U sadašnjoj NBA Džordan i Ajverson bi svaku noć davali po 50!

Legendarnom američkom stručnjaku, Leriju Braunu, koji od prošle sezone vodi Torino nikako se ne sviđa "run&gun " košarka koju je promovisao Golden Stejt!

Košarka 16.12.2018 | 23:15
U sadašnjoj NBA Džordan i Ajverson bi svaku noć davali po 50!
Leri Braun je donedavno bio pojam za NBA. Jedan do iskonskih trenera, stručnjaka koji su je i napravili u najjaču ligu na svetu, a koja sada skuplja milionske plodove svoje hegemonije.

Ali ovo što sada gledamo više nije "njegov NBA", onaj koji je u znoju prošlog veka stvarao sa veličinama kao što su Džordž Karl, Leni Vilkins, Pet Rajli, Fil Džekson... Nekada vrhunski igrač, olimpijski pobednik i na klupi i na terenu, jedini u istoriji koji se kao trener okitio i NCAA i NBA (Detroit Pistons 2004) titulom, sada već drugu sezonu sa svojih 78 godina vodi sa solidnim uspehom italijanski Torino.

Stručnjak poznat po tome što igru bazira na odbrani, ne vidi sebe u današnjoj NBA, za koju je kaže "prestar".

"Ne žele me tamo, ali lepo mi je ovde u Evropi. Kažu mi da mladi treneri sada ne vole starijeg savetnika u NBA, a ja mislim da im upravo to treba. Ja sam radio sa najboljim trenerima i igračima i volim da delim znanje, ali njima to očigledno ne treba", razočaran je Amerikanac jevrejskog porekla u ispovesti za L'Ekip.

Brauna posebno neimpresionira sadašnji stil igre u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu, tzv "run&gun", to jest "trči i pucaj" koji je promovisao šampionski Golden Stejt.

"Mrzim ovakav način igre! To više nije košarka, nego obična video-igrica. Svi žele da igraju kao Golden Stejt, ali Golden Stejt je jedan i jedini.", kivan je šef struke Torina, " U odbrani više ne smeš ni da pipneš igrača, odmah sviraju! Sa takvim suđenjem i taktikom Majkl Džordan i Alan Ajverson bi danas davali po 50 poena po meču. Ako mene pitate, ukinuo bih i pik en rol, što bi malo oslobodilo igru i povećalo broj dodavanja"

Većina pravih zaljubljenika u košarku, a pre svega u NBA mora se složiti sa gosn Braunom. Igra postaje divlja, gotovo cirkuzantska gde je glavni cilj što više zatrpati koš, tako da je počelo čak da se razmišlja i o ukidanju trojki. Svako vreme nosi svoje, pa će i ovo pomodno "divljanje" proći. Kad-tad.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar