Sabor usvojio Deklaraciju

Sabor Hrvatske usvojio je danas Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH koja, između ostalog, poziva na izmjene bosanskohercegovačkog Ustava i Izbornog zakona u cilju ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

Region 14.12.2018 | 16:15
Sabor usvojio Deklaraciju
Sabor je sa 81 jednim glasom za, 4 sudržavana i 11 protiv izglasao Deklaraciju u položaju Hrvata u BiH. Poslanici Mosta nisu glasali.

Iz SDP-a Hrvatske su poručili kako ne žele nositi teret politike HDZ-a iz ‘90-ih prema BiH. Iako su se vladajući nadali konsenzusu oko Deklaracije, juče su na sjednici Odbora za Hrvate izvan Hrvatske odbijeni svi “sadržajni” SDP-ovi amandmani.

Poslanica Vesna Pusić rekla je ranije da se ne radi o Deklaraciji o Hrvatima u BiH nego se radi o Deklaraciji o hrvatskom i bosanskohercegovačkom HDZ-u, prenose vijesti.ba.

– Ova Deklaracija ide protiv našeg ugleda, proitiv mogućnosti da utičemo na odluke na međunarodnom nivou. Ko će Hrvatsku nakon ovog još uzimati za ozbiljno kada govorimo o komšijama – rekla je Pusićeva.

Sastanak u Sarajevu
Bosanskohercegovački intelektualci okupili su se jutros u Sarajevu kako bi raspravljali o odgovoru na Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH.

Kako je najavljeno, intelektualci bi trebali sačiniti svojevrsnu antideklaraciju, koja bi sadržavala njihovo viđenje položaja Hrvata u BiH.


Profesor i politički analitičar Esad Bajtal u razgovoru za vijesti.ba je rekao da se ne može sa sigurnošću znati kakve bi implikacije na buduće odnose BiH i Hrvatske mogla imati deklaracija, “za koju smo vidjeli da u evropskim institucijama nema nikakvu snagu”.

– Niko joj ne pridaje nikakav značaj i gotovo se javno prećutno prešlo preko toga. Ne vjerujem da su iza zavjese ćutali. Pretpostavljam da će ljudi iz EU, odgovorni za ovaj dio Balkana, znati kako da se dogovore s njima, odnosno da im objasne koliko je sve to besmisleno – ocjenjuje Bajtal.

Uplitanje u unutrašnje stvari

Naglašava kako su mnogi političari, među kojima i predstavnici opozicije u samoj Hrvatskoj, skoro identičnog stava da se radi o uplitanju u unutrašnje poslove BiH.

– Evropa sebe ne gradi na tom principu i ne vjerujem da je spremna u nekom praktičnom smislu bilo šta da preduzme, osim da onima koji ne razumiju vlastito djelovanje objasni kako to znači uplitanje, pogoršavanje i destabilizaciju prilika ne samo u BiH, već i u regionu – upozorava Bajtal.

Smatra da Deklaracija predstavlja sastavni dio potrebe Hrvatske da istrajava na velikodržavnoj politici odnosno konceptu iz 90-ih godina.

U razgovoru za vijesti.ba, Miro Lazović navodi kako se na taj način Sabor i Vlada Hrvatske upuštaju u argumentaciju koju su već diskreditovale Evropska unija i Brisel.

– Brisel je u dva ili tri navrata poručio Hrvatskoj da je prioritet implementacija izbora u BiH, a da tek nakon toga na red dolaze izmjene Izbornog zakona – ali ne i u kontekstu prijedloga HNS-a i Bože Ljubića – kategoričan je Lazović.

Naglašava da bi se Hrvatska konačno morala početi ponašati kao evropska država – da principi i standardi koji važe u EU i njoj budu putokaz kako i na koji način rješavati pitanja u BiH.

(Srpskainfo)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Prijedorcanin

14.12.2018 17:55

Mi iz BiH trazimo da Hrvatska mijenje ustav i da vrati Srbima konstitutivnost.

ODGOVORITE
Name

mikaca

15.12.2018 09:03

Mi smo u hrvatskoj dobili bili autonomiju pa je sami odbili.

Name

Xx

15.12.2018 15:55

Od 90 pa do 95 vezane su zastave pa sta im sada fali ?