EP: Srpkinje u naletu, ambicije rastu...!

Neka padnu i Šveđanke! Posle sjajne pobede nad Poljakinjama, izabranice Ljubomira Obradovića imaju čemu da se nadaju i protiv neugodnih Šveđanki.

Ostali sportovi 02.12.2018 | 14:00
EP: Srpkinje u naletu, ambicije rastu...!
Otišle su srpske rukometašice na Evropsko prvenstvo u Francusku tiho, bez pompe, ali na startu pucale su izabranice Ljubomira Obradovića iz svih oružja. Prvo poluvreme protiv Poljakinja je bilo traljavo, ali u nastavku rapsodija Srpkinja. Sjajne su bile iskusne Andrea Lekić i Katarina Krpež-Šlezak, na golu je bila odlična Katarina Tomašević. Ako se zna da je Dragana Cvijić, jedna od najboljih pivota sveta, bila rovita, pa nije mnogo igrala u napadu, jasno je da naše selekcija može mnogo. Pirmarni cilj – druga runda je na dohvat ruke, ali zašto se zadovoljavati mrvicama.

Sledeći rival Srbije u Nantu je Švedska, stari poznanik. Ove dve selekcije igrale su u 2018. godini dva susreta u kvalikfikacijama za šampionat Starog kontinenta. Obe reprezentacije su pobedile kod kuće, s tim da je naša selekcija bila ubedljivija, dobila je 30:23, dok su se Skandinavke revanširale pred svojim navijačima, kada su slavile 31:30. Poslednjih šest godina, ove dve reprezentacije su igrale sedam puta i skor je izjednačen 2:2 u pobedama, uz čak tri remija. Dramu bismo mogli da gledamo i danas. Nijanse će da odluče. Šveđanke, kao uostalom i sve reprezentacije iz Skandinavije igraju brzo, na kontre, sa brzim centrom. U jurnjavi nemamo šanse, ali u pozicionim napadima iskustvo i individualni kvalitet Andree Lekić bi mogao da dođe do izražaja.

"Šveđanke dobro poznajemo. Videli ste njihovu utakmicu protiv Danske, moraju da se vade na Srbiji. Na nama je da im to ne dozvolimo i sve uradimo kako bismo dobili utakmicu. To je praktično ista ekipa iz kvalifikacija uz dodatak mladog levog beka Masing. Jedino je tu ona neko koga nismo poznavali od ranije, a protiv Danske je postigla tri gola. Moramo na nju da obratimo pažnju u pripremi", rekao je selektor Obradović za sajt Rukometnog saveza Srbije.

Najbolja švedska rukometašica je Izabela Gulden. On nje sve polazi. Ipak, rovita je pa nije u najboljoj formi.

"Slažem se da ne deluje dobro i da se tek vraća u formu, ali Gulden je Gulden. Ima odličan pregled igre, dobru loptu, ozbiljan je to igrač", oprezan je iskusni stručnjak.

Za razliku od Srbije koja je slavila na startu, Šveđanke su poklekle u trileru protiv Danske 30:29. Iskusna Natali Hagman, desno krilo reprezentacije Švedske, početnički je izvela sedmerac koji je njenoj selekciji mogao da donese bod. Osim Gulden i Hagman, treba obratiti pažnju na Jaminu Roberts i Oliviju Melegard. Srbija je defintinvo kadra za novu pobedu. U prvom meču naše Grupe A, Dankinje ne bi smele da dozvole iznenađenje protiv Poljske, kojoj gori pod nogama posle ubedljivog poraza od Srbije.

U "grupi smrti", domaćin Francuska želi da se iskupi u Nansiju za poraz na startu šampionata od Ruskinja, olimpijskih šampionki. Nisu delovale Trikolorke dobro u uvodnom meču, a sada imaju imprativ pobede protiv autsajdera grupe, Slovenije. Derbi dana je sudar olimpijskih šampionki Ruskinja i Crnogorki. Obe selekcije su kandidati za medalju. Blagi favorit je Rusija. U odnosu na šampionat sveta u Nemačkoj prošle godine švedski stručnjak na klupi Crnogorki Per Johansen sada računa na Majdu Mehmedović i Anđelu Bulatović. Na startu, evropske šampionke iz Beograda 2012. godine su očekivano slavile protiv Slovenije, sa čak 36 postignutih golova. Najefikasnija je bila Jovanka Radičević sa sedam, dok je Đurđina Jauković postigla šest pogodaka. Na golu je odlična bil Marina Rajčić. Svi vide Norvešku, Rusiju i Francusku kao glavne favorite, ali Crna Gora može da pomrsi račune ovom triju.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar