30.000 evra za zvijezdu i orla

Ordenje Karađorđeve zvijezde i Bijelog orla, oba sa mačevima, kao i Jugoslovenske krune i Svetog Save, 14. decembra naći će se na 65. aukciji kuće "Andreas Tis" u Kirhajmu.

Svijet 27.11.2018 | 21:21
30.000 evra za zvijezdu i orla
Odlikovanja je pred svoju smrt kralj Petar Drugi Karađorđević povjerio na čuvanje prijatelju Amerikancu Filipu Mejnu Veberu.

On ih je poslije Petrove smrti, kada su postale njegovo vlasništvo, prodao kolekcionaru Robertu Eliotu. Nepoznato je, međutim, ne samo kako je znamenje dospjelo u Njemačku već i kome je iz dinastije Karađorđevića pripadalo.

Kako se navodi u katalogu njemačke aukcijske kuće, početna cijena kompleta ordenja je 30.000 evra. Tu je uračunato i nekoliko ličnih predmeta i pisama, ali i pehar kojim su ova četiri odlikovanja nagrađena u SAD 1977. godine priznanjem za najbolju postavku.

Upravo ova pisma unose sumnju u to čije su grudi zaista krasila ova znamenja, jer se u jednom od njih citira Petar Drugi: "Sasvim iskreno priznajem da ne pamtim kome je koji tačno pripadao", misleći na svog dedu kralja Petra Prvog i oca kralja Aleksandra. Po mišljenju naših istoričara, prva dva ordena, budući da sadrže mačeve i dodijeljeni su u znak hrabrosti za ratne zasluge, gotovo izvjesno pripadala su Petru Prvom. Preostala dva mogla su pripadati ili kralju Aleksandru ili njegovom sinu Petru Drugom.

Dragomir Acović, predsjednik Krunskog saveta, tvrdi potpuno drugačije.

"Pošto su sva četiri ordena deo jedne garniture, siguran sam da nisu pripadali kralju Aleksandru",  objašnjava Acović.

Treba znati da su svi ordeni redukovanih dimenzija, što znači da su izrađeni da ih nosi dečak ili žena. Zato isključujem svaku mogućnost da je znamenje moglo pripadati kralju Petru Prvom. Uz to, kralj Petar Drugi bio je narušenog zdravlja u vreme kada u pismu tvrdi da je nesiguran kome ordenje pripada. Čak i dimenzije odlikovanja govore da su pripadala upravo njemu. Orden Karađorđeve zvezde Petar Drugi nosi na portretu koji je naslikao Paja Jovanović. Ovo ordenje se već treći put nudi na aukciji i to nije ništa novo.

Utvrditi ko je vlasnik
Ovo je ordenje pojedinačno često u ponudi aukcijskih kuća, a kada se pojave sva četiri u kompletu, koštaju 30.000 evra - kaže Zoran Ilić, predsjednik Srpskog numizmatičkog društva. - Izuzetno je važno da država što pre utvrdi da li je vlasnik kolekcije Petar Prvi Karađorđević, a ako jeste, svakako bi je trebalo otkupiti.

Izvor: Novosti.rs

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Rokafeler

27.11.2018 20:46

jel moze da ostavim adresu pa mi posaljite brzom postom, pouzećem

ODGOVORITE
Name

Pablo

28.11.2018 07:14

Možete se samo popišati na to znamenje.

ODGOVORITE
Name

Tobut

28.11.2018 11:08

Jado jadni,idi umi se!!!