Uhapšen na rođendan žrtve

Stanislava Koprivica (15), učenica osmog razreda koju je 1995. godine u Kalinoviku ubila granata, trebalo je da napuni 38 godina baš juče, kada je u Sarajevu uhapšen Ramiz Dreković (62), osumnjičeni da je granatiranje njenog grada naredio iz Konjica.

Bosna i Hercegovina 06.12.2018 | 07:56
Uhapšen na rođendan žrtve
To nam je potvrdila Stanislavina majka Milka Koprivica, dodajući da je juče bila na grobu svoje kćerke.

"Ko je god kriv, neka odgovara za svoja djela. Moje dijete je u grobu. Sve su prilike da je on naredio granatiranje Kalinovika. Moja kćerka rođena je 5. decembra 1980. godine i danas joj je rođendan", ispričala je juče ožalošćena majka.

U izjavi za "Nezavisne" Milka Koprivica dodaje da se njena kćerka kobnih momenata sa drugovima vraćala iz škole, gdje su, kako kaže, išli po svjedočanstva.

"Ujutru je otišla zdrava. Popodne mi je došla vijest da su školska djeca ranjena. Otišla sam tamo i rečeno mi je da je poginula moja Stanislava. Našla sam tijelo u Domu zdravlja. I dan-danas sva se tresem kao prut", naglašava Milka.

U granatiranju Kalinovika teško je ranjena Stanislavina drugarica Dušanka Aškraba, koja ističe da se tih trenutaka sjeća kao da su bili juče.

"Trebalo je da uskoro slavimo maturu, čemu smo se radovali. Pri povratku iz škole čule su se granate. Pokušali smo da se sakrijemo iza jedne zgrade. Granata je pala na oko pola metra od Stanislave", ističe Aškraba prisjećajući se dana kada su ranjene ona i još dvije djevojčice te dva dječaka, dok je Stanislava izgubila život.

Aškraba u izjavi za "Nezavisne" dodaje da je granatiranje i nakon toga nastavljeno te da su granate pratile njihovu putanju do lokalnog Doma zdravlja.

"Ja sam osamdesetodstotni invalid, trajno. Oštećen mi je skoro cijeli organizam. I dan-danas imam geler pored kičme, koji ne smije da se vadi, kao i jedan u plućima", napominje Aškraba u izjavi za "Nezavisne".

Mitar Sladoje, koji je u to vrijeme bio direktor Osnovne škole "Ljutica Bogdan" u Kalinoviku, rekao nam je da je granata pala na 150 metara od školske zgrade.

"Kad smo čili da padaju granate, istrčali smo. Nisam zatekao pokojnu Stanislavu, prije ju je neko odvezao u Dom zdravlja, da je pokušaju spasiti. Stanislava bi sad imala punih 38 godina, eto vidite sudbine. Jednu djevojčicu uspio sam da dovezem do Doma zdravlja. Bilo je jezivo", priča za "Nezavisne" Sladoje, koji je sad u penziji.

Drekovića su juče oko 6.30 u njegovom stanu u Alipašinoj ulici uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Pod istragom je zbog sumnje da je, kao nekadašnji komandant 4. korpusa Armije RBiH, počinio ratni zločin protiv civila.

"Osumnjičenog terete da je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da neselektivno granatiraju Kalinovik, naseljen Srbima", navode iz Tužilaštva BiH.

Jedinice ARBiH granatirale su Kalinovik projektilima velike razorne moći tokom maja i juna 1995. godine, a osim djece, među ranjenima je bilo i odraslih.

Kadrija Kolić, advokat Drekovića, tvrdi da je osumnjičeni uhapšen uz obrazloženje da postoji opasnost od bjekstva jer je državljanin Srbije, iako Dreković, kako tvrdi advokat, nema važeće dokumente niti pasoš te zemlje.

"Ramiz Dreković je u potpunosti negirao navode koji mu se stavljaju na teret i tužilac će u toku dana predložiti pritvor zbog opasnosti od bjekstva i utjecaja na svjedoke, a ročište će biti održano sutra", kazao je juče njegov branilac Mirsad Crnovršanin.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, izjavio je da je hapšenje Drekovića rezultat veoma aktivne saradnje Centra s tužiocem Tužilaštva BiH i da bi optužnica u ovom predmetu trebalo da bude podignuta veoma brzo.

Komentarišući hapšenje Drekovića, predsjednik "Veterana RS" Duško Vukotić ocijenio je da je riječ o amortizaciji utiska nezadovoljstva koji je u Srpskoj s pravom izazvan oslobađajućom presudom za Nasera Orića.

U Savezu udruženja vojnih penzionera u FBiH i Udruženju penzionera vojnih osiguranika u FBiH mišljenja su da je "hapšenje časnog borca i komandanta, koji je jedan od simbola odbrane BiH" vrhunac pokušaja izjednačavanja krivice i odgovornosti za počinjene ratne zločine u BiH.

Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije je osudila hapšenje Drekovića, a istakli su i da vjeruju u njegovu nevinost.

(Nezavisne novine)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Pravda i Istina

06.12.2018 07:31

Ako je naredjeno da se gadjaju vojni ciljevi koji su bili u blizini skole onda nema krivice.Prema tome jos jedan pokusaj politike da osudi branioce BiH.A ako je netko iz namjere gadjao djecu onda treba da odgovaraju za takav cin i sto ne mora znaciti da je naredba stigla od najviseg nivoa.

ODGOVORITE
Name

Re

06.12.2018 09:26

Ovaj nadri pravnik sa privatnom diplomom Kojic nakon svakog hapsenja u prvi plan stavlja ne obiljezja krivicnog djela, vec rezultat saradnje njegovog Centra sa Tuzilastvom. A Centar nikakvih operativnih nadleznosti nema, sve informacije uzima od MUP RS i inspektora SIPA. Ali, kad treba da se reklamira, Kojic iz Srpca je broj 1. Jadnik, tata i striko ga postavili!

Name

Fočak

06.12.2018 11:23

Sram te bilo!! Ti sebe nazivas ISTINOM I PRAVDOM i opravdavaš ubistvo djevojčice i ranjavanje djece! Kako govorio tako zdravo bio i ti i oni sto tako misle! BRANILAC VJEČNE REPUBLIKE SRPSKE

Name

TACNO

06.12.2018 07:33

ODKUD STRANKAMA. PRAVO DA KOMETARISU RAD TUZILASTA.PO NJIMA NIKO NIJE KRIV SAMO AKO JE IZ NJIHOVOG TORA A SVE ZARAD POLITICKIH POENA STALO NJIMA DO DREKOVOCA KAO DO LANJSKOG SNIJEGA

ODGOVORITE
Name

opet

06.12.2018 09:41

Ovo je samo varka kako bi se mogli pohapsiti svi srpski komandanti koji su izdavali naredjenja za granatiranje Sarajeva, Gorazda i drugih gradova.

ODGOVORITE
Name

Re

06.12.2018 10:21

A,sto bi bila varka?! I treba da budu uhapseni SVI oni koji su naredjivali granatiranje civila i civilnih objekata.