu do veoma važne pobede.

Kod pobednika su se istakli Mario Litl i Luka Božić. Amerikanac je meč završio sa 21 poenom, dok je Hrvat imao učinak od 19 poena, deset skokova i šest asistencija, a na kraju bio i igrač utakmice.

U gostujućem sastavu bolji od ostalih bio je Sava Lešić sa 22 poena i osam skokova, a potrebno je istaći da je šutnuo čak 17 slobodna bacanja, od kojih je pogodio 12.

Pored njega, Latavijus Vilijams je postigao 13, a Danilo Anđušić 11 poena.

Zadar je upao u seriju loših utakmica u ABA ligi, pa je protiv Igokee želeo što pre da promeni tu situaciju. Uspeo je tim Anta Nazora u toj nameri i dobio je važan duel s 95:80.

Dovoljno je samo videti da je Zadar dao 30 poena u prvoj četvrtini i jasno je koliko su domaći želeli da trijumfuju večeras.

Ovo je pobeda Zadra posle tri poraza na poslednje četiri utakmice na Jadranu. Naravno, bilo je dosta oscilacija u igri Zadrana, druga četvrtina je pripala Igokei, ali je u drugom poluvremenu tim iz Aleksandrovca pao u igri.

Najefikasniji u pobedi Zadra bili su Mario Litl sa 21 datim poenom, dok je Luka Božić ubacio 19, a Kevin Von 14. Kod Igokee je najefikasniji bio Sava Lešić sa 22 poena, dok je Latavijus Vilijams dodao 13.

Tim iz Laktaša je otputovao u Hrvatsku s rovitim Tomislavom Zubčićem i kapitenom Vukom Radivojevićem, ali su najavili žestoku borbu za bodove u posljednjem kolu jesenjeg dijela regionalnog takmičenja.

Aleksandrovčani su se u Zadru dobro držali do samog finiša posljednje četvrtine, kad je Zadar stigao do ubjedljive pobjede, prve na svom parketu u dosadašnjem dijelu sezone - 95:80.

Igokea je dobro ušla u utakmicu, najprije je trojku pogodio Danilo Anđušić, a potom je Sava Lešić pogodio oba bacanja za 0:5, ali je trojkom na isteku napada, a potom i novim pogotkom uzvratio Mario Litl (5:5).

Nastavio je domaćin i brzo stigao do prve prednosti da bi Litl drugom trojkom doveo Zadar do plus pet (12:7).

"Igosi" su u tim trenucima izgubili ritam i čak pet lopti, pa je serija dalmatinske ekipe konstatno rasla, da bi novom trojkom Aleksandra Dašića prvi put otišli na devet razlike (16:7).

Bespotrebno je svoj tim "oštetio" trener Zadrana Ante Nazor tehničkom greškom, pa su Aleksandrovčani preko Save Lešića a potom i "NBA akcijom" Danila Anđušića i Latavijusa Vilijamsa smanjili na "minus četiri".

Nova akcija sa NBA parketa viđena je u finišu prve četvrtine kada je Vilijams "Alej-Up" zakucavanjem završio sjajnu asistenciju Olivera Lafajeta!
 
Ipak, domaćin je uspio u posljednjem napadu u prvom periodu da prodorom Kvamea Vona stigne prvi put do dvocifrene prednosti (30:11).

Iako ima problema sa povredom ramena, Tomislav Zubčić je zaigrao ali i zaradio tehničku grešku, ali u timu nije bilo kapitena Vuka Radivojevića.

Upravo je Zubčić otvorio drugi kvartal prvim poenima i to zakucavanjem, da bi potom Đorđe Milošević poslije prodora pogodio, a prednost se lagano topila do "minus pet" pogocima Filipa Adamovića (32:27).

Bilo je i samo dva razlike poslije poentiranja Save Lešića (34:32), ali su Zadrani do odlaska na odmor uspjeli da odbiju napade gostiju iz Bosne i Hercegovine sve do finiša poluvremena.

Pet razlike se "vrtilo" sve do posljednjeg minuta prije poluvremena, kad je Sava Lešić sa penala pogodio samo jedno bacanje, da bi potom Vilijams sa zvukom sirene smanji na "minus dva" (47:45).

Mario Litl je novom trojkom otvorio posljednji minut u trećem kvartalu (69:63), a nakon toga je isključen Tomislav Zubčić zbog druge tehničke greške koju je zaradio zbog "flopinga".

Situaciju je iskoristio ponovo Litl i poslije prodora poentirao za "plus devet" pred odlučujućih 10 minuta (72:63).

Amerikanac iz Zadra je novim pogocima otvorio posljednju četvrtinu i poslije dužeg vremena novu dvocifrenu prednost koju su domaći održavali dok Igokea nije povezala dvije trojke (Domen Lorbek i Đorđe Milošević), a potom polaganjem Filipa Adamovića uhvatili priključak (78:73).

Uslijedile su tadi promašaji Igokee i loš defanzivni skok u nekoliko navrata, pa je Zadar u nekoliko napada ponovo došao do šest-sedam poena prednosti, koje je sačuvao do samog kraja.

Prodorom Vona i pogocima uz prekršaj Zadar je stigao do "plus devet" na minut i po do kraja i praktično "prelomio" meč.

Sava Lešić sa 22 poena i Latavijus Vilijams sa 13 pogodaka bili su najefikasniji kod Igokee, dok je u domaćem taboru najbolji košgeter bio Mario Litl sa 21 košem i Božić sa dva manje.

ABA liga, 11. kolo:
Zadar – Igokea 95:80

subota:
17.00 Mornar – Cedevita
19.00 Mega – Crvena zvezda
21.00 Partizan – FMP

nedelja:
17.00 Olimpija – Krka
19.00 Cibona – Budućnost

Tabela: Crvena zvezda 10-0, Budućnost 8-2, Mega 7-3, Cedevita 6-4, Partizan 5-5, FMP 4-6, Cibona 4-6, Igokea 4-7, Zadar 4-7, Olimpija 3-7, Mornar 3-7, Krka 3-7.

Izvor: B92/mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar