Ko kaže da ne može bez grdne love?! Može!

Edi Hau zna kako - drugi strelac Premijer lige i prvi asistent za 3. 400. 000 funti! Trojica igrača iz tima koji je sinoć tukao Hadersfild i probio se do šestog mesta kupljena su za manje pare nego što Aleksis Sančez zaradi za sedam dana treninga na Old Trafordu. . .

Fudbal 07.12.2018 | 23:14
Ko kaže da ne može bez grdne love?! Može!
Kriza je prošlost za Trešnjice, ako je krize uopšte i bilo. Jeste Bornmut vezao četiri neuspeha, ali sve su to tesni porazi s postignutim golom i to protiv Junajteda, Sitija, Arsenala i Njukasla. Sinoć pobeda protiv Hadersfilda (2:1) i povratak na šesto mesto, borba za izlazak u Evropu...  

Četa Edija Haua igra vrlo atraktivan, napadački fudbal, zbog čega je simpatišu mnogi koji nisu vatreni navijači ovog tima. Razlog nije samo taj. Bornmut, naime, spada u klubove koji ne troše baš basnoslovne sume novca na pojačanja, a ono što se sinoć dogodilo potaklo je na ovu pričicu. Minut 5: Kalum Vilson za Rajana Frejzera - 1:0 za Trešnjice. Minut 22: Uzvraćena usluga, Frejzer za Vilsona i to je 2:0. Hadersfild je do kraja uspeo samo da ublaži poraz. 

Zbog čega su interesantni novopečeni reprezentativac Engleske Kalum Vilson (na debiju postigao gol protiv SAD-a) i 24-godišnji škotski vezista Rajan Frejzer? Jednostavno je. U ligi gde se gotovo sve kupuje novcem, od opstanka, preko plasmana u Evropu do šampionske titule, Edi Hau je rešio da se ozbiljno pozabavi izvornim poslom menadžera: gledaj, snimaj, prepoznaj, oceni, proceni, pa tek onda kupuj. Kaluma Vilsona mladi stručnjak pazario je je još 2014. iz Koventrija za 3.000.000 funti. Rajana Frejzeragodinu dana ranije kao 18-godišnjaka za 400.000. Na njegovom dovođenju posebno je insistirao. Nekoliko godina kasnije, a na današnji dan, Vilson deli drugo mesto na listi strelaca Premijer lige sa multimilionerima Aguerom, Kejnom, Sterlingom...dok je omaleni Frejzer prvi kreativac po mnogima najjače lige sveta sa osam asistencija. 

Daleko od toga da su Trešnjice "cvećke". Samo na Nejtana Akea i Džefersona Lermu strovalili su 45.000.000 funti, ali svakako su primer normalmnijeg poslovanja u Engleskoj. Takođe, ova dvojca došla su u dva odvojena prelazna roka... 

Ono što Bornmut izdvaja od ostalih jeste činjenica da Hau svoje nosioce igre proizvodi, a kupuje da bi popunio rupe. Redak slučaj u Premijer ligi, priznaćete, a o tome svodoče i imena poput Sajmona Frensisa, Stiva Kuka ili Čarlija Denijelsa, koje je Edi Hau doveo još prilikom svom prvog mandata u klubu za ukupno 375.000 funti. Toliko Aleksis Sančez zaradi za nedelju dana treninga na Old Trafordu?! 

Kao šlag na torti tu je i ime Džošue Kinga, nekadašnjeg klinca Mančester Junajteda i momka koji se sjajno dopunjuje sa Kalumom Vilsonom. Bez obzira što je dva puta (dve sezone) igrao sasvim pristojno na pozajmicama u Blekburnu Đavoli su ga pustili. A Hau jedva dočekao. Ščepao ga je pre tri godine kao slobodnog agenta i ovaj momak sada vredi 15.000.000 funti. 

Zna Edi Hau da su Englezi posebno na ceni. Otuda čak 6.300.000 funti Lidsu za tinejdžera Luisa Kuka, danas standardnog zadnjeg veznog čija cena po proceni Transfermakta ide do 20.000.000 funti. 

I ko kaže da se u Premijer ligi ne može do dobrog rezultata bez ogromnog keša? 

Evo tima koji je sinoć branio boje Bornmuta protiv Hadersfilda: Begović, Frensis, S. Kuk, Ake, Denijels, Bruks, L. Kuk, Lerma, Frejzer, King i Vilson. Ako izuzmemo pomenuti tandem Lerma/Ake to su igrači na koje je uloženo cirka 30.000.000 funti. Samo Luis Kuk biće prodat za otprilike tu cifru, ili čak veću.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar