EP: Protiv Danske za važne bodove!

Srpske rukometašice u utorak od 21. 00 igraju poslednji meč prve faze Evropskog prvenstva.  Srbija ide dalje, ali sa koliko bodova? Izabranice Ljubomira Obradovića sigurne u drugoj fazi Evropskog prvenstva u Francuskoj, ali pred duel sa Dankinjama neizvesno sa kakvim kapitalom na Rusiju, Francusku i Crnu Goru.

Ostali sportovi 04.12.2018 | 17:00
EP: Protiv Danske za važne bodove!
Sigurna pobeda nad Poljskom, pa minimalan poraz od Švedske, u meču iz koga je trebalo da se izvuče makar bod.

Reprezentacija Srbije u meč 3. kola A grupe Evropskog prvenstva ulazi sa polovičnim učinkom, kao siguran učesnik druge grupne faze, ali sa potpunom neizvesnošću oko broja bodova koji će preneti u nastavak takmičenja.

Podsećamo da se prenose samo bodovi iz duela sa protivnicima koji su takođe otišli dalje, tako da bi Lekićevoj i drugaricama odgovaralo da Poljska pobedi Švedsku i eliminiše je.

Ako ta dva boda srpskim rukometašicama zavise od drugih, druga dva mogu same da zarade u okršaju sa Danskom (21.00), koja je sa dve pobede takođe osigurala prolaz.

"Moramo da odigramo kao protiv Šveđanki, koje su nam iz kontre dale samo jedan gol. Biće otvorena utakmica, bez favorita. Imamo način da odgovorimo na dobru igru Danske, a zašto i da ne pobedimo", rekla je Dragana Cvijić.

Dankinje su u prvom kolu savladale Švedsku sa golom razlike (30:29), pa je jasno da je kvalitet ekipa približan. Samo nam je potrebno malo više sreće i jači karakter nego u nedelju...

Osnovni cilj - plasman u drugu rundu Evropskog prvenstva u Francuskoj - ispunjen. Pobedom nad Poljskom na premijeri srpske rukometašice su sigurno treće u Grupi A, ali sada sledi raspodela bodova pred duel sa Danskom u poslednjeg kolu prve faze takmičenja.

Ukoliko Srbija pobedi Dansku, izabranice Ljubomira Obradovića imaće sigurna dva boda u drugoj rundi, a maksimalnih četiri mogli bismo da prenesemo ako Poljska pobedi Švedsku. Ukoliko naša selekcija bude poražena od Skandinavki, najverovatnije nećemo preneti nijedan bod u narednu rundu, ali postoji mogućnost da ipak budu dva boda, ali u tom slučaju Poljakinje moraju da pobede sa četiri i više golova razlike Šveđanke da bismo bili ispred skandinavske reprezentacije.

Poznato je već da će Srbija u narednu rundi igrati sa tri rukometne velesile - svetskim šampionkama Francuskinjama, olimpijskim pobednicama iz Rija Ruskinjama i uvek jakim Crnogorkama. Rusija će preneti maksimalna četiri boda u drugu rundu, dok će domaćin šampionata u direktnom dvoboju sa izabranicama Pera Johansona da odluči o raspodeli preostala dva boda.

Danska je pre početka takmičenje bila favorit za prvo mesto u Grupi A i to je opravdala tesnom pobedom nad Švedskom i ubedljivim trijumfom protiv Poljske. Selektor Obradović očekuje sličan duel kao protiv Šveđanki u drugoj rundi, kada je odlučio gol Almove pet sekudni pre kraja.

"Nema tu neke razlike, sve je to isti rukomet. Skandinavci igraju isto, s razlikom što je desni bek Danske baš visoka devojka, može da šutne sa devet-deset metara, što nije bio slučaj protiv Švedske, koje imaju niže igračice. Treba uzeti u obzir da su Šveđanke protiv Dankinja određeno vreme vodile, na kraju nesrećno nisu iskoristile penal. Protiv nas su iskoristile jedan šut protiv njih nisu", rekao je iskusni stručnjak pred meč u Nantu.

Danska je bila najbolja svetska selekcija devedesetih godina prošlog veka, ali je usledila kriza. Poslednju medalju na velikim takmičenjima Dankinje su osvojile u Beogradu 2013. godine kada su bile bronzane na SP, dok čak 14 godina čekaju na odličje na šampionatima Starog kontinenta (srebrne u Mađarskoj 2004. godine). Većina reprezentativki brane boje domaćih klubova Odenzea i Viborga. Glavna zvezda je levi bek šampiona Evrope Đera Ane Mete Hansen. Rukometašica koju je potencirao selektor Srbije Obradović da bi visinom mogla da stvori probleme našoj selekciji je Mete Tranborg, koja je visoka 196 centimetara. Selekcija je prethodnih godina podmlađena, a najstarija igračica, golman Sandra Toft ima 29 godina.

Srbija nije bez šanse. Protiv Šveđanki, Andrea Lekić i saigračice nisu imale ni sreće. Uz odbranu kakva je bila protiv Švedske, više koncetracije u završnici, smanjenje broja grešaka i bolja realizacije kontri, ne bi bilo iznenađenje ako Srbija slavi. Na poslednjem susretu ovih selekcija pre tri godine na SP upravo u Danskoj, Skandinavke su bile ubedljive protiv Srbije u grupnoj fazi - 29:20.

Šveđanke su favoriti protiv Poljakinja, a ovaj meč će direktno da odluči o putniku u drugu rundu. Skandinavke i pored pobede nad Srbijom nisu sigurne. Rusija je pobedama nad Francuskom i Crnom Gorom obezbedila maksimalna četiri boda pa olimpijskim šampionkama iz Rija meč sa Slovenkama ništa ne znači. Derbi dana igra se u Nansiju gde domaćin dočekuje Crnogorke. Obe selekcije su već u drugoj fazi, ali ostaje u igri dva boda koja bi mogla da se prenesu u drugu rundu. Francuska će imati vetar u leđa navijača i to bi mogao da bude tas na vagi.

PAROVI 3. KOLA

Švedska - Poljska 18.00
Srbija - Danska 21.00

TABELA

1. Danska 2 2 0 0 (58:50) 4
2. Srbija 2 1 0 1 (54:48) 2
3. Švedska 2 1 0 1 (51:51) 2
4. Poljska 2 0 0 2 (47:61) 0

DOSADAŠNJI REZULTATI: Srbija - Poljska 33:26, Danska - Švedska 30:29, Poljska - Danska 21:28, Švedska - Srbija 22:21.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar