Ratno stanje u graničnom pojasu

Ukrajinska Vrhovna rada izglasala je uvođenje ratnog stanja u trajanju od 30 dana u određenom broju regiona Ukrajine, uglavnom onim koji se graniče sa Rusijom.

Svijet 26.11.2018 | 20:59
Ratno stanje u graničnom pojasu
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da će ratno stanje na teritoriji cele Ukrajine stupiti na snagu 28. novembra u 9 časova prepodne po kijevskom vremenu.
 
Podsetimo, Ukrajina je uvela ratno stanje nakon incidenta u Kerčkom moreuzu, kada je Rusija zaplenila tri ukrajinska broda i uhapsila 24 mornara zbog nezakonitog presecanja državne granice.

Prema rečima premijera Krima, ukrajinski mornari, koji su činili posadu tri ukrajinska broda, biće procesuirani zbog nezakonitog presecanja ruske državne granice.

„Njima ništa ne preti sem krivične odgovornosti prema zakonu Ruske Federacije zbog narušavanja državne granice“, istakao je.

Takođe, ruska Federalna služba bezbednosti saopštila je da postoje neosporivi dokazi da je Kijev pripremio i sproveo provokaciju koju je izvršila ukrajinska vojska u akvatoriji Crnog mora.

Ruska Federalna bezbednosna služba (FSB) saopštila je da je ispitala ukrajinske mornare pritvorene posle incidenta u Kerčkom moreuzu.

Tom prilikom ukrajinski oficir Vladimir Lesovoj priznao je da su dejstva koje su ukrajinski mornari izvršavali imali provokacioni karakter.

„Namerno smo ignorisali zahteve da se zaustavimo. Na našim brodovima nalazilo se i vatreno oružje, kao i mitraljezi sa municijom“, ispričao je on.

Lesovoj je dodao i da je kao službeno lice ispunjavao naređenje i planirao da izvede transfer ljudstva iz luke Odesa u luku Mariupolj.

(Sputnjik)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Zoran

26.11.2018 21:38

Ali neko šuška ovaj jadni ukrajinski narod na braću im Ruse i puni svoje džepove a taj jadni narod gura u bijedu smrt i siromaštvo. Nikada oni neće ostvariti ciljeve protiv Rusije a da će Ukrajina biti siromašnija to je sigurno. Ali sta ćeš dok nekog ne zaboli kad padne neće ni znati da je pao.

ODGOVORITE
Name

Da

26.11.2018 22:09

Gura Ukrajince žive u vatru.. Možda ce nekad i otvoriti oči ali mislim da će biti kasno za tu naciju. Žao mi je sto je tako ali Rusi su ih upozoravali i upozoravali...a jedino slijepci ne vide stvarnost. Kako svijet ne vidi stvarnost američkog oružja i tudjeg mesa za američke interese... Zalosno

Name

Mika

27.11.2018 00:49

Pametan komentar

Name

Re:

27.11.2018 01:03

Тај "јадни украјински народ" је у 2.свј.рату био према Русији нешто слично као усташе из НДХ према Србима. Њихови потомци једнако мисле, као што и нама потомци усташа из НДХ. Треба мало проучити историју, па видјети да НАТО пружа подршку само квислиншким режимима тог времена.

ODGOVORITE
Name

za re

27.11.2018 08:31

Nemoj tako jer naljutit će se Milo Đukanović jer su njegovi bili pobjednici u 2.svj.ratu. Tvoja poruka moze da kod njega izazove sumnju i da iz tog razloga napusti NATO, a toliki trud ulozio. Hehe

Name

Tebra

27.11.2018 10:53

A velis samo "ujke" bile kvislinzi, pa ko je onda vladao Srbijom? Joticevci,Nedicevi, cetnici - jesul oni bili antifashisti? Koliko je naroda stradalo od njihovih ruku?????? Samo se prica o njemackim i madjarskim zlocinima a ovi gore nabrojani su nosili cvjece na groblje!!!! Sram da te bude! Ocisti g..vna ispred svoje avlije pa guraj njusku u tudju i vidi jel smrdi.!!! Magarcino.