Prije je bilo sve sladje i zdravije

Život na selu, danas, u vrijeme modernih tehnologija i ubitačnog tempa koji nam je nametnut, možda je puno kvalitetniji nego život u gradovima, kaže Jelica Živić, sedamdesetjednogodišnja Crnjelovčanka, koja izuzetno dobro nosi teret godina i obaveza na svojim plećima.

Republika Srpska 07.12.2018 | 18:50
Prije je bilo sve sladje i zdravije
“Nas djece je nekada, naprimjer, bila puna kuća. Morali smo slušati starije. Čekali smo na dvorištu da nam majka  napravi cicvaru, poparu. Išli smo u školu u jednoj obući, tako je bilo. Kad jedno dijete dođe iz škole, drugo uzima njegovu obuću i ide u školu. Bilo je nekada sve drukčije. Kad smo porasli, išli smo na prela, kopali smo na njivi, organizovali mobe, pjevalo se, družilo. Sada je nastupilo neko novo vrijeme.

Kad sam stasala u djevojku, imala sam i momke. Ali, tako je vrijeme bilo, s momkom  kad sjediš, onda moraš da sjediš daleko, pa da ti on drži klupče. Kućice su nekada bile s jednim ili dva odjeljenja. Kreveti su bili skovani od dasaka i na njima su bile slamarice. Tu poliježemo nas po četvero djece, koliko nas ima. Niko nije imao svoju sobu odvojeno”.

Jelica kaže da su i u takvim uslovima čeljad bila zdrava i da su dobro napredovali. Sjeća se kada su djeca skupljala nepožnjevenu pšenicu poslije kosidbe, te su je nosila u magacin i od dobijenog novca kupovala sebi šarene suknje i šalove.

“Poslije smo brali maline, kupine, pravili sok od toga. Išli smo na njive, kopali i drugom i sebi, ali smo bili zadovoljni i sretni. Imali smo jednu kravu, pa čekamo da je majka pomuze i da nam pripremi cicvaru.Djeca nisu sjedala sa starijim članovima za sto. Nekada se pila kava “divka”, nije bilo ove kave. Uoči udaje, pripremala sam darovinu, ruvo za udaju.

Ne možeš u kuću budućeg muža doći praznih ruku. Iz svekrove kuće nekada se unazad, kako mi kažemo, naopačke izlazilo, jer ne smiješ starijem okrenuti leđa. Bio je to znak poštovanja. Roditelji su nas savjetovali da tuđu kuću treba poštovati. Mi smo starije pažljivo slušali i prihvatali njihove savjete”, kaže Jelica Živić.

Ona kaže da je većini na selu, što se tiče seoskih radova, bilo podjednako i lako i teško, jer za bolje nisu ni znali. Na njivu se nosila proja, sir i kajmak, luk. Kaže da je umornom i gladnom čovjeku proja bila slađa i ukusnija od meda. Somun, odnosno pogača pekla se izuzetno rijetko.

Jelica kaže da se na selu danas kudikamo bolje živi, ali da je narod vječito nezadovoljan.

„Ko ima previše, njemu, opet, nešto ne odgovara, a ko ima manje, možda je i zadovoljniji. A u naše vrijeme, kad danas na njivi nabereš zelja, pa skuvaš, to je bilo slađe od meda. I bilo se zdravo, nisu djeca išla ni doktoru. Baka Jela ima petero unučadi, tri studentkinje, jednog srednjoškolca i jednog osnovca.

(Semberskenovine)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Semberac

07.12.2018 19:15

Oce svi bako u grad , nece niko na selo, zdrav zivot nestao, narod bolestan od uvozne hrane, oce svi da su gospoda a ponasaju se podjednako kao u opancima jos. To je tuga da mi paradajz iz Kine uvozimo i ostalo pored nasega. Narod se povampirio.

ODGOVORITE
Name

Seljackapolitika

07.12.2018 19:41

Joooj zemljo, otvori se. Pun mi vise bilo nekada...Ovakvi za 50 KM glasaju za Duduka.

ODGOVORITE
Name

А

07.12.2018 20:46

Ти живиш од бакиних 50 км.

Name

Seljackapolitika

07.12.2018 21:39

Za A. Gde si ti vidoviti? Izvini, nisam te odmah prepoznao.

Name

Istina

07.12.2018 23:40

re seljacka politika, to sign glupson

Name

Austria

08.12.2018 12:31

Ova zena je upravu u potpunosti tada se znalo staje zenino a staje muzevo dase brine narod se postivo izmedzu sebe znalo se da nemogu jedni bez drugih pjevalo se na njivama jes cure su bile ciste djeve kdsu se udavale ane kao sada isopane ko svjacarski sir same kurvestije toje. Kultura danasnjeg naroda nikada nisi smijo naici pokraj covjeka starijeg daga nisi pozdravio vjerski ili internacionalno islo se crkvu postivale se ikone bilo u pravoslavnoj ili katolickoj crkvi uzajmno se radilo a danas samo mrznja nacionalizam nije mi jasno zasto onda slavis slavu i ides na pricesce kad u crkvi mislis kako dade drugom osvetis

ODGOVORITE
Name

Wien

09.12.2018 10:50

Jelice potvrđujem sve si dobro izjavila bas je tako bilo ja sam tako isto živeo a oni koji nisu bili u to doba na ovom svijetu nemogu to da ismijava !!!!!

ODGOVORITE