Čolak odbio mandat u PD BiH

Funkcioner HDZ-a BiH Bariša Čolak odbio je mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, što znači da će sve do izbora novog saziva ostati na mjestu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Bosna i Hercegovina 12.12.2018 | 21:25
Čolak odbio mandat u PD BiH
Informacija o tome da je Bariša Čolak odbio mandat potvrđena je iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH koja je Čolakov mandat u državnom parlamentu dodijelila bivšoj poslanici HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Darijani Katić.

Još uvijek aktuelni saziv Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nastaviće funkcionisati sve do izbora novog saziva, a još uvijek nema nikakvih naznaka kada bi mogli biti imenovani novi delegati u gornjem domu državnog organa zakonodavne vlasti.

Naime, Centralna izborna komisija (CIK) BiH još uvijek nije donijela odluku o načinu popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a koji je nužno popuniti zbog izbora delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Što se tiče Republike Srpske, u narednom periodu u Domu naroda PSBiH sjediće Nikola Špirić, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić i Sredoje Nović iz SNSD-a te Mladen Bosić iz SDS-a. Međutim, ni petorka iz RS neće moći sjesti u parlamentarne klupe sve dok ne budu izabrani delegati iz FBiH.

Zanimljivo je što je mandat u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH odbila i predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara. I ona će isto kao i Čolak do daljnjeg ostati na čelu organa zakonodavne vlasti.

Iz CIK-a je potvrđeno da je zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić prihvatio mandat u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, koji je dobio kao kandidat na listi HDZ-a BiH.

(Klix)

Komentari / 0

Ostavite komentar