Nije trenutak za vojsku Kosova

Njemačka vlada poručila je Prištini da nije trenutak za transformaciju Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku, jer bi to bio rizik, koji bi podigao tenzije sa Beogradom i ugrozio dijalog, piše prištinska GazetaExpres.  

Srbija 07.12.2018 | 17:14
Nije trenutak za vojsku Kosova
Navodi se da je Njemačka jedan od najvećih saveznika Prštine već dugi niz godina i za sve to vrijeme je bila detaljno upoznata sa procesom transformacije KBS u vojsku, a odluku o tome privremene prištinske institucije su najavile za 14. decembar.

Njemačka, navodi se, smatra da Priština u ovom trenutku treba da ima druge prioritete, kao što je ekonomski razvoj i poboljšanje vladavine prava i reda.

– Njemačka priznaje Kosovo kao suverenu državu. Stoga, ne sumnjamo u suvereno pravo Kosova na uspostavljanje redovnih oružanih snaga. Međutim, transformacija mora biti obavljena kroz dogovorene kriterijume – stoji u odgovoru njemačke vlade Expresu.

Njemci, navodi se, smatraju da je najvažnije da proces transformacije bude pravovremen. 

– U ovom trenutku, ova inicijativa predstavlja rizik za pogoršanje tenzija sa Srbijom i ugrožava normalizacije dijalog, koji se vodi posredstvom EU. Štaviše, vjerujemo da Kosovo ima druge prioritete u ovoj fazi razvoja. Vlasti će morati da ulože svu svoju energiju u promovisanju društveno-ekonomske reforme i da se značajno ojača vladavinu prava  – stav je Vlade Njemačke.

Expres konstatuje da vlada kancelarke Merkel ima isti stav kao i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg o procesu formiranja vojske i smatra da kosovsku vojsku treba uspostaviti u skladu sa ustavom i u bliskoj saradnji sa NATO i njenim saveznicama i to, kako se dodaje, bez oklevanja.

– Transformacija KBS mora da se koz sveobuhvatan proces, posebno uz uključivanje srpske manjine, u skladu sa ustavom i u bliskoj saradnji sa partnerima, a posebno sa saveznicima NATO – stav je njemačke vlade, prenosi Expres.

Vlada Njemačke smatra da bi transformacija KBS u vojsku mogla da ojača regionalnu stabilnost i obezbedi bezbednost samo ako se to uradi u skladu sa ustavom i dogovorenim kriterijumima.

 (Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Jak

07.12.2018 18:57

pucajte sebi u glavu i tako nemate ništa u njoj vi šiptari samo znate silom drugačije neznate viste Akrepi glupi teroristi zloćinci ubuduće imate ime zloćinci

ODGOVORITE
Name

Aldoni

07.12.2018 19:33

A šta si ti?

Name

Doris.

08.12.2018 06:41

Baš Tako.