Šaćiri i Džaka inicijatori...!

"Dvoglavi orao" izraz godine u Švajcarskoj! Nakon Svetskog prvenstva u Rusiji, za "dvoglavog orla" svi su čuli u Švajcarskoj. Danas je ta reč dobila titulu "reč godine".

Fudbal 08.12.2018 | 23:15
Šaćiri i Džaka inicijatori...!
Nakon što je gest švajcarskih fudbalera, poreklom sa Kosova, koji su na Mundijalu u Rusiji pokazujući dvoglavog orla provocirali srpske reprezentativce, izazvao u Švajcarskoj velike debate i uzburkao javnost, ta reč je dobila titulu "reč godine".

Dvoglavog orla (doppeladler) na utakmici su pokazivali Džerdan Šaćiri i Granit Džaka, a njihov potez je polarizovalo švajcarsko društvo, a postavljalo se čak i pitanje lojalnosti Švajcarca stranog porekla koji imaju dvojno državljanstvo. 

"Dvoglavi orao je 2018. izazvao veliku buru i još će se dugo pominjati u debatama", navodi se u obrazloženju odluke Visoke škole za primenjenu nauku (ZHAW) prilikom izbora reči godine. 

Ta reč je pobedila i na nemačkom i na italijanskom govornom području. ZHAW je, prilikom utvrđivanja reči godine, analizirala najveću arhivu tekstova Švajcarske i desetočlani žiri je imao u vidu i ono o čemu se najviše pričalo u ovoj godini. 

Reč godine se u Švajcarskoj utvrđuje od 2003. godine, a od prošle godine odgovornost za to preuzeo je departman za primenjenu lingvistiku ZHAW. 

Od tada se pokrivaju svi jezički regioni Švajcarske i prvi put je ove godine utvrđena i reč godine na italijanskom. Kada je reč na francuskom govornom području, reč godine je „mentalna preopterećenost" (ćarge mentale).

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar